Alegerile parlamentare parţiale, organizate odată cu europarlamentarele

Alegerile parlamentare parţiale se vor organiza pe 25 mai, odată cu alegerile europarlamentare, a decis Guvernul. Alegerile vor avea un singur tur de scrutin.

Adăugat: 20 Martie 2014
Ultima actualizare:24 Martie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul a decis organizarea de alegeri parţiale, în colegiile cu locuri de parlamentari sau aleşi locali vacante, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, în data de 25 mai, a anunţat ministrul pentru relaţia cu Parlamentul Eugen Nicolicea.

El a precizat că alegerile parţiale se vor desfăşura într-un singur tur.

Potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind alegerile parţiale,  candidatul care obţinut cel mai bun scor este câştigător.

"Astfel, s-a emis o Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Aceasta s-a făcut cu următorul scop: exista un vid legislativ prin declararea ca neconstituţional a alineatului 17 al articolului 48, iar noi am umplut acest vid legislativ legiferând printr-o ordonanţă, motivarea urgenţei fiind aceea că există cel puţin şapte colegii în care ar trebui să se facă alegeri, iar dacă nu le-am face acum, termenul prevăzut de lege ar fi depăşit. Deci, motivul de a emite ordonanţă de urgenţă există. Modificarea constă în faptul că s-au precizat următoarele: alegerile se desfăşoară într-un singur tur, iar cel mai bine plasat obţine mandatul. Adică, cine ia un vot în plus câştigă", a declarat Eugen Nicolicea.

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul a adăugat că precizările făcute în ordonanţa de urgenţă sunt "de bun-simţ, au existat în trecut în lege, deci nu sunt o noutate".

Potrivit calendarului aprobat de Guvern, termenul limită pentru depunerea candidaturilor va fi 5 mai, urmând ca eventualele contestaţii să fie soluţionate până la 11 mai.

Campania electorală pentru alegerile parţiale va începe la 10 mai.

Potrivit actelor normative adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului, pe 25 mai se vor organiza alegeri parţiale pentru Camera Deputaţilor şi Senat în unele colegii uninominale din circumscripţia electorală nr.18, judeţul Galaţi, circumscripţia electorală nr. 20, judeţul Gorj, circumscripţia electorală nr. 22, judeţul Hunedoara, circumscripţia electorală nr. 25, judeţul Ilfov, circumscripţia electorală nr. 32, judeţul Satu Mare şi circumscripţia electorală nr. 42, municipiul Bucureşti.
 Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
20 Martie 2014
Ultima actualizare:
24 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza