Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri parlamentare 2020. Știri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic știri din activitatea candidaților înscriși în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Alegeri parlamentare 2020. Știri electorale

Articol de Petruţa Dinu, 08 Noiembrie 2020, 14:42

"Alegeri parlamentare 2020. Știri electorale" ora 11.00

Pentru început câteva repere din agenda candidaţilor înscrişi în cursa din 6 decembrie. De la această oră copreşedintele Alianţei USR-PLUS Dacian Cioloş are programată o conferinţă de presă în Bucureşti, iar liderul PMP Eugen Tomac se va întâlni peste o oră cu presa din capitală. ProRomânia şi ALDE se reunesc în Congresul de aprobare a fuziunii celor două formaţiuni de la ora 13:00. Electoratul bucureştean este invitat de candidatul AUR, muzicianul Nicolae Voiculeţ, la un eveniment organizat în faţa Mănăstirii Stavropoleos, Centrul Vechi, ora 12:30.

* Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va inaugura mâine o linie telefonică specială dedicată telemuncii, telverde 08868622 va funcţiona între orele 9:00 şi 21:00. Demersul vine în sprijinul angajatorilor, dar şi al salariaţilor care ar putea avea neclarităţi în ceea ce priveşte implementarea măsurilor luate recent de guvern privind relaţiile de muncă, a menţionat ministrul muncii, Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru:Prioritatea în perioada următoare este desfăşurarea activităţii de la domiciliu sau din alte spaţii pentru a evita aglomerarea în birourile curente de lucru. O primă măsură luată este aceea de a solicita angajatorilor să îşi organizeze echipele de lucru astfel încât acolo unde se poate să se desfăşoare activitatea de la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Violeta Alexandru ocupă locul 2 pe lista de candidaţi ai PNL pentru Camera Deputaţilor în Capitală, transmite reporterul Petruţa Obrejan.

* Alianţa pentru Unirea românilor îşi propune reformarea sistemului politic, iar măsurile anunţate de echipa de candidaţi ai formaţiunii vizează printre altele renunţarea la finanţarea de la bugetul de stat a partidelor parlamentare, interzicerea traseismului politic în timpul mandatului sau depolitizarea administraţiei publice.

Copreşedintele AUR, George Simion:Despre ce vorbim prin acest pachet de măsuri? Vorbim de restartarea profundă a sistemului politic românesc; încă din prima zi de mandat toţi parlamentarii AUR vor face cereri pentru a renunţa la acele aberante pensii speciale. Dorim limitarea la două mandate a activităţii parlamentarilor şi primarilor. Referendumurile trebuie să devină obligatorii.

George Simion deschide lista AUR pentru Camera Deputaţilor în Bucureşti, notează reporterul nostru Alina Stănuţă.

* Candidatul PSD pentru Senat în Bucureşti, Alexandru Rafila, susţine că accesul populaţiei la serviciile de sănătate în România este limitat. Pentru a corecta acest fenomen PSD propune înfiinţarea unor centre comunitare mai ales în mediul rural.

Alexandru Rafila: Nu am descoperit apacaldă. Există astfel de structuri. Să facem o reţea naţională de centre medicale comunitare. Am estimat până în anul 2024 a circa 800 de astfel de centre. Acest pas dacă va fi îndeplinit va reprezenta cheia reconstrucţiei intregului sistem de sănătate. De ce? Pentru că îl legăm de reţeaua de centre de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate.

* Copreşedintele USR-PLUS, Claudiu Năsui, spune că tinerii candidaţi ai Alianţei au confirmat pe plan profesional şi sunt pregătiţi să înceapă reformarea clasei politice.

Claudiu Năsui deschide lista candidaţilor USR-PLUS la Camera Deputaţilor în Bucureşti: Sperăm să reuşim să schimbăm profund România prin a implementa reforme reale Alianţa USR-PLUS nu este numai despre a schimba oamenii, x cu y, nu este de a schimba pe Ionescu cu Popescu, este despre a face nişte reforme profundE în România, reforme pe care le prezentăm şi despre care vorbim deja, pe care o avem în programul nostru de guvernare; este despre a reduce cel mai mare flagel al României care este sărăcia. (Declaraţii consemnate de reporterul nostru Alexandra Cristea).

* Combaterea pandemiei de covid -19 este prioritatea naţională absolută, însă măsurile trebuie să fie raţionale şi eficiente, nu arbitrare şi preferenţiale, afirmă Ramona Ioana Bruynseels, candidat pentru Senatul României din partea PPUSL.

Liderul umanist îi solicită premierului Ludovic Orban să stabilească un set de reguli stricte în care pieţele să poată funcţiona, iar producătorii agricoli să nu fie afectaţi de această măsură.

Reacţia vine după ce guvernul a adoptat săptămâna trecută noi măsuri la nivel naţional pentru limitarea răspândirii cazurilor de covid-19.

Una din ele se referă la interzicerea funcţionării pieţelor care nu sunt în aer liber.

"Alegeri parlamentare 2020. Știri electorale" ora 17:00

Candidatul PRO România la Camera Deputaților în București, Victor Ponta, a anunțat o serie de măsuri economico-sociale: venitul minim de criză, sprijin pentru IMM-uri, un program național de testare a populației și predictibilitate pentru militari.

Victor Ponta: E o criză a întregii Românii și trecem împreună peste această perioadă de criză. E oferta principală a PRO România, noi vedem ieșirea sau trecerea prin criză - românii la serviciu, la muncă, nu în lockdown, copiii la școală, nu acasă sau în fața calculatorului și vârstnicii respectați și sprijiniţi în această perioadă, nu fugim de bătrâni, nu-i închidem în case, nu ne ascundem de ei. (Declaraţie consemnată de redactorul RRA Alexandra Cristea).

Călin Popescu-Tăriceanu candidează din partea PRO România pentru un mandat de senator în Bucureşti. El consideră că producătorii şi firmele româneşti trebuie susţinute prin programe realiste.

Călin Popescu-Tăriceanu: Vom sprijini firmele și produsele românești pentru că, da, eu cred în continuare că România trebuie să ajungă să fie a șasea putere economică a Europei. Suntem a șasea țară ca mărime după suprafața geografică și după populație, nu văd ce ne-ar împiedica, cu un plan, un program, cu un proiect național bine gândit, să ajungem a șasea națiune a Europei, a șasea națiune economică. (A consemnbat redactorul RRA Alina Stănuţă).
*
Alianţa USR PLUS şi-a lansat programul de guvernare sub sloganul "Revoluţia bunei guvernări".

Copreşedintele alianţei, Dacian Cioloş, a arătat că USR PLUS reprezintă viitorul României.

Dacian Cioloş:Noi vă propunem o schimbare radicală a modului în care se guvernează România, și nu doar peticiri pe ici, pe colo. Pentru că, paradoxal, stabilitatea și predictibilitatea pe care o căutăm în aceste vremuri de criză nu pot veni decât printr-o schimbare radicală a modului în care se guvernează în România. Modul în care s-a guvernat până acum a dat faliment, am văzut-o în mai multe crize succesive, o simțim acum. (A consemnat redactorul RRA Amalia Bojescu).
*
Preşedintele PMP Eugen Tomac, candidat pentru Camera Deputaţilor în Bucureşti, a anunţat că printre priorităţile partidului se află o nouă lege a sănătăţii, o lege anti-clunch şi un proiec tprin care toate şcolile să fie conectate la internet gratuit. Eugen Tomac a mai spus că este inadmisibil ca, de doi ani, legea care prevede reducerea numărului de parlamentari la 300 să fie blocată.

Eugen Tomac: Este absolut esenţial să dăm un mesaj de respect faţă de cetăţeni şi de responsabilitate, bineînţeles, de ataşament faţă de democraţie, pentru că într-un stat democratic cetăţenii sunt cei care decid, iar milioane de români au spus că vor maxim 300 de parlamentari, obiectiv care este de actualitate şi astăzi. (A consemnat redactorul RRA Cătălin Purcaru).
*

UDMR a decis să ofere un loc eligibil pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare micilor partide ale comunităţii maghiare cu care s-a aflat în competiţie la alegerile locale. Este vorba de PPMT şi de PCM.

Kelemen Hunor, liderul UDMR: Noi am oferit două locuri eligibile în Harghita, locul 5 pentru domnul Zakariás Zoltán şi în judeţul Mureş, locul 3, loc eligibil, pentru domnul Kulcsár-Terza József.

Kelemen Hunor candidează pentru un nou mandat de deputat în judeţul Harghita, a informat corespondentul RRA Claudiu Pădurean.
*

PNL va face o campanie directă, în care le va vorbi oamenilor despre faptul că dezvoltarea nu se poate face decât prin investiţii. Preşedintele PNL Ludovic Orban a subliniat că în perioada următoare România va beneficia de resurse financiare europene importante, pe care doar un guvern liberal va şti să le utilizeze pentru dezvoltarea ţării.

Ludovic Orban: Am demonstrat că utilizăm resursele României pentru dezvoltare. În perioada noastră de guvernare, investițiile au fost la cel mai mare nivel din ultimii zece ani. Partidul Național Liberal oferă românilor garanții, certitudini, competență, seriozitate, viziune.

Reporterul RRA Petruţa Dinu aminteşte că Ludovic Orban candidează la Camera Deputaţilor, în Bucureşti.

"Alegeri parlamentare 2020. Știri electorale" ora 20:00

"Partidul Social Democrat va câștiga alegerile acestea la nivel național" - a afirmat senatorului Titus Corlățean, care deschide lista de candidați a filialei Dâmbovița.

Titus Corlăţean:Este treaba noastră să formăm majorităţi, şi avem această capacitate. PSD la Dâmboviţa va câştiga aceste alegeri. Vă invităm să fiţi partenerii noştri, vă invităm ca împreună să câştigăm aceste alegeri. PSD şi cetăţenii din Dâmboviţa, pentru România! ( A consemnat corespondentul RRA Anda Ștefan).
*
Realizator: Candidatul PNL Galați la Senat George Scarlat a prezentat într-o conferință de presă principalele scheme de ajutor de stat acordate celor din agricultură. El a mai anunţat că plățile pentru fermierii afectați de pandemie ar urma să fie efectuate până la sfârșitul acestei luni.

George Scarlat: Pentru sectorul zootehnic, şi aici m-aş referi la crescătorii de bovine, unde am alocat o sumă de 35,7 milioane de lei, cu un sprijin de maxim 100.000 de euro pe beneficiar - cum, de altfel, cu siguranță, transmit prin intermediul dumneavoastră, şi vă mulţumesc, tuturor fermierilor care au fost afectaţi, atât în sectorul zootehnic cât şi în sectorul vegetal, toate plățile pe schemele de COVID vor fi plătite până pe data de 30 noiembrie.( Declaraţie consemnată de corespondentul RRA Maria Măndiță).
*

Senatoarea USR Silvia Dinică este candidatul USR PLUS pentru un nou mandat în București. Silvia Dinică propune ca managementul școlilor să fie separat total de activitatea didactică, pentru o dezvoltare a sistemului de învățământ.

Silvia Dinică: Propunerile Alianței USR PLUS sunt următoarele: atribuțiile acestor inspectorate, atribuții de ordin administrativ, vor fi transferate la nivelul managementului școlii, al consiliilor de administrație. Acele atribuții care țin de inspecția școlară vor fi organizate prin mecanisme obiective de audit. Întărim și profesionalizăm managementul de la nivelul școlii, astfel încât acesta să poată să preia din atribuțiile acestor inspectorate. (A consemnat redactorul RRA Alexandra Cristea).
*

Ana Guțu, candidat PMP Vrancea pentru Senat, este interesată de sănătate, educație și de relația dintre cetățean și stat. Ana Guțu vine din Republica Moldova.

Ana Guţu: România şi Republica Moldova sunt două state româneşti. Partidul Mişcarea Populară este unicul partid politic din România care are înscris în programul său electoral, programul său politic, proiectul de ţară unirea celor două state româneşti, unirea României cu Republica Moldova. De aceea m-am şi implicat în fenomenul politic din România. În Republica Moldova am avut o activitate didactică prolifică. Sunt profesor universitar. Am fost şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova, timp de şase ani. (A consemnat corespondentul RRA Gabriel Sava).

UDMR solicită guvernului revenirea la criteriul normativ în privința repartizării fondurilor europene pentru localități prin Programul Operațional Regional. Senatorul Cseke Attila candidează pentru un nou mandat din partea filialei Bihor.

Cseke Attila: Până acum am avut un sistem în care, normativ, toată lumea ştia care sunt fonduri alocate, iar acum acest sistem îl desfiinţăm și îl centralizăm la nivel regional şi spunem că în consiliul ăsta de dezvoltare regională - în care, sigur, sunt primari, președinți ș.a.m.d. - trebuie să faci lobby ca să fii de partea câștigătoare, ca să aduci cât mai multe fonduri. Eu spun că toată lumea are dreptul la dezvoltare din Programul Operațional Regional. (Declaraţie consemnată de corespondentul RRA Stelian Radu Cacuci).
*

Liviu Pleșoianu candidează din partea Partidului Ecologist Român pentru un nou mandat de senator în București. El apreciază libertatea de exprimare pe care o are în acest partid.

Liviu Pleșoianu: În momentul în care mi s-a făcut această ofertă de a veni și de a candida pe prima poziție la Camera Deputaților în București din partea Partidului Ecologist Român nu mi s-a spus că ar trebui să spun asta şi n-ar trebui să spun asta, că ar trebui să-mi ţin gura pe anumite subiecte şi pe altele sunt liber să vorbesc. Apreciez foarte mult asta. Este un lucru pe care îl apreciez foarte mult la oameni și evident în politică, unde sunt și eu din 2016 până acum. (Declaraţie consemnată de redactorul RRA Petruța Dinu).
*
Ramona Ioana Bruynseels,
candidatul filialei București a PPU-SL la Senat, atrage atenția că oamenii așteaptă de la politicieni unitate și credința în aceleași valori doar pentru a face bine, pentru că cei care vor să facă rău s-au unit deja de mult și fac în continuare, iar omul de acasă suferă. "E momentul să ne dăm mâna, oameni buni, și să facem bine - bine pentru oameni" - susține Ramona Ioana Bruynseels într-un comunicat de presă. /rpatulea/cvanatoru

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
Știri 17 Aprilie 2024, 12:01

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar

Premierul Marcel Ciolacu, alături de şase miniştri ai cabinetului său, continuă vizita în Qatar, partener comercial important...

Marcel Ciolacu: Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar
O treime dintre candidaţii propuşi  la alegerile europarlamentare sunt femei
Știri 16 Aprilie 2024, 08:34

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei

10 din 15 formaţiuni politice au inclus o femeie în primele trei locuri, arată un studiu realizat de organizaţia Expert Forum.

O treime dintre candidaţii propuşi la alegerile europarlamentare sunt femei
Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor
Știri 15 Aprilie 2024, 09:25

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor

Proiectele de lege care limitează publicitatea la jocurile de noroc şi la ţigările electronice aşteaptă, săptămâna aceasta,...

Noul Cod Silvic și limitarea publicității la jocurile de noroc și țigările electronice, în dezbaterea parlamentarilor