Alegerile prezidenţiale din Franţa. Primul tur de scrutin

Francezii votează astăzi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, considerate cruciale pentru viitorul UE.

Adăugat: 23 Aprilie 2017
Ultima actualizare:4 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE ora 18.00 Peste aproximativ trei ore se închid urnele în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa.

Scrutinul se desfăşoară sub o strictă supraveghere, din cauza temerilor privind comiterea de atentate, la trei zile după un atac jihadist, comis în plin centrul Parisului.

Alegerile prezidenţiale din Franţa sunt marcate de valul de atentate teroriste, care a lovit ţara în ultimii doi ani, şi de o campanie electorală influenţată de scandaluri de corupţie fără precedent, care i-au vizat pe doi dintre principalii candidaţi - Marine Le Pen şi François Fillon.

Dintre cei 11 candidaţi înscrişi la primul tur de scrutin, 4 sunt favoriţi, în frunte cu tânărul centrist - Emmanuel Macron, şi candidata extremei drepte - Marine Le Pen.

Ei sunt urmaţi la câteva procente de reprezentantul dreptei tradiţionale - François Fillon, şi de cel al stângii radicale - Jean-Luc Melenchon.

Candidatul Partidului Socialist, reprezentând formaţiunea preşedintelui François Hollande, este abia al cincilea în sondaje, fără nicio şansă să se califice în turul decisiv, de pe 7 mai.

Şeful statului francez este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unui scrutin uninominal majoritar în două tururi, pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Scrutinul are loc sub atenta supraveghere a forţelor de ordine, mobilizate de teama atentatelor teroriste.

Pentru prima oară în Franţa mai bine de 60 de ani preşedintele în exterciţiu nu candidează pentru al doilea mandat şi tot în premieră candidaţii celor două mari partide, Socialist şi Republican, ar putea fi eliminaţi din primul tur.

47 de milioane de alegători francezi sunt aşteptaţi în cursul zilei de astăzi în cele 67 de mii de birouri de vot. Ei îl vor desemna pe cei doi finalişti ai alegerilor prezidenţiale la care participă în total 11 candidaţi.

După atentatul care a avut loc în urmă cu doar câteva zile la Paris, pe Champs Elysee, măsurile de securitate au fost sporite, 50 de mii de membri ai forţelor de ordine sunt mobilizaţi, lor li se adaugă numeroşi angajaţi ai unor societăţi de securitate private.

Marine Le Pen, lidera formaţiunii de extremă dreapta Frontul Naţional, cât şi Francois Fillon, candidatul forţelor de dreapta, au pus accentul în ultimele zile de campanie pe măsurile pe care vor să le ia pentru combaterea terorismului islamic.

Primul ministru francez, Bernard Cazeneuve, i-a acuzat însă că vor să exploateze politic emoţia creată de atentatul de pe Champs Elysee.

Ceilalţi doi candidaţi cu şanse reale de calificare la al doilea tur de scrutin sunt centristul Emmanuel Macron şi candidatul stângii radicale, Jean Luc Melanchon.Autor:
Anton Cazacu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Nicoleta Stoian
Adăugat:
23 Aprilie 2017
Ultima actualizare:
4 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza