Alegeri parlamentare 2020. Ştiri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic știri din activitatea candidaților înscriși în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Adăugat: 15 Noiembrie 2020
Ultima actualizare:15 Noiembrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 noiembrie, ora 11:00) - Realizator: Amalia Bojescu - Senatorul PSD Cătălin Zamfir candidează pentru un nou mandat de parlamentar pe listele partidului în Bucureşti. El spune că actualul guvern a făcut prea multe împrumuturi, iar echipa social-democraţilor este singura care poate opri o criză economică.

Cătălin Zamfir: Avem obligaţia şi o vom face noi, PSD, să recâştigăm încrederea românilor. Noi suntem cei care trebuie şi suntem chemaţi astăzi să slavăm România. Vă asigur că o să rămân acelaşi parlamentar care voi pune oamenii pe primul loc, voi fi cel care îi voi apăra cu toată suflarea şi energia pe oameni împotriva abuzurilor. (A consemnat Cătălin Purcaru).
*
 
Senatoarea USR Silvia Dinică propune ca inspectoratele şcolare judeţene să fie descentralizate şi transferate la nivelul unităţilor de învăţământ şi consiliilor de administraţie ale acestora. Ea susţine că pentru o bună dezvoltare a sistemului educaţional managementul şcolilor trebuie separat total de activitatea didactică.
 
Silvia Dinică: Aceste inspectorate şcolare sunt principala sursă de influenţă politică, au un control aproape total asupra catedrelor, normelor, numirilor de directori, alocărilor de fonduri. Atribuţiile acestor inspectorate ce ţin de ordin administrativ vor fi transferate la nivelul managementului şcolii. Acele atribuţii car ţin de inspecţia şcolară vor fi organizate prin mecansime obiective de audit. (Silvia Dinică este pe lista USR PLUS pentru Senat în Bucureşti, transmite reporterul Alexandra Cristea).
*
 
Pentru Senat, în Bucureşti, candidează şi fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, pe listele PRO România. El este convins că România are toate datele pentru a deveni a șasea putere economică în Europa.
 
În opinia sa, producătorii şi firmele româneşti trebuie susţinute prin programe realiste, astfel încât economia ţării să evolueze.

Călin Popescu-Tăriceanu: Vom spune nu împotriva supraimpozitării celor care produc, vom sprijini firmele şi produsele româneşti, pentru că, da, eu cred în continuare că România trebuie să ajungă să fie a șasea putere economică a Europei. Nu văd ce ne-ar împiedica cu un proiect naţional bine gândit să ajungem a șasea naţiune economică. ( Declaraţie consemnată de reporterul Petruţa Dinu).
*
 
Obiectivul PNL Mureș la alegerile parlamentare este obținerea a cel puțin un mandat de senator și două de deputat.
 
Echipa de campanie va informa alegătorii cu privire la proiectele liberale în viitorul legislativ - spune președintele Filialei Mureș, Cristian Chirteș.
 
Cristian Chirteș: Suntem convinși că doar dezvoltarea și investițiile pot mișca România. Aceste investiții, în schimb, trebuie prioritizate, iar viziunea în care ele se vor implementa va fi unul din subiectele de campanie electorală. Membrii Partidului Național Liberal vor duce și o acțiune de conștientizare asupra modului în care procesul de votare poate să fie sigur.
 
Cristian Chirteș deschide lista PNL pentru Senat în județul Mureș,  transmite corespondenta RRA Marcela German.
*
 
Deputatul Ionuț Simionca este pe lista Partidului Mișcarea Populară pentru un nou mandat în județul Bistrița-Năsăud. O prioritate a mandatului său va fi sănătatea.
 
Ionuț Simionca: Avem nevoie de investiții în sistemul de sănătate, în modernizarea și dotarea unităților sanitare, dar și în salariile medicilor și ale personalului sanitar. Vrem ca salariile să fie plătite corect pentru personalul medical și adaptat la standardele europene pentru a stopa exodul medicilor înspre Vestul Europei. Susținem că dezvoltarea capacității de producție de medicamente în România trebuie să meargă în paralel cu dezvoltarea și refacerea capacității de a produce vaccinuri. (Declarație transmisă de corespondenta RRA Cristiana Sabău).
*
 
Candidatul UDMR Bihor pentru un  nou mandat de deputat, Szabó Ödön, a vorbit într-o conferință de presă despre modificările pe care le-a adus Codului Fiscal; între acestea: reducerea bazei de impozitare acordată firmelor care investesc în învățământul dual sau universitar.

Szabó Ödön: Contribuabili care efectuează cheltuieli cu educația timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie, dar nu mai mult de 1500 de lei pe luna pentru fiecare copil. În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută in ordine din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoare adăugată datorată sau din accizele datorate. (O declarație
 
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 noiembrie, ora 17:00) - Realizator: Piețele agroalimentare din România își vor putea continua activitatea cu condiția să respecte reglementările pentru combaterea răspândirii coronavirusului.
Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros:

Adrian Oros: Am avut o întâlnire şi o discuție și o ședință cu toți prefecții asupra modului în care se va restricționa activitatea în pieţe și trebuie să știți că nicio piață agroalimentară unde se pot asigura măsuri de protecție sanitară pentru prevenirea difuzării virusului nu va fi închisă. Primăriile și operatorii economici care gestionează piețele pot amenaja spațiul de vânzare în așa fel încât producătorii de produse românești să aibă posibilitatea să își vândă produsele.
 
Vicepreședintele PNL, Adrian Oros, candidează pentru un post de senator în judeţul Cluj, ne-a informat corespondentul nostru, Claudiu Pădurean.
*
 
Radu Cristescu, candidatul PSD Satu Mare pentru Camera Deputaților, cere promulgarea legii care va ține piețele deschise și a făcut un apel la președinte pentru ca legea să nu fie retrimisă în Parlament pentru reexaminare sau atacată la CCR:
 
Radu Cristescu: Ceea ce este uluitor este că în timp ce închide școlile și piețele, această putere politică se preocupă de funcționarea judicioasă și în condiții sanitare verificate a păcănelelor, pe care, surpriză, nu le-au închis. Îi cerem şi lui Iohannis și lui Orban să nu blocheze legea PSD de redeschidere a piețelor prin contestarea ei la CCR sau retrimiterea la reexaminare, pentru că este foarte important ca producătorii agricoli români să poată să își vândă produsele în piețe. (A consemnat corespondentul nostru, Sergiu Podină).
 
 
Alianţa USR-PLUS propune depolitizarea sistemului de învățământ și anunță că a depus în parlament un proiect de lege care prevede ca funcțiile de conducere din şcoli, inspectorate școlare și casa corpului didactic să fie incompatibile cu funcțiile de conducere în cadrul unui partid politic.
 
Alianţa precizează că implicarea politică în spațiul educațional nu trebuie să existe, ne-a informat redactorul RRA, Petruţa Dinu.
*
 
Fostul mare fotbalist Dorinel Munteanu candidează pentru loc de senator din partea PMP în judeţul Cluj.
 
El consideră că Legea sponsorizării ar trebui îmbunătățită, astfel încât să fie susținută mai mult activitatea sportivă.
 
Dorinel Munteanu: O lege a sponsorizării ca să fie foarte fermă și foarte transparentă în care marile companii, oamenii care vor să ajute sportul, care au firme foarte mari ar trebui să fi facilitaţi de o parte din profitul lor să dea sportului. Această Lege a sponsorizării nu este una bună pentru a susţine sportul. (Declaraţie consemnată de redactorul RRA, Alina Stănuţă).
 
 
Senatorul UDMR, László Attila, candidat pentru un nou mandat în judeţul Cluj, consideră că măsurile luate de executiv pe durata pandemiei nu şi-au atins efectul.
 
El consideră că luarea unor decizii nefundamentate ştiintific prin lipsa de comunicare dintre autorităţi şi specialişti a dus la creşterea numărului de cazuri de persoane infestate cu virusul COVID -19, ne-a informat redactorul RRA, Dana Georgescu.
 
 
Pro România Dâmboviţa îl susţine pe Adrian Ţuţuianu pentru Camera Deputaţilor.
 
Filiala Dâmboviţa îşi propune să trimită în viitorul parlament un senator şi un deputat, spunea Adrian Ţuţuianu.

Adrian Ţuţuianu: Obiectivul pe care ni l-am propus, un deputat si un senator, sunt obiective posibile, ele rezultă dintr-o simulare făcută şi de noi, dar făcută şi de alţii. Am luat în calcul rezultatele de la alegerile locale, le-am ponderat puţin şi sperăm ca o parte importantă din voturile ALDE să vină şi să se alăture la ceea ce am făcut noi şi în felul acesta să ne realizăm obiectivul de a avea doi parlamentari în Dâmboviţa. (Declaraţie consemnată de corespondentul RRA, Anda Ştefan).
*
Realizator: Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) transmite condoleanțe familiilor îndoliate în urma tragediei de aseară, de la Piatra Neamţ.
 
Umaniștii şi-au anulat acțiunile electorale de astăzi. PSD şi Alianţa USR-PLUS şi-au anulat şi ele acţiunile electorale de astăzi în semn de respect faţă de victimele de aseară şi au adresat condoleanţe familiilor îndoliate, ne-a informat redactorul RRA, Petruţa Obrejan.


Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Noiembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza