Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic, știri electorale despre activitatea candidaților la alegerile prezidențiale.

Adăugat: 31 Octombrie 2019
Ultima actualizare:31 Octombrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Candidații la alegerile prezidențiale și-au programat, și astăzi, acțiuni de campanie în țară.

Președintele Klaus Iohannis, candidat PNL pentru un nou mandat, va ajunge, la Târgoviște, în timp ce Viorica Dăncilă, susținută de PSD, se află în județul Bihor. Tot la Bihor, va fi prezent și candidatul PMP, Theodor Paleologu.

Mircea Diaconu, candidat susținut de alianța electorală Un Om, are program de campanie în Bistrița-Năsăud, iar Dan Barna, candidatul alianței USR PLUS, va susține o conferință de presă la Hotelul Cetate din Alba Iulia.

Președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe aleșii locali ai PNL să facă o campanie electorală cu entuziasm și convingere:

Klaus Iohannis: Este extrem de important să convingdem oamenii prin fapte, fiindcă asta am învăţat de când am fost primar. Lumea aşteaptă străzi asfaltate, canalizare, apă curentă, locuri de muncă, investitori străini, finanţări de tot felul, dar a doua zi după ce ai terminat un proiect lumea zice: bineînţeles că l-a făcut, de-aia l-am ales.  
*
Viorica Dăncilă, candidatul PSD, le-a vorbit, ieri, alegătorilor din Zalău despre proiectele sale pentru România:

Viorica Dăncilă: Am jurat să respect legile acestei ţări, să merg în direcţia bună, dar în sufletul meu am mai jurat un lucru: că nu am să-i dezamăgesc pe români, că voi lupta atât cât pot şi voi fi neobosită în a lua decizii bune pentru români, în a le da speranţa că sunt oameni care se gândesc la ei, că sunt oameni care sunt sensibili la problemele celor care au nevoie de sprijin, că sunt oameni care îi respectă.

*

Este nevoie de o reformă în sănătate, spunea, la Oradea, candidatul alianței USR PLUS, Dan Barna.

Dan Barna: Vorbesc despre o reformă în sănătate importantă, și pe partea de infrastructură trebuie să construim acele spitale regionale, dar și pe partea de strategie, de resurse umane, modernă și nouă, pentru că România este astăzi furnizor internațional de medici pentru spitalele lumii. Chiar dacă s-au mărit salariile, totuși medicii continuă să plece, pentru că ei, de fapt, nu mai au perspective de carieră profesională, perspective de performanță în actualul sistem din România, care continuă să-i alunge, ori lucrul acesta trebuie să se schimbe.

*
Candidatul Mircea Diaconu susținut de Alianța electorală UN OM, formată din ALDE și Pro România, spunea, la Târgu Mureș, că problema nu este imaginea României în afară, ci imaginea pe care o au românii despre țara lor.

Mircea Diaconu: Problema mea e una singură, noi despre noi gândim atât de urât: de ce putem, de ce suntem. Greșit profund. Vreau să schimb lucrul ăsta și nu vreau să schimb imaginea României în afară, vreau să schimb imaginea noastră despre noi înșine. Pentru mine dacă aș ajunge președinte și chiar dacă nu ajung președinte, orice om care are o carte de identitate pe care scrie România este al meu, e ca mine și mai zic un lucru ectrem de important: ca să ne putem ridica de jos, e nevoie de fiecare om din țara asta, de toți, nu de unii și de alții nu.

*
Theodor Paleologu candidează - din partea PMP - cu sloganul "Respect, educație, performanță". De altfel, educația este un punct important în programul său electoral.

Theodor Paleologu: Bugetul educaţiei este mult sub 6%. Suntem la jumătate din cât ar trebui să dăm pentru educaţie în general. Cercetarea suferă foarte mult, pentru că bugetele nu sunt multianuale. Nu se poate face cercetare decât având o minimă planificare pe câţiva ani înainte. Deci tabloul este foarte sumbru şi asta arată cât este de relevantă formula mea: "Respect, educaţie, performanţă".

*
În opinia candidatului UDMR, Klemen Hunor, aderarea la Spaţiul Schengen trebuie să fie o prioritate pentru viitorul șef al statului.

Klemen Hunor: Eu aș pune relația numărul unu să intrăm în Spațiul Schengen, fiindcă noi am îndeplinit criteriile tehnice încă de patru, cinci, șase ani. Atunci nu ar trebui să acceptăm fel de fel de pretexte, fel de fel de argumente inventate, fiindcă este inacceptabil acest comportament și președintele are capacitatea, puterea și are mijloacele în Consiliu să ceară de la ceilalți președinţi, de la ceilalți prim miniștri, fiindcă acolo deciziile sunt luate prin consens.
 Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
31 Octombrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza