Ambasadorul Olandei: Justiţia, unul din punctele slabe ale României

Justiţia este unul din punctele slabe ale României, declară ambasadorul Olandei la Bucureşti, în conferinţa dedicată Strategiei Naţionale Anticorupţie.

Adăugat: 28 Martie 2013
Ultima actualizare:28 Martie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Agerpres. Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei.
trimite pe mail

Reprezentanţi ai sistemului judiciar şi ai clasei politice au analizat, într-o conferinţă, modul de aplicare a Strategiei Naţionale Anticorupţie.

Documentul este valabil până în 2015 şi prevede, printre altele, prevenirea corupţiei în instituţiile publice şi creşterea transparenţei instituţionale. 

Strategia Naţională Anticorupţie este un document solid care trebuie respectat, a subliniat în discursul său preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, şi a adăugat că lupta împotriva corupţiei ese crucială pentru agenţie, care a devenit un model la nivel internaţional.

Horia Georgescu vorbeşte despre rezultatele muncii agenţiei, dar şi despre unele probleme cu care se confruntă. 

"Parlamentari revocaţi din funcţie pe baza unor decizii de incompatibilitate, averi nejustificate confiscate, conflicte de interese identificate şi sancţionate. Este de evitat, şi aici mă adresez factorilor politici, să ajungem în situaţii în care o decizie a justiţiei, definitivă şi irevocabilă, să fie cenzurată prin vot politic", a spus Georgescu.

Şi ambasatorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, spune că ţara sa susţine implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, arătâdu-se impresionat de progresele deja înregistrate în domeniu.

Acesta atrage atenţia că integritatea ar trebui să fie un subiect pe care toţi, de la primul-ministru, parlamentari, profesori sau poliţişti, ar trebui să-l aibă în vedere şi mai spune că România mai are încă unele probleme. 

"România are multe puncte tari, dar orice analiză, întotdeauna, are în vedere şi punctele slabe ale unui mediu în care vrei să investeşti. Punctul slab în România este tocmai punctul focal al MCV, este justiţia, sistemul judiciar, este Codul Penal, Codul Civil, care încă nu sunt implementate şi este politica Strategiei Anticorupţie, care încă trebuie finalizată", a spus Matthijs van Bonzel. 

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că Ministerul Dezvoltării şi Miniterul Justiţiei vor semna un protocol privind Strategia Naţională Anticorupţie, la care deja au aderat peste 2.300 de primării din România.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza