Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri locale 2020. Ştiri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic știri din activitatea candidaților înscriși în campania electorală pentru alegerile locale.

Alegeri locale 2020. Ştiri electorale

Articol de Alina Bordeiaşu, 20 Septembrie 2020, 14:55

Au mai rămas câteva zile până când românii își vor alege noii primari, consilieri locali și județeni și președinții consiliilor județene.

Între timp, politicienii încurajează echipele înscrise în cursă și se gândesc la ce va urma după scrutinul de duminică.

*

Premierul Ludovic Orban, președinte al PNL, a declarat la Iași că pentru formarea majorității după alegerile locale formațiunea pe care o conduce va negocia doar cu partidele care îi împărtășesc viziunea de dezvoltare locală.

Ludovic Orban: Nu vom permite formarea nici unei majorități în nici un consiliul local și în nici un consiliu județean cu PSD, ci vom căuta aliați /.../ între ei USR - PLUS, PMP. Decizia noastră va fi aceea de a pune la baza oricărei majorități care se formează în consilii județene și în consilii locale programele de dezvoltare ale comunităților măsura în care putem să ne înțelegem cu grupurile din consiliul locale și consiliile județene pentru susținerea acestor programe. (A consemnat Cristina Vartolomei).

*

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a anunțat la Pitești că a semnat cu Victor Ponta un acord post-electoral, în baza căruia PSD și PRO România vor putea constitui majorități în consiliile locale și Județene după alegerile din 27 septembrie.

Marcel Ciolacu: E pentru prima oară de 30 de ani cand decizia a fost ca fiecare organizaţie să-şi facă singuri alianţele locale. Cu adevărat, acum câteva zile am semnat cu Victor Ponta un acord de creare de majorităţi la consiliile judeţene, consiliile locale, un fel de acord post-electoral.

În cadrul turneului electoral din Argeş, liderul social-democrat a vizitat baza sportivă de juniori de la FC Argeş, a avut discuţii cu mediul de afaceri şi cu reprezentanţii sindicatelor, a transmis corespondentul RRA, Cristian Matei.

*

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat la Focşani că este importantă recredibilizarea administraţiei publice.

El propune publicarea pe site-urile instituţiilor a tuturor contractelor din bani publici.

Eugen Tomac: Cheia pentru a reuşi să recredibilizăm administraţia publică locală, dar şi centrală poartă un singur nume, şi acel nume este transparenţa. Noi credem că transparenţa este singura cale prin care administraţia publică locală se poate recredibiliza în relaţia cu cetăţeanul şi în acest sens, am propus un proiect de lege privind transparenţa totală în administraţie.

La întâlnirea cu electoratul din Focşani, Eugen Tomac a mai spus că PMP a dus în această perioadă o campanie din uşă în uşă, mai transmite corespondentul RRA, Gabriel Sava.

*

Copreședintele USR, Dacian Cioloș, a fost prezent astăzi la Drobeta-Turnu Severin, unde a avut loc lansarea candidaților USR PLUS. El a subliniat că Alianța propune alegătorilor o echipă tânără și experimentată, care are un plan pentru România.

Dacian Cioloș: Cea mai mare parte dintre colegii noștri, membrii din USR, din PLUS, dintre care mulţi candidează acum pentru alegerile locale, sunt oameni care, chiar dacă în cea mai mare parte a lor sunt tineri, au deja experiență și au deja realizări în viața profesională, mulţi dintre ei în sectorul privat, foarte mulți cu experiență și acțiuni deja în sectorul neguvernamental, unii dintre ei chiar și cu experiență în administrația publică, deci știu ce avem de făcut.

*

Europarlamentarul PRO România Corina Creţu îi susţine pe candidaţii formaţiunii la Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare: Octavian Petruc şi Cristina Haiduc. Ea este convinsă că partidul se va consolida după alegerile din acest an.

Corina Creţu:Eu cred că oamenii trebuie să judece foarte bine când vor vota. Octavian Petruc este un om cu experienţă, un om care cunoaşte foarte bine şi judeţul şi oraşul. Cred că este alegerea cea mai bună pentru Consiliul Judeţean, iar doamna Cristina Haiduc, un om de viitor, un om tânăr pentru Primăria Satu Mare şi sper eu ca PRO România să se impună ca o alternativă viabilă şi să câştige încrederea oamenilor în acest an. (A consemnat Sergiu Podină).

-------------------------------------------------------

Candidații la alegerile locale și susținătorii acestora continuă acțiunile de campanie și întâlnirile cu alegătorii și presa.

Președintele PNL, Ludovic Orban, ajunge astăzi în județele Iași și Neamț.

Copreședinții USR-PLUS se află și ei în țară: Dan Barna în județul Vrancea, iar Dacian Cioloș, la Dolj.

În București, USR-PLUS filiala Sector 3 organizează în Parcul Teilor un eveniment de campanie, iar Nicușor Dan, candidat independent la Primăria Capitalei, va susține o conferință de presă la sediul său de campanie.
*

Ioana Constantin vrea să câștige Primăria Sectorului 1 și candidează din partea PMP.

Ea crede că oamenii vor veni la vot, deși condițiile de anul acesta sunt neobișnuite.

Ioana Constantin: Eu am încredere că poate și vântul ăsta, mai de toamnă, așa, va aduce și o schimbare la urne duminică. Așteptarea noastră este ca respectând toate măsurile impuse de autorități, totuși, oamenii să participe la vot, pentru că este nevoie să ne exprimăm acest drept constituțional, democratic. Indiferent cât de gravă este această criză sanitară, nu putem, totuși, lăsa localitățile noastră, comunitățile noastre, să trăiască sub același mediu politic sufocant și de multe ori abuziv. (A consemnat Alexandra Cristea).
*
Propunerea Alianței USR-PLUS pentru Primăria Otopeni este Mădălina Scurtu.

"Vin cu cele mai complete și realiste obiective", le-a transmis ea cetățenilor din Otopeni-Ilfov.

Mădălina Scurtu: Avem proiecte care să asigure că fiecare gospodărie va avea utilitățile elementare, că fiecare copil din Otopeni va avea începând cu vârsta de un an acces la serviciile legale, că vom avea cu toții un parc, că vom putea traversa Drumul Național 1. Vom avea o viziune, o dezvoltare pe minim 10 ani, coerentă, de ansamblu, care să facă din sănătatea oamenilor și din mediul înconjurător prioritatea numărul unu. (Declarație consemnată de Amalia Bojescu).
*
Nicușor Dan, candidat independent la Primăria Capitalei, susţinut de PNL, USR şi PLUS, a respins, din nou, într-o conferința de presă, informațiile potrivit cărora ar intenționa să taie anumite subvenții.

Nicușor Dan: Ei nu plătesc subvenția în momentul ăsta şi de aia Termoenergetica este în halul în care este şi de aia oamenii nu au acum apă caldă. Că voi tăia subvenţia la transportul public - fals! Ei nu plătesc subvenția acum, de aia transportul public este în halul în care se află. Că voi tăia subvenția pentru persoanele cu dizabilități - fals! Niciodată nu am spus așa ceva, dimpotrivă, am spus foarte multe măsuri pe care le vom lua pentru persoanele cu dizabilități. Sunt optimist că bucureștenii vor înțelege cine vine cu soluții pentru viața lor reală, cine vine cu proiecte. (A consemnat Petruța Dinu).
*
Un nou mandat de primar la sectorul 5 își dorește Daniel Florea, candidat PSD.

El amintește două din realizările sale: angajarea la societățile deținute de primărie a 1.000 de persoane și acordarea burselor de merit pentru elevi.

Daniel Florea: Am dublat cuantumul burselor, am acordat bursă tuturor copiilor care merită. I-am recompensat ani de zile pe toți cei care au luat nota 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională, pe toți. Sunt sute de copii, 38% dintre copiii din Sectorul 5 primesc bursă. Sunt foarte mândru de lucrurile astea pe care le-am realizat împreună și le-am realizat cu gândul la copiii mei, la soția mea, la părinții mei. Așa s-au născut toate aceste programe și proiecte.
*
La Sectorul 5, candidează din partea PNL Cristian Băcanu, care vrea să investească în învâţământul profesional dual, pentru că - spune el - în prezent, în sector, nu există această formă de educaţie.

Cristian Băcanu: Fără educaţie, nu putem să schimbăm cu adevărat destinul Sectorului 5. În Sectorul 5, nu există învăţamânt dual. În Sectorul 5, nu există un parteneriat între Administraţia Publică Locală şi mediul de afaceri, astfel încât cei care vin, să zicem, dintr-o zonă defavorizată sau care pur şi simplu sunt interesaţi de un anumit meteşug să poată să înveţe ceea ce îşi doresc să facă şi să intre apoi direct în piaţa muncii. Vom schmba lucrul acesta. În cadrul parteneriatului pe care îl vom avea cu mediul de afaceri, vom pune bazele învăţamântului dual în Sectorul 5 şi vom investi în învăţământul profesional.
*
O dezbatere electorală este absolut necesară, susţine candidatul independent la Primăria Capitalei, Nicuşor Dan.

El a lansat din nou o invitaţie către Gabriela Firea, candidata PSD.

În opinia lui Nicuşor Dan, o asemenea discuţie poate ajuta cetăţenii care nu ştiu deocamdată cu cine vor vota sau pe cei care nu doresc să vină la vot.

Gabriela Firea a răspuns pe Facebook şi a spus că participă la dezbatere numai dacă ceilalţi candidaţi demonstrează cu un test COVID că sunt sănătoşi.

Ioan Sîrbu, candidatul Alianţei PRO Bucureşti, a precizat într-un comuniat de presă că va face acest test, pentru că vrea să participe la o dezbatere cu Gabriela Firea. Şi Traian Băsescu, PMP, îşi doreşte o astfel de confruntare pentru Bucureşti.

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie