Amenzi record pentru companiile petroliere

Consiliul Concurenţei a amendat cu peste 200 de milioane de euro, în total, cinci mari companii petroliere pentru că ar fi căzut la o înţelegere să nu mai vândă un anumit tip de benzină.

Adăugat: 11 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:11 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consiliul Concurenţei a început în anul 2005 investigarea pieţei carburanţilor din România în privinţa respectării practicilor concurenţiale. Investigaţia a fost relansată în anul 2009, când inspectori ai Consiliului Concurenţei au făcut un control inopinat la sediile companiilor petroliere care activează în România.

Conducerea Consiliului Concurenţei susţine că la controlul din 2009 a găsit dovezi conform cărora companiile petroliere au purtat o corespondenţă  prin care s-au înţeles să nu mai vândă benzină ECO Premium 95.

Înainte de a fi scoasă de la vânzare, benzina ECO Premium 95 reprezenta cam 20% din benzina comercializată în România.

OMV Petrom, LukOil, Rompetrol, MOL şi ENI (deţinătoarea benzinăriilor AGIP) spun că nu este vorba despre încălcarea practicilor concurenţiale, ci că benzina ECO Premium 95, scoasă de ele de pe piaţă în 2008, avea costuri mari de distribuţie şi deci, profitul era scăzut.

Amenzile de aproape 200 de milioane de euro, anunţate de Consiliul Concurenţei, reprezintă cea mai mare sancţiune aplicată până acum în România.

Decizia poate fi atacată în justiţie de companiile petroliere.   

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat că investigaţia finalizată cu amenzile de marţi s-a desprins din una mai amplă, în care instituţia pe care o conduce încearcă să stabilească dacă marile companii petroliere din România s-au înţeles sau nu şi asupra preţurilor cu care să comercializeze carburanţii.

Consiliul intenţionează să finalizeze această a doua investigaţie la jumătatea anului.Autor:
Sergiu Şteţ
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
11 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza