Alina Bica, arestată preventiv

Magistraţii Înaltei Curţi au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a şefei DIICOT, Alina Bica, şi a altor trei persoane acuzate într-un dosar privind acordarea de despăgubiri ilegale.

Adăugat: 21 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:22 Noiembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Alina Bica
trimite pe mail

UPDATE 3 ora 10.00 Alina Bica s-a predat sâmbătă dimineaţa la arestul Poliţiei Capitalei.

Mandate de arestare preventivă au primit şi Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Decizia instanţei nu este definitivă, dar executorie.

UPDATE 2 Ora 9.00. După 11 ore Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în urmă cu câteva minute, arestarea preventivă pentru 30 de zile a şefeii DIICOT, Alina Bica, cercetată într-un dosar de corupţie.

UPDATE 1 0ra 7.00. După dezbateri maraton, care s-au încheiat în jurul orei 3:00 dimineaţă, suspecţii sunt deocamdată în libertate, pentru că le-au expirat mandatele de reţinere.

Ei sunt cercetaţi pentru posibile infracţiuni de corupţie săvârşite în 2011, când făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

După nouă ore de dezbateri şi audieri, Alina Bica şi ceilalţi trei suspecţi de abuz în serviciu au părăsit instanţa supremă, pentru că le-au expitrat ordonanţele de reţinere, precizează redactorul RRA.

Avocaţii lor spun că nu sunt probe în dosar, însă DNA susţine că a fost creat un prejudiciu de peste 62 de milioane de euro, prin reconstituirea propiretăţii asupra unui teren agricol supraevaluat, din Capitală.

În referatul de arestare se arată că Alina Bica lăuda în faţa membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor pe expertul evaluator implicat în retrocedarea terenului din zona Plumbuita, deşi raportul întocmit de acesta era unul supraevaluat grosolan.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Markó Attila-Gábor, care a făcut partre din aceeaşi comisie.

Şi omul de afaceri Stelian Gheorghe este cercetat în dosar, iar pentru el s-a dispus controlul judiciar

UPDATE Ora 00.00 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă la această oră solicitarea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a şefei procurorilor de la Crimă Organizată şi Terorism, Alina Bica, cercetată într-un dosar de corupţie.

Ea este acuzată de abuz în serviciu, alături de majoritatea colegilor săi care au făcut parte din comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor, în 2011.

Potrivit DNA, a fost creat un prejudiciu de peste 263 de milioane de lei, care reprezintă supraevaluarea unui teren de peste 13 hectare din Sectorul 2 al Capitalei.

DNA a solicitat, ieri, Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Marko Attila Gábor, care a făcut parte din aceeaşi comisie în 2011.

În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, pentru care s-a dispus controlul judiciar.

La ora 18:00 a început şedinţa

Cazul în care este implicată şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism vizează infracţiuni comise în perioada când Alina Bica era secretar de stat în Ministerul Justiţiei, precizează redactorul RRA.

Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu alături de majoritatea colegilor săi care au făcut parte din Comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor în 2011.

Reţinuţi în acelaşi dosar mai sunt Lăcrămioara Alexandu, Dragoş Bogdan şi expertul Emil Nuţiu.

Şedinţa de judecată nu este publică, potrivit Codului Penal, aşa că nu putem şti toate argumentele invocate de acuzare şi apărare, precizează redactorul RRA.

Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui titlu de proprietate asupra unui teren agricol de peste 13 hectare din Sectorul 2 al capitalei.

Potrivit comunicatului DNA a fost creat un prejudiciu de peste 263 de milioane de lei care reprezintă supraevaluarea terenului de la 114 milioane la 377 de milioane de lei.

Cu puţin timp în urmă, Direcţia Naţională Anticorupţie, a cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Marko Attila Gabor care a făcut parte din aceeaşi comisie.

"În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Marko Attila, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", se arată într-un comunicat al DNA transmis vineri.

În acelaşi dosar mai este cercetat şi omul de afaceri Stelian Gheorghe în cazul acestuia fiind impusă măsura controlului judiciar.Autor:
Diana Domenico
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Diana Surdu
Adăugat:
21 Noiembrie 2014
Ultima actualizare:
22 Noiembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza