Alegerile prezidenţiale din Statele Unite sunt în plină desfăşurare

Se votează pe parcursul a şase fusuri orare diferite în cele 50 de state americane, iar primele sondaje la ieşirea de la urne vor putea fi cunoscute după miezul nopţii.

Adăugat: 8 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:8 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Se votează pe parcursul a şase fusuri orare diferite în cele 50 de state americane, iar primele sondaje la ieşirea de la urne vor putea fi cunoscute după miezul nopţii.

Democrata Hillary Clinton ar putea deveni prima femeie preşedinte din istoria SUA. Ea are un uşor avans în sondaje faţă de republicanul Donald Trump.

După o campanie furtunoasă, americanii par să fie foarte interesaţi de scrutinul de astăzi. CNN transmite că oamenii stau la cozi pentru a vota, iar femeile care o susţin pe Hillary poartă astăzi pantaloni.

Bursa de pe Wall Street s-a deschis azi în uşoară scădere pe fondul unei prudenţe sporite pe piaţă într-o zi cu o astfel de miză.

În total de 218 milioane de cetăţeni eligibili să-şi exprime dreptul la vot aproximativ 145 de milioane s-au înscris pe liste pentru a se prezenta la urne.

SUA folosesc un sistem de vot indirect pentru a-şi alege preşedintele.

Există, practic, două voturi: unul popular, al cetăţenilor, apoi al unul al electorilor, în care votează reprezentanţi aleşi pentru a susţine un candidat din fiecare stat.

Politologul Andrei Ţăranu explică: Sistemul de vot are la origine ideea de diligenţă,a dică erau aleşi aceşti electori şi ei trebuiau să vină din colţuri îndepărtate ale primelor 13 colonii şi să se reunească întâi la New York, prima capitală a SUA, apoi la Washington D.C., şi să spună pe cine au fost trimişi să reprezinte şi să aleagă.

Această viziune a diligenţei a fost pusă în discuţie odată cu apariţia telegrafului, a telefonului ş.a.m.d. pentru că lor li se pare absurd că reţii un model de sfârşit de secol XVIII, iată, n plină perioadă a Internetului.

După votul cetăţenilor va urma votul electorilor, dar ei ţin cont, în general, de ceea ce votează americanii. Ce au ales aceştia aflăm mâine dimineaţă.

Preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, joacă astăzi baschet, n ziua alegerilor. El i-a promis succesorului său, indiferent cine va fi, pe cei 11 milioane de fani de pe Twitter.

După ora 22:00, Radio România Actualităţi va difuza ediţii speciale consacrate alegerilor americane.Autor:
Cristina Grecu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza