Alegeri în Franţa. Sondajele îl creditează pe Macron cu o victorie fără emoţii

Francezii îşi aleg astăzi preşedintele, pentru prima oară din afara partidelor tradiţionale de dreapta sau de stânga, care s-au rotit la putere în Franţa ultimelor decenii.

Adăugat: 7 Mai 2017
Ultima actualizare:7 Mai 2017

Politica Romaneasca
Foto: Emmanuel Macron
trimite pe mail

UPDATE ora 18.00. Candidatul de centru Emmanuel Macron a atras aproape întregul sprijin al clasei politice franceze, precum şi susţinerea Bruxelles-lui, în confruntarea sa cu reprezentanta extremei drepte Marine Le Pen, văzută ca o ameninţare pentru Franţa europeană şi, implicit, pentru unitatea Europei.

Sondajele îl creditează pe Macron cu o victorie fără emoţii.

La prânz, prezenţa la vot era aproape egală cu cea de la turul întâi, respectiv, de 28,23%. Trimisul RRA la Paris, Daniela Coman, revine cu noi informaţii.

Reporter:  În urmă cu doar câteva minute a fost anunţată participarea la această oră - 65,3%.

În urmă cu două săptămâni, la primul tur, la aceeaşi oră, prezenţa a fost de 69,4%, aşadar mai puţin cu patru procente acum şi este considerată o prezenţă slabă.

Procedura de vot se încheie peste două ore în toată ţara, însă birourile rămân deschise o oră în plus în marile oraşe şi la Paris.

Aşadar, la ora 21:00, ora României, vom cunoaşte numele noului preşedinte al Franţei.

După ce au votat amândoi în provoncie, în regiunea Pas de Calais, cei doi candidaţi au revenit în această după-amiază la sediile lor de campanie din Paris, unde au programate întâlniri cu staff-urile.

Echipa candidatului independent de centru, Emmanuel Macron, îşi aşteaptă ascultătorii în caz de victorie în Piaţa de la Carousel du Louvre, în imediata apropiere a celebrului muzeu, pentru o manifestaţie publică. Marine Le Pen, în schimb, reprezenta dreptei naţionaliste, a anunţat o întâlnire cu uşile închise la un restaurant din Bois de Vincennes, în estul Parisului.

Indiferent care va fi învingătorul din această seară el este invitat de preşedintele François Hollande să participe mâine alături de el la defilarea de pe Champ Elysee, pentru aniversarea zilei în care Germania nazistă a capitulat în 1945, la sfârşitului celui de Al Doilea Război Mondial.

Mai am o informaţie importantă, în această după-amiază a fost şi o alertă, nu legată de vot însă.

Esplanada de la Muzeul Luvru, unde candidatul independent de centru şi-a invitat susţinătorii în caz de victorie, a fost evacuată din cauza unei alerte de securitate.

Poliţia a spus doar că măsura a fost dispusă din precauţie, fără să dea mai multe detalii.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
7 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza