Amânarea aderării României la Schengen "este un act de discriminare"

Preşedintele României, Traian Băsescu apreciază că scrisoarea miniştrilor de Interne ai Franţei şi Germaniei, prin care solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la spaţiul Schengen este un act de discriminare la adresa României.

Adăugat: 21 Decembrie 2010
Ultima actualizare:22 Decembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful statului a spus, într-o declaraţie de presă, că  la ultimul Consiliu  European a avut  o intervenţie în care a  arătat că România  e pregătită din punct de vedere  tehnic pentru aderarea la spaţiul Schengen şi că din punct de vedere juridic, aderarea unui stat la spaţiul Schengen se face prin aplicarea aquis-ului Schengen.


Preşedintele a subliniat de asemenea că introducerea de noi condiţionalităţi pentru aderarea la spaţiul Schengen crează  un precedent inacceptabil nu numai pentru România dar şi pentru orice alt stat al stat al UE.
 


"România  si-a stabilit  ca obiectiv intrarea în Schengen în aprilie 2011, dată la care am considerat  că putem îndeplini condiţionalităţile  tehnice", a spus preşedintele.
 


Din punct de vedere tehnic, toate rapoartele care vizează pregătirea tehnică a României pentru aderarea la spaţiul Schengen arată că ţara noastră a îndeplinit condiţiile tehnice, susţine şeful statului.
 


Şeful statului a menţionat însă că scrisoarea celor doi miniştri conţine şi realităţi cum ar fi problemele majore în funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii şi modul cum s-au desfăşurat actualele alegeri pentru CSM, care au creat semne de întrebare cu privire la unii membri ce  sunt deja la al doilea mandat.
 


De asemenea, şeful statului a spus că Parlamentul încă ia decizii care îi protejează pe unii membri ai săi în faţa Justiţiei.
 


Prin aceste decizii Parlamentul a dat un element în plus de analiză, dând impresia că protejează oameni presupuşi a fi implicaţi în fapte de corupţie, a spus Traian Băsescu.

 

 

"Accesul în spaţiul Schengen este o problemă legată de îndeplinirea unui acquis Shengen care este strict tehnic, menţin afirmaţia că cei doi miniştri au o atitudine de discriminare a României şi a românilor, din punct de vedere al drepturilor dobândite de români odată cu intrarea în UE, şi anume aceea de a fi parte a spaţiului Schengen" a mai spus preşedintele.

 

 

El a mai susţinut că, pentru a fi un bun membru al UE, reformele în administraţie trebuie urgentate, pentru a fi eficienţi şi în combaterea corupţiei şi mai ales să luăm acele măsuri de reformă în administraţia publică care să permită o corectă şi transparentă gestionare a fondurilor publice, fie că este vorba de bani din bugetul de stat sau de bani ai UE.

 

Dar toate acestea, a mai spus Traian Băsescu, nu au nicio legătură cu criteriile tehnice pe care un stat trebuie să le îndeplinească pentru a intra în spaţiul Schengen.

 

"Nu este o favoare, ci o obligaţie pe care România şi-a asumat-o şi în calitate de şef de stat am obligaţia ca la nivelul UE, dar şi în relaţia cu cele două state să clarific în timp util chestiunea poziţiei celor doi miniştri de interne" a susţinut Traian Băsescu.

 

 

"Nu vom accepta nicio discriminare"

 

Şeful statului a explicat că România nu va accepta nicio discriminare din partea nimănui, fie ea şi din partea celor mai puternice state ale UE.

 

Mai mult, el a atenţionat că se crează un precedent de încălcare a Tratatului de aderare al unui stat, lucru care poate conduce la alte abuzuri în continuare.

 

 

" România are dreptul să se bată pentru drepturile ei. Nu am avut aceste condiţionalităţi pentru intrare în spaţiul Schengen, de aceea considerăm că este o discriminare. Trebuie să avem aceleaşi condiţii de acces  în spaţiul Schengen pe care l-au avut toate statele, inclusiv cele care au intrat cu doi-trei ani înaintea noastră şi aşa cum precizează şi Tratatul nostru de aderare" a mai spus preşedintele.

 

 

Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la spaţiul Schengen.
 


Solicitarea a fost de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene, precum şi Ungariei, care va prelua preşedinţia forului comunitar.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 Decembrie 2010
Ultima actualizare:
22 Decembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza