Alegerile prezidențiale din R.Moldova, declarate valide

Autorităţile electorale de la Chişinău au declarat validă alegerile prezidenţiale care au loc astăzi în Republica Moldova.

Adăugat: 30 Octombrie 2016
Ultima actualizare:30 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Pâna la ora 17:00, la urne s-au prezentat peste 42% dintre alegători, în timp ce minimul necesar este de o treime din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Urnele se vor închide la ora 21:00.

La cursa pentru funcţia de preşedinte participă 9 concurenţi, 6 desemnaţi de partide şi 3 independenţi.

Analiştii consideră însă, că cel mai probabil va exista un al doilea tur de scrutin, în care se vor confrunta candidatul opoziţiei pro europene, Maia Sandu, şi reprezentantul partidului pro rus al socialiştilor, Igor Dodon.

Potrivit preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu, în total, la aceste alegeri au fost deschise 2.081 secţii de votare, dintre care 30 în stânga Nistrului.

Peste hotarele ţării, funcţionează 100 de secţii, cele mai multe, dintre care 25 la număr, sunt deschise în Italia.

În România au fost deschise 11 secţii de votare, iar în Rusia - 8. Asociaţia Promo-LEX, care monitorizează scrutinul, a constatat mai multe încălcări ale legislaţiei electorale, care, însă, nu sunt în măsură să afecteze rezultatele alegerilor.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Pavel Costică, circa 5% din secţiile de votare s-au deschis cu întârziere, cel mai grav caz fiind înregistrat în oraşul Odesa în Ucraina, unde secţia de vot a fost deschisă la ora 7:40.

Amintim că în martie 2016, Curtea Constituţională de la Chişinău a dispus revenirea la alegerile preşedintelui direct de către cetăţeni. În ultimii 20 de ani, acesta era ales de către Parlament.Autor:
Corneliu Rusnac
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza