Alianţa pentru Centenar a fost lansată la Bucureşti

La Palatul Parlamentului a fost lansată azi, Alianţa pentru Centenar, la care au aderat aproximativ 100 de organizaţii civice din România, Republica Moldova şi diaspora.

Adăugat: 20 August 2017
Ultima actualizare:20 August 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Platformei Unioniste "Acţiunea 2012", George Simion, susţinea că sărbătoarea Centenarului de anul viitor nu este completă fără Basarabia. Organizaţia sa a reunit cele peste 100 de ONG-uri în Alianţa pentru Centenar, o coaliţie care îşi propune să organizeze evenimente şi acţiuni culturale sau cetăţeneşti dedicate Marii Uniri.

"Noi ne-m propus o acţiune simbolică pentru luna august a anului viitor. Vom realiza un marş, pe jos, timp de o lună, de la capitala Unirii din 1918, Alba Iulia, până la capitala unirii, sperăm noi, din 2018, Chişinău", a spus acesta.

Senatorul PSD Titus Corlăţean, prezent la evenimentul de la Palatul Parlamentului, consideră că idealul unitaţii naţionale este cât se poate de legitim, dar spune că pentru un astfel de proiect românesc este necesar sprijin extern.

"Idealul ăsta al unităţii naţionale este un lucru care ţine de existenţa noastră şi este cât se poate de legitim. Nu poate fi negat de nimeni şi nu poate fi supus negocierilor. Ceea ce altora nu le-a fost refuzat, şi aici mă refer la exemplul unificării germane după căderea Zidului Berlinului, nu vedem noi românii de ce ar trebui să ne fie refuzat nouă. Trebuie să fim conştienţi de faptul că nu toţi, inclusiv dintre partenerii noştri internaţionali, sunt extrem de entuziaşti pentru a vedea o Românie puternică", a atras atenţia Corlăţean.

Pe de altă parte, deputatul PNL Florin Roman critică lipsa de implicare a autorităţilor centrale în pregătire Centenarului şi pledează pentru o colaborare mai strânsă a autorităţilor locale de pe cele două maluri ale Prutului.

"Foarte mulţi primari au semnat acorduri de înfrăţire, se vizitează, fac schimburi culturale, sportive, se ajută şi se simt ca şi o mare, mare familie. Mai timid au început şi cei de la consiliile judeţene. Este momentul ca şi consiliile judeţene, care au putere financiară mult mai mare, să facă cu adevărat Unirea şi dacă fiecare judeţ, consiliu judeţean din România ar "adopta", între ghilimele, unul din cele 32 de raioane din Republica Moldova cu siguranţă atunci putem vorbi de un ajutor concret" a spus Florin Roman.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
20 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza