Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova pentru noul Parlament

În Republica Moldova, 3,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne pentru alegerea noului Parlament.

Adăugat: 11 Iulie 2021
Ultima actualizare:11 Iulie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În Republica Moldova au loc astăzi alegeri parlamentare anticipate.

Aproape 3,3 milioane de oameni sunt aşteptaţi la urne atât în ţară, cât şi în diaspora. Preşedintele Maia Sandu a subliniat importanţa corectitudinii procesului electoral la întâlnirea din ajun cu echipele de observatori internaţionali. Printre riscurile menţionate sunt: finanţări ilegale a unor concurenţi, cumpărarea de voturi şi ştirile false.

Secţiile de votare din Republica Moldova s-au deschis la ora 7:00. Comisia Electorală Centrală a deschis un număr total de 2.150 de secţii de votare.

Miza alegerilor de astăzi, spun analiştii, este întâi de toate una geopolitică.

Adică, în funcţie de ce partide vor învinge, se va decide şi direcţia în care va merge Republica Moldova: fie spre Rusia, fie spre Occident.

La scrutin participă 23 de concurenţi, dar, potrivit sondajelor, cel mult cinci au şanse să ajungă în viitorul parlament.

Pe lângă cei 1.800 de observatori naţionali, scrutinul este monitorizat şi de către aproape 650 de observatori internaţionali. Ultimele alegeri parlamentare au avut loc în Republica Moldova în 2019.

Legislativul ales atunci însă nu a reuşit să votez un cabinet de miniştri după demisia, la sfârşitul anului trecut, a guvernului condus de fostul premier Ion Chicu şi a fost dizolvat la 28 aprilie de către preşedintele Maia Sandu.Autor:
Corneliu Rusnac
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Iulie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza