Alegeri în SUA. Cine va fi viitorul preşedinte?

Centrele de votare s-au deschis în Statele Unite, pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

Adăugat: 8 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:8 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit ultimelor sondaje, aproximativ trei procente îi despart pe candidaţii celor două mari partide, cu democrata Hillary Clinton în avantaj în faţa republicanului Donald Trump.

Cei doi vor aştepta rezultatele la New York, după cea mai brutală, imprevizibilă, contencioasă şi neconvenţională campanie din istoria recentă, care a dezbinat societatea americană, după cum notează corespondentul Radio România.

De altfel, 82% dintre americani s-au declarat dezgustaţi de acestă competiţie între doi dintre cei mai neopulari protagonişti.

Peste 45 de milioane de alegători din cei 200 de milioane înscrişi pe liste au votat deja prin sistemul anticipat permis în 37 din cele 50 de state americane.

Presa a remarcat mobilizarea din ultimele zile a electoratului hispanic şi a celui de culoare, care ar favoriza candidatul democrat.

În caz de victorie, Hillary Clinton ar deveni prima femeie-preşedinte din istoria Statelor Unite, o premieră în plus după ce Casa Albă a avut timp de două mandate şi primul titular de culoare.

La rândul lui miliardarul Donald Trump ar putea ajunge primul preşedinte fără vreo funcţie publică anteriorară.

Cu mesaje anti-sistem, xenofobe şi sexiste el a atras în principal clasa muncitoare albă, nemulţumită de migraţie şi de nivelul de trai.

Tot azi se votează pentru înoirea totală a Camerei Reprezentanţilor şi a unui sfert din Senat.

Ambele camere ale Congresului american au fost controlate până acum de republicani.

Primele rezultate sunt aşteptate după miezul nopţii, iar numele celui de-al 45-lea preşedinte american ar putea fi cunoscut mâine dimineaţă la 5, ora României, dacă rezultatul nu va fi foarte strâns.Autor:
Mihaela Mihai
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza