Ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim

Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei privind oportunitatea acestei măsuri şi în deplin consens cu toţi factorii de decizie.

Adăugat: 24 Martie 2019
Ultima actualizare:24 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Vizita în Statele Unite ale Americii - participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la sesiunea inaugurală a conferinței AIPAC. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat astăzi, la Washington, că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei privind oportunitatea acestei măsuri şi în deplin consens cu toţi factorii de decizie.

La Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice, prim-ministrul Dăncilă a mai anunţat că vor fi legiferate acordarea cetăţeniei române pentru evreii ce au părăsit ţara sub comunism şi pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului.

Premierul României, Viorica Dăncilă a anunţat astăzi, într-un discurs la Conferinţa anuală a celei mai puternice organizaţii de promovare a relaţiilor cu Israelul din SUA, AIPAC, faptul că România îşi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Viorica Dăncilă: Sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi guvernul pe care îl conduc, vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului.

După îndelungi şi entuziaste aplauze ale audienţei Conferinţei AIPAC, premierul român a asigurat că susţinerea Israelului şi a comunităţii evreieşti este o preocupare constantă pentru România.

Doamna Dăncilă a anunţat câteva iniţiative, primite şi ele cu aplauze. Preşedintele Camerei Deputaţilor va promova în Parlamentul României trei legi, pe care primul ministru le-a calificat deosebit de importante pentru comunitatea evreiască din România şi din lume.

Viorica Dăncilă: Prima se referă la acordarea de drept a cetăţeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligaţi să renunţe la cetăţenia română atunci când au părăsit ţara lor sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului din România, în semn de respect şi de recunoaştere a suferinţelor acestor eroi. În al treilea rând, avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiştilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România pentru a cunoaşte adevărul asupra trecutului lor din perioada celor două războaie mondiale.

Doamna Dăncilă a mai spus, între altele, că primul eveniment organizatede preşedinţia României a Consiliului UE a fost dedicat combaterii antisemitismului, iar la finalul mandatului România va organiza un eveniment similar.

Viorica Dăncilă: România va rămâne acelaşi prieten loial şi cea mai puternică voce europeană în sprijinul poporului evreu şi al statului Israel.Autor:
Doina Saiciuc
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza