Ambasadorul Adrian Davidoiu cere integrarea copiilor Bodnariu în familia din România

Adrian Davidoiu a cerut autorităţilor norvegiene integrarea celor cinci copii ai familiei Bodnariu în familia extinsă din România şi posibilitatea de a fi vizitaţi de părinţi.

Adăugat: 14 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:14 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Marș pașnic de solidaritate cu familia Bodnariu, în capitala Olandei. Foto: Claudia Marcu
trimite pe mail

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Davidoiu, a avut astăzi întâlniri, la Ministerul norvegian de Externe şi la Ministerul Copiilor, în legătură cu situaţia familiei Botnariu, ai căror copii au fost luaţi de la părinţi şi instituţionalizaţi de autorităţile norvegiene.

Potrivit redactorul RRA Carmen Gavrilă, diplomatul român a cerut integrarea copiilor în familia extinsă din România a tatălui şi posibilitatea de a fi vizitaţi de părinţi.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Raluca Lunculescu, a explicat că diplomaţii au limite legale referitoare la neimplicarea în ancheta care se desfăşoară în Norvegia, chiar dacă respectivii copii au şi cetăţenie română.

"Cetăţenia copiilor Bodnariu este dublă - română şi norvegiană - pentru că legea norvegiană în materie permite dubla cetăţenie în această situaţie. Este vorba despre legea sângelui în ambele ţări. Din perspectiva protecţiei consulare, criteriul reşedinţei obişnuite a cetăţeanului prevalează în stabilirea preeminenţei unei cetăţenii în raport cu a doua. Trebuie să fie foarte clar că există limite legale cu privire la neimplicarea, neintervenţia în anchete în curs şi confidenţialitatea cazurilor aflate încă desfăşurare", a spus Raluca Lunculescu.

Pe de altă parte, Ambasada Norvegiei la Bucureşti a făcut, într-un comunicat, unele precizări legate de Serviciul norvegian de Protecţie a Copilului şi principiile care stau la baza lui.

Potrivit instituţiei, un ordin de plasament este emis de către Consiliul Regional de Protecţie Socială sau de către Tribunalul Districtual numai atunci când copilul a fost supus unei neglijenţe grave, maltratare sau abuz.

Amintim că autorităţile din Norvegia au luat în custodie cei cinci copii ai familiei mixte Bodnariu, cu vârste cuprinse între trei luni şi 10 ani, pe motiv că acestora le-ar fi fost aplicate corecţii fizice.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
14 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza