Alexandru Nazare vrea utilaje de deszăpezire din fonduri europene

Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare a anunţat vineri, la Bruxelles, că a solicitat analizarea de către Consiliul European a posibilităţii finanţării din fonduri europene a utilajelor pentru deszăpezire la calea ferată şi compania de drumuri.

Adăugat: 17 Februarie 2012
Ultima actualizare:17 Februarie 2012

Politica Romaneasca
Foto: Alexandru Nazare
trimite pe mail

Alexandru Nazare a afirmat că a discutat la Bruxelles cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, despre posibilitatea finanţării României cu fonduri europene, pentru utilaje de deszăpezire la calea ferată.

''Am adus în discuţie şi o temă de mare actualitate în ţară - finanţarea utilajelor pentru deszăpezire la calea ferată şi compania de drumuri. Am formulat o solicitare pentru a evalua posibilitatea finanţării acestor utilaje din fonduri europene. Comisarul mi-a spus că în cel mai scurt timp va evalua această posibilitate de a considera eligibile cheltuielile pentru acest tip de utilaje'', a afirmat Alexandru Nazare.

Ministrul Transporturilor a mai spus că la Directoratul General Politică Regională mai sunt în curs de evaluare proiecte în domeniul feroviar de aproape 1 miliard de euro.

De asemenea, Nazare a mai anunţat că în următoarele săptămâni Comisia Europeană va semna o decizie privind două proiecte importante de reabilitare a căii ferate, în valoare totală de 900 milioane de euro.

Proiectele se referă la reabilitarea a 110 kilometri de cale ferată şi se află în ultima fază a evaluării.

''Sperăm ca în câteva săptămâni decizia să fie semnată şi să putem rambursa cât mai repede banii europeni pe aceste două proiecte'', a spus Nazare.

Ministrul Transporturilor i-a prezentat lui Johannes Hahn situaţia privind efectele negative asupra economiei româneşti generate de căderile masive de zăpadă din ultimele săptămâni şi a avansat ca soluţie utilizarea fondurilor aferente Programului Operaţional Sectorial - Transporturi, pentru achiziţia de echipamente şi materiale care să prevină repetarea situaţiei.

"Am evaluat împreună cu domnul comisar Hahn posibilitatea utilizării fondurilor din POS - T alocate axei prioritare pentru siguranţa traficului în vederea dotării cu echipamente pentru deszăpezirea reţelei naţionale de drumuri naţionale şi autostrăzi şi a liniilor de cale ferată", a adăugat Nazare.

De asemenea, tema privatizării CFR Marfă a fost printre temele discuției cu Joaquin Almunia, comisarul pentru competiție.

România trebuie să angajeze un consultat pentru această privatizare și potrivit ministrul Transporturilor au fost primite nouă oferte în acest sens.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
17 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza