Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 5 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 5 mai 2019.

Agenda electorală 5 mai

Articol de Alina Bordeiaşu, 06 Mai 2019, 09:40

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 mai, ora 11:00) - Realizator: Alina Bordeiaşu - Bun găsit. Vă prezint un grupaj de ştiri electorale. Candidaţii la alegerile europarlamentare vor merge, şi astăzi, în vizite electorale prin ţară pentru a se întâlni cu alegătorii. Alianţa 2020 USR - PLUS va organiza, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, un miting de prezentare a candidaţilor. Echipa PSD se va afla la Botoşani, la Târgul Agro-Zoo, pentru a discuta cu cetăţenii. Liberalii vor ajunge la Focşani, în Vrancea, unde va avea loc un miting de lansare a candidaţilor. Gregoriana Tudoran, candidat independent ce luptă pentru regiunea Moldova, se va întâlni cu cetăţenii din oraşul natal, Iaşi. Iar, Peter Costea, ce candidează independent, are programate evenimente de campanie la Timişoara şi Beiuş.
*
Realizator: Gabriela Zoană candidează pe lista PSD pentru un nou mandat în Parlamentul European. Ea spunea că va acţiona, în continuare, pentru binele românilor:
Gabriela Zoană: Ne-am luptat în Parlamentul European pentru ei, ne vom lupta în continuare, ne luptăm pentru România. Vreau să fiţi alături de noi, aveţi încredere în noi, ştiţi cine suntem, ştiţi ce am făcut. Guvernul actual a adus cele mai bune măsuri pentru România, iar noi în Parlament European reprezentăm cu foarte multă dragoste România. Vă rog să veniţi alături de noi şi vă rog să fiţi alături de România! Votându-ne pe noi, votaţi România în Europa!
*
Realizator: Candidatul care deschide lista PMP este fostul preşedinte Traian Băsescu. În faţa alegătorilor din Constanţa, el a declarat că această campanei va fi despre Europa.
Traian Băsescu: Este un program care, în mod cert, o să surprindă. Nu este despre justiţie, nu este despre ordonanţe de urgenţă, este despre Europa. Nu-mi puteam permite să vin în faţa românilor cu un program falsificat, în care să le povestesc cum vom face investiţii peste investiţii, pentru că nu asta este fişa postului în Parlamentul European. Responsabilitatea este foarte mare pe ce spui şi ce faci.
Realizator: A consemnat Sorin Cealera.
*
Realizator: Renate Weber îşi doreşte un nou mandat de eurodeputat şi candidează din partea ALDE. Ea spunea, la un miting de campanie, că alegerile din 26 mai sunt cele mai importante din istoria Uniunii Europene.
Renate Weber: Eu ţin foarte mult la această construcţie europeană, care are nevoie să se reformeze. Sunt alegeri importante, nu doar pentru Uniune, ci şi pentru România, pentru că noi trebuie să ne redobândim locul în Uniunea Europeană între o familie de egali între egali, o familie în care toţi membrii se respectă unii pe ceilalţi, în care măsurile care se iau nu au nimic discriminatoriu în sine, unde dublu limbaj să nu mai fie folosit.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul RRA Mihai Bădescu.
*
Realizator: "žPentru ţara noastră, atragerea fondurilor europene este esenţială"ť - spunea, la o întâlnire cu cetăţenii, candidatul PNL Cristian Buşoi.
Cristian Buşoi: Pentru România, cea mai mare miză este cea a fondurilor europene. E o şansă pe care actuala guvernare a ratat-o, nu a reuşit să atragă fonduri europene suficiente, nu avem spitale regionale, din ignoranţă, din nepăsare, nu avem autostrăzi, nu avem proiecte care să dezvolte România. Principala prioritate a europarlamentarilor PNL va fi să luptăm pentru mai multe fonduri europene, pentru o absorbţie mai bună, iar pentru mine, personal, să construim din banii europeni cele opt spitale regionale.
*
Realizator: Despre utilizarea eficientă a banilor europeni, a vorbit cu cetăţenii şi candidatul Alianţei USR - PLUS Cristian Ghinea. Declaraţia a fost făcută la Bistriţa.
Cristian Ghinea: Avem idei pentru infrastructură, trebuie să folosim mai bine banii europeni, care sunt în acest moment risipiţi, sunt fie blocaţi, fie neglijaţi şi, pentru Bistriţa-Năsăud, agricultura de mijloc. Agricultura de familie este soluţia de dezvoltare a satului românesc, vom urmări acest obiectiv şi în Parlamentul European. Voi activa, sper, dacă primesc votul cetăţenilor, în Comisia de dezvoltare regională, pentru simplificarea radicală a sistemului de management al fondurilor europene.
Realizator: A consemnat Cristiana Sabău.
*
Realizator: UDMR vrea să promoveze o lege europeană, prin care patrimoniul cultural să poată fi păstrat. Acesta este un obiectiv esenţial pentru candidatul Uniunii, Hegedüs Csilla.
Hegedüs Csilla: Ne dorim ca acest patrimoniu pe care l-am creat în ultimii o mie de ani să fie respectat. Am reuşit să strângem 1,2 milioane de semnături în favoarea acestei legi, în toată Europa, şi ne dorim ca în următoarea legislatură să depunem aceste semnături în faţa Comisiei Europene, să facem acele modificări legislative care să permită ca maghiarii să se simtă cetăţeni demni aici, în România, şi toţi cei care trăiesc în minoritate naţională peste tot în Europa.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Ioan Suciu.

"Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală"

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 mai, ora 17:00)
- "Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală" - Realizator: Petruţa Dinu - Bun găsit. Sunt Petruţa Dinu. Vă prezint "Ştiri electorale".
*
Realizator: Conducerea Uniunii Salvaţi România a decis cu majoritate de voturi ca viitorii eurodeputaţi ai partidului să participe după alegerile europarlamentare, din 26 mai la negocierile privind formarea unui nou grup în Parlamentul European. Este vorba de un vot de afiliere, pentru că noul grup încă nu există, a precizat preşedintele USR, Dan Barna.
Dan Barna: USR - PLUS, această alianţă propune un aer proaspăt în politică, un aer proaspăt asumat, oameni noi, oameni cu carieră şi competenţe. Din această perspectivă, la nivel european suntem preocupaţi de o grupare care pare că se va defini după rezultatul europarlamentarelor, o grupare din partide proeuropene, din partide noi, bucăţi din ALDE, pare că vor alcătui acest nou partid.
*
Realizator: Mai multe fonduri europene, mai multă dezvoltare şi drepturi pentru minorităţile istorice sunt cele trei idei din Programul Electoral al UDMR, prezentate de liderul Uniunii, Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: Noi spunem că suntem interesaţi, România, în primul rând şi maghiarii din România să avem o Uniune Europeană reformată. Recunosc că acum şi cei care până anul trecut spuneau că totul este bine, nu trebuie schimbat nimic./roprea/aionescu/Kelemen Hunor: Şi ei spun că e nevoie de o reformă, o uniune puternică, în care Transilvania şi România poate să se dezvolte.
Realizator: Declaraţii consemnate de la Cluj Napoca de corespondentul Radio România Actualităţi, Claudiu Pădurean.
*
Realizator: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat la Botoşani că europarlamentarii social-democraţi se vor opune aplicării dublului standard la produsele alimentare în ţările Uniunii Europene.
Liviu Drangea: De ce ar trebui românii să mănânce produse agroalimentare mai proaste decât cele din vest? Noi suntem cobaii Europei sau să se bată acolo, aşa cum s-a bătut şi Maria Grapini şi aşa cum o să facem şi noi în parlament, să dăm o lege, ca să pedepsim orice firmă care îşi va permite să vândă produse care nu sunt de aceeaşi calitate ca cea din vest sau produse care nu corespund.
Realizator: A consemnat corespondenta Radio România Actualităţi, Gina Bahor.
*
Realizator: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că reprezentanţii PSD au votat în favoarea unei directive europene care permite continuarea aplicării dublului standard la produsele alimentare în Uniunea Europeană.
Ludovic Orban: PSD, prin guvern, deţine preşedinţia Consiliului Uniunii, iar la negocierile din trialog, la care Consiliul Uniunii Europene, formaţiunea ECOFIN, în care linia de negociere trebuia dată de ministrul economiei, Bădălău, au acceptat un text, prin care în condiţii obiective sau legale se permite perpetuarea dublului standard.
Realizator: A consemnat reporterul Radio România Actualităţi, Alina Bordeiaşu.
*
Realizator: Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a intrat în cursa pentru alegerile europarlamentare pe lista Partidului Mişcarea Populară, urmat de actualul preşedinte al formaţiunii, Eugen Tomac. Cei doi politicieni spun că principala lor misiune, dacă vă obţine mandate în Parlamentul European, va fi unirea României cu Republica Moldova.
Eugen Tomac: Să ştiţi că în următorii ani, peste 50% din populaţia Republicii Moldova va fi şi populaţia României, vor fi şi cetăţeni ai României şi, implicit, ai Uniunii Europene. Cine le poate apăra mai bine interesele la Bruxelles decât noi, PMP-ul? Trebuie să ducem mai departe acest obiectiv, pentru că este un obiectiv sfânt de ţară pe care preşedintele Băsescu l-a trasat.
Realizator: A consemnat reporterul RRA Alexandra Cristea.
*
Realizator: Echipa ALDE va lupta în Parlamentul European pentru interesele României şi pentru drepturile transportatorilor, a declarat la Timişoara preşedintele formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu: Nu vreau să revenim la o Europă cu bariere şi la o Europă care să se consolideze pe baza libertăţilor, nu vreau să lăsăm ca politicile protecţioniste să revină în prim-plan şi nu vrem sub nici o formă ca în Europa să fie adâncită această fisură între ţările din vest şi ţările din est.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Alina Bujancă.
*
Realizator: Mesajul candidaţilor UNPR pentru români este să fie patrioţi adevăraţi să trimită la Bruxelles omeni care să le reprezinte cu adevărat interesele. Sloganul formaţiunii conduse de Gabriel Oprea este "Împreună pentru o Europă prosperă. Schimbăm România în bine. Dumnezeu, onoare, patrie", se arată în comunicatul remis presei.
*
Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală


RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 mai, ora 20:01) - Realizator: Petruţa Dinu - Candidatul PSD pentru alegerile europarlamentare Natalia Intotero s-a întâlnit astăzi cu electoratul din Lupeni, Valea Jiului. Ea a vorbit despre activitatea sa în calitate de fost ministru al românilor de pretutindeni şi a precizat că dorinţa românilor de a se întoarce acasă înseamnă că măsurile adoptate de Guvern sunt cele de care era nevoie. Natalia Intotero.
Natalia Intotero: Vreau să vă spun că în calitate de ministru al românilor de pretutindeni am luptat alături de echipa ministerului şi susţinută de Guvernul României pentru păstrarea identităţii naţionale a românilor din întreaga lume, dar în egală măsura am luptat pentru un ideal, acela de a aduce românii plecaţi în străinătate acasă.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Ilie Pintea.
*
Realizator: Rareş Bogdan deschide lista Partidului Naţional Liberal pentru alegerile europarlamentare. El a declarat astăzi la un miting organizat în Focşani că PNL a atins 27 de procente în intenţia de vot a românilor, iar PSD este în scădere fiind la 23%, potrivit unui recent sondaj de opinie citat de Rareş Bogdan.
Rareş Bogdan: Ultimul sondaj de opinie ne arată că PNL are 27% şi este în creştere. Dacă dumneavaostră veţi înţelege că puteţi face parte dintr-un partid mare, un partid care să ridice România, un partid care să guverneze această ţară pentru următorii cinci, zece ani, rugămintea mea este să aveţi încredere că putem câştiga.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Gabriel Sava.
*
Realizator: Aproximativ două mii de oameni au participat la primul miting electoral al Alianţei 2020 USR-Plus organizat în Piaţa Unirii din Cluj Napoca. Fostul premier Dacian Cioloş, cel care deschide lista de candidaţi ai alianţei, i-a îndemnat pe susţinătorii săi să meargă la vot în 26 mai.
Dacian Cioloş: E nevoie de noi toţi şi să ştiţi că mă doare când văd, mergând prin ţară, foarte mulţi oameni care au acelaşi discurs "domnu' Cioloş, eu sunt singur, votul meu contează prea mult". Câtă vreme vom gândi aşa, vom fi singuri în ţara noastră chiar dacă suntem unul lângă celălalt. Deci lucrul acesta vă rog să îl integrăm, să nu ne mai simţim singuri în ţara noastră când vrem să facem bine.
*
Realizator: Aderarea României la Uniunea Europeană este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat ţării noastre în perioada recentă, a declarat la Cluj Napoca comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Creţu. Ea candidează din partea Partidului Pro România la alegerile din 26 mai. Corina Creţu.
Corina Creţu: Aderarea la Uniunea Europeană rămâne cea mai importantă realizare din istoria modernă a României, o recunoaştere binemeritată pentru toate eforturile şi sacrificiile făcute de români, precum şi un semn clar că ţara noastră şi destinul nostru se află în Europa. Chiar astăzi, 12 ani mai târziu, românii pot vedea impactul benefic al acestei alegeri istorice asupra vieţii lor de zi cu zi.
Realizator: Declaraţii consemnate de la Cluj Napoca de corespondentul nostru Claudiu Pădurean.
*
Realizator: Traian Băsescu deschide lista Partidului Mişcarea Populară la alegerile pentru Parlamentul European. Fostul preşedinte spune că prioritatea candidaţilor PMP este de a prezenta alegătorilor avantajele pe care le are în România ca membru al Uniunii Europene.
Traian Băsescu: Venitul net al României de la intrare în Uniunea Europeană până în 2017 este de 30 de miliarde de euro, care au venit gratuit în ţară. Nivelul investiţiilor străine a crescut de la 32 de miliarde la 78 de miliarde.
Realizator: A consemnat de la Constanţa corespondentul nostru Sorin Cealera.
*
Realizator: Gregoriana Tudoran, candidat independent pentru alegerile europarlamentare susţinută de Asociaţia Împreună pentru A8, le-a transmisă alegătorilor din Iaşi că, dacă va ajunge la Bruxelles, va militat pentru dezvoltarea Moldovei. Una din priorităţile sale este construcţia de autostrăzi cu fonduri europene. Gregoriana Tudoran.
Gregoriana Tudoran: Este esenţial să avem această finanţare aprobată de Comisie la sfârşitul lui 2021, altfel nu vedem autostrăzile Moldovei construite înainte de 2030. Un europarlamentar al Moldovei şi al României trebuie să militeze pentru finanţare europeană, pentru construcţia spitalelor regionale şi evident ceea ce mă interesează extraordinar de mult este modernizarea tot cu bani europeni a instituţiilor de învăţământ.
Realizator: A consemnat corespondenta noastră Cristina Vartolomei.

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu