Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 30 aprilie

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 30 aprilie 2019.

Agenda electorală 30 aprilie

Articol de Alina Bordeiaşu, 01 Mai 2019, 17:15

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 aprilie, ora 11:00)

Realizator: Astăzi, candidatul independent Peter Costea se află la Chişinău, în Republica Moldova.El va discuta cu românii de peste Prut despre interesele lor în Europa. De asemenea, Cătălin Ivan, candidat pe lista PRODEMO de pe prima poziţie, le va vorbi cetăţenilor despre activitatea sa de până acum în Parlamentul European şi despre acţiunile viitoare.
*
Realizator: Candidatul care deschide lista PSD la europarlamentare este Rovana Plumb. Ea spunea, în faţa alegătorilor din capitală, că social-democraţii propun o echipă ce va lupta în Parlamentul European pentru binele României.
Rovana Plumb: O echipă ai cărei oameni se vor lupta, la Bruxelles, pentru România, pentru binele românilor şi îi rog pe această cale pe români să nu trimită în Parlamentul European persoane care votează împotriva propriei lor ţări. Noi considerăm că România are drepturi egale în Uniunea Europeană, România are de overit în Uniunea Europeană.
*
Realizator: Norica Nicolai îşi doreşte un nou mandat în Parlamentul European şi candidează de pe prima poziţie pe lista ALDE. Ea susţine că va lupta, în continuare, pentru ca România să fie respectată în Europa.
Norica Nicolai: Noi respectăm faptul că toţi românii îşi iubesc ţara, că toţi românii doresc să trăiască într-o Europă care să fie mai aproape de noi, mai respectuoasă cu noi, aşa cum şi noi suntem aproape de Europa, respectuoşi cu Europa. Cred că de respect, de încredere şi de mai mult bine pentru fiecare este nevoie şi în România şi în Europa.
Realizator: Declaraţie consemnată de Petruţa Obrejan
*
Realizator: Primul pe lista PNL este jurnalistul Rareş Bogdan. El spunea că susţine valorile europene şi îşi doreşte o schimbare a modului în care se face, în prezent, politica României la nivel european.
Rareş Bogdan: Vom lupta cu PSD. Nu vom lăsa România în ghearele PSD şi a celor din ALDE, sprijiniţi din umbră de UDMR. Vom lupta şi am intrat în această luptă pentru a câştiga. Pe 26 mai, seara, vom fi împreună după o campanie extrem de grea, dar vom fi câştigători. România va sta în primul rând, iar România va da semnalul, începând de pe 26, de la ora 21:00, că dreapta se întoarce la putere.
Realizator: A consemnat Cătălin Purcaru
*
Realizator: Alianţa electorală 2020 USR - PLUS şi-a stabilit obiective şi în domeniul educaţiei, despre care vorbeşte fostul premier, Dacian Cioloş, cel care deschide lista Alianţei la euroalegeri.
Dacian Cioloş: Vrem să susţinem un program nou de schimburi europene pentru liceeni, după modelul programului Erasmus pentru studenţi. Deci, pentru ca liceenii se poate să facă o parte din studiile lor intr-un liceu din Uniunea Europeană, iar acea perioadă de studii să le fie recunoscută în liceele din România. Lucrul acesta nu numai că ar îmbogăţi experienţa elevilor, dar, cu siguranţă, ar face şi o infuzie de competenţă care vine din alte modele educaţionale din state membre ale Uniunii Europene.
Realizator: Declaraţie consemnată de Petruţa Dinu.
*
Realizator: Un alt fost premier al României candidează la europarlamentare. Este vorba de Victor Ponta, care deschide lista partidului. Într-o conferinţă de presă, Victor Ponta a vorbit despre motivele pentru care este primul pe lista de candidaţi.
Victor Ponta: Pe primul loc voi fi eu din două motive: în primul rând, pentru că vreau să legitimez întreaga listă de candidaţi, vreau ca toată lumea să ştie că Victor Ponta este Pro România; în al doilea rând, îmi asum şi rezultatul bun care sper că va fi, îmi asum şi rezultatul dacă e slab. Asta am făcut ca lider politic până acum, mi-am asumat şi victoriile, şi înfrângerile şi cred că acestea un lucru important.
*
Realizator: În fruntea listei UDMR se află un eurodeputat cu experienţă - Iuliu Winkler. El le-a explicat cetăţenilor sloganul cu care Uniunea se prezintă în aceste alegeri:
Iuliu Winkler: Sloganul nostru este "Europa puternică şi o Transilvanie în dezvoltare". Europa puternică este acea Europă care nu se teme de minorităţile istorice, minorităţile naţionale, este aceea Europă care priveşte aceste minorităţi ca pe o bogăţie şi nu ca pe o vulnerabilitate, iar, eviden, Transilvania în dezvoltare, în bunăstare înseamnă că dăm construcţie şi infrastructură de autostrăzi, în infrastructură de comunicaţii. Vrem să folosim mai bine şansele noastre de a fi membru al Uniunii Europene.
Realizator: Declaraţie consemnată de Claudiu Pădurean.

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 aprilie, ora 17:00) - Realizator: Andrei Şerban
Realizator: Varujan Vosganian, candidat ALDE la Parlamentul European, propune o foaie de parcurs pentru următorii zece ani, în care să fie reabilitate infrastructura rutieră, fluvială şi maritimă a României cu ajutorul la 50 de miliarde de euro din fonduri proprii şi bani europeni.
Varujan Vosganian: În foaia de parcurs România, rolul prioritar îl joacă Moldova. Proiectele de care vorbesc în proiecte care deja există la nivel de hotărâre de guvern, la nivel de licitaţii, la nivel de finanţare, deci sunt proiecte reale, nu sunt ceea ce am dori noi să se întâmple. Primul dintre ele, la care ţin foarte mult: acoperirea României cu reţele de căi ferate rapide, cu o medie orară între 160 şi 200 km/h. Şi, la începutul lui martie, a fost dată hotărârea de guvern pentru demararea investiţiei căii ferate rapide Bucureşti - Suceava - Iaşi, cu un nod de cale ferată Paşcani.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Gabriel Sava.
*
Realizator: Europarlamentarul Siegfried Mureşan, candidat pentru un nou mandat din partea PNL, s-a întâlnit cu producătorii agricoli din mai multe zone ale judeţului Dâmboviţa. La Târgovişte Siegfried Mureşan a prezentat proiectele pe care liberalii le vor propune în Parlamentul European pentru a-i sprijini pe agricultori.
Siegfried Mureşan: Proiectul "Prima fermă", fiecare cetăţean român care doreşte să dea drumul unei ferme să fie ajutat cu o sumă de 100.000 de euro pentru lansarea unei ferme din fonduri europene. Cel de al doilea proiect, "Prima seră", orice cetăţean care doreşte să construiască o seră, de asemenea să primească o subvenţie nerambursabilă de 100.000 de euro la lansarea afacerii. Asemenea proiecte vin în întâmpinarea românilor care au lucrat în alte ţări în agricultură, sunt dornici să se întoarcă acasă, dar au nevoie de o mână de ajutor.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Anda Ştefan.
*
Realizator: Carmen Avram şi candidatul PSD Ialomiţa la alegerile europarlamentare, Cătălin Grigore, au discutat cu agricultorii despre priorităţile României în negocierile care vor avea loc la Bruxelles pentru politica agricolă comună din perioada 2021 - 2027. Candidată pe poziţia a doua a listei PSD, Carmen Avram îşi doreşte să facă parte din comisiile pentru agricultură şi protecţia consumatorului.
Carmen Avram: Deşi mâncăm acelaşi brand, ingredientele din produsele care ajung la noi sunt diferite de ingredientele produselor care se vând în alte ţări, în ţările occidentale şi, acesta fiind şi drapelul campaniei electorale a partidului din care fac parte, a PSD, dublul standard va fi preocuparea numărul unu a echipei şi pentru mine, în paralel, fermierul român. Această comisie din care vreau să fac parte va lua în dezbatere, sper, cât de curând problema eliminării dublului standard.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul RRA Clementina Tudor.
*
Realizator: Candidatul UNPR pentru Parlamentul European, Anghel Iordănescu, a reamintit că se va lupta pentru orice program care este legat de ţara noastră. Anghel Iordănescu spus că se va ţine departe de lupta politică internă.
Anghel Iordănescu: În niciun caz nu vom transfera la Bruxelles lupta politică internă din România. Ceea ce s-a întâmplat nu cu mult timp în urmă pe mine m-a dezgustat. Acum vă pot asigura că şi eu, şi colegii mei vom face tot ce este posibil ca să reprezentăm România cu cinste.
Realizator: Declaraţia a fost consemnată de corespondentul Radio România Actualităţi de la Suceava, Mihaela Buculei.
*
Realizator: Situat pe prima poziţie a listei de candidaţi ai Partidului România Unită, Bogdan Diaconu susţine că Uniunea Europeană trebuie să fie o organizaţie a statelor independente, care sunt legate de valori comune europene.
Bogdan Diaconu: Aceste alegeri sunt despre state naţionale suverane sau despre globalizare. Cetăţenii din toată Europa sunt chemaţi să vină la urne şi să aleagă o Uniunea Europeană cu capitală simbolică la Bruxelles, dar formată din state suverane şi naţiuni libere sau să aleagă un Bruxelles pe post de Înaltă Poartă, la care să fim toţi obligaţi să ne închinăm.
*
Realizator: Candidatul PRO România Corina Creţu s-a întâlnit, la Zalău, cu tineri antreprenori interesaţi de accesarea fondurilor europene. Corina Creţu a subliniat că importanţa fondurilor europene este majoră în dezvoltarea României.
Corina Creţu: Aceasta este miza, să folosim în continuare fonduri europene. Mă sperie puţin acest atac populist la adresa Uniunii Europene, tot ce este rău vine de la Bruxelles, tot ce este bun vine de la domnii primari şi de la consiliile judeţene. Eu apreciez foarte mult munca primarilor şi a consiliilor judeţene, dar atunci când inaugurează un drum trebuie să spună: 85% din aceşti bani vin de la Uniunea Europeană ca urmare a solidarităţii pe care o avem.
Realizator: A consemnat corespondentul Radio România Actualităţi Adrian Lungu.
*
Realizator: Partidul PRODEMO propune pentru alegerile din 26 mai o listă de candidaţi tineri condusă de europarlamentarul Cătălin Ivan. PRODEMO susţine conservarea şi promovarea valorilor creştine şi a tradiţiilor europene.

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 aprilie, ora 20:00) - Realizator - Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, prezent la Reşiţa a cerut viitorilor europarlamentari social democraţi să nu uite nicio clipă că sunt români şi că reprezintă interesele României. Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea: Viitorii europarlamentari ai Partidului Social Democrat trebuie să aibă un obiectiv major, România şi interesele României, nu să meargă acolo şi să înjure România, să critice România, să pârască România şi să mintă despre România. Să se gândească câţi europarlamentarii din celelalte ţări merg să-şi apere ţara, merg să apere interesele ţărilor respective, merg să muncească să aducă mai multe fonduri europene în ţara lor. Asta trebuie să facă europarlamentarii noştri.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Mario Balint.
*
Realizator: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, este convins că victoria liberalilor în alegerile europarlamentare va provoca o criză gravă în PSD şi în parteneriatul cu ALDE. El a reamintit că obiectivul PNL este de a îndepărta PSD de la guvernare.
Ludovic Orban: Victoria PNL în alegerile pentru Parlamentul European va lipsi complet de orice urmă de legitimitate actuala majoritate în exercitarea guvernării şi va provoca cu siguranţă o criză gravă şi în PSD şi în ALDE şi în relaţiile dintre PSD şi ALDE, iar pentru PNL în alegerile pentru Parlamentul European şi în referendumul convocat de preşedintele României echivalează cu o veritabilă moţiune de cenzură împotriva Guvernului.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Gina Poenaru.
*
Realizator: Prezent la Zalău, preşedintele PRO România şi candidat la alegerile europarlamentare, Victor Ponta, crede că românii au nevoie de rezolvarea unor probleme stringente, şi nu de dezbateri privind justiţia. Victor Ponta.
Victor Ponta: Oamenii au nevoie de spitale, de şcoli, de drumuri, de salarii, de pensii, de lucruri care într-adevăr sunt de zi cu zi. Ce facem cu copiii, cum îi creştem, cum îi ţinem pe cei tineri în România să nu mai plece, cum facem să avem condiţii mai bune pentru cei care vor să rămână în ţară sau pentru cei care vor să se întoarcă din afară? Aşa am făcut PRO România, că noi nu suntem cu cei care toată ziua se pun cu dosare şi se luptă cu justiţia şi îşi fac doar pentru ei.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Adrian Lungu.
*
Realizator: Prezent la Petroşani cu caravana Alianţei 2020 USR-PLUS - drumul spre victorie, preşedintele USR, Dan Barna, a vorbit despre situaţia în care se află Valea Jiului. El a subliniat că formaţiunea sa vrea să le arate oamenilor de acolo că pot să îşi schimbe viitorul.
Dan Barna: Propunem ca oamenii de aici să îşi ia în mână destinul şi alături de noi Alianţa 2020 USR-PLUS să construim ceea ce cu adevărat ar trebui pentru copiii locului, pentru că copiii pleacă şi locul acesta va rămâne un loc îmbătrânit şi fără oportunităţi dacă nu acţionăm acum. Este poate al 12-lea ceas pentru Valea Jiului, pentru locuitorii de aici, pentru momârlani de a înţelege că este punctul cheie pentru a putea să-şi schimbe destinul.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Ilie Pintea.
*
Realizator: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze pentru a putea să rămână competitivă în plan internaţional.
Kelemen Hunor: Toată Europa şi-a dat seama că Uniunea Europeană trebuie reformată. Şi noi suntem convinşi că, în perioada care urmează, vor fi nişte schimbări importante, schimbări importante fiindcă Uniunea Europeană nu are nicio alternativă. Uniunea Europeană poate să fie şi poate să rămână competentă în această competiţie globală şi cu Statele Unite şi cu China şi cu India şi cu Rusia doar dacă se întăreşte.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Anda Ştefan.
*
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, la întâlnirea cu membrii şi simpatizanţii din oraşul Titu a vorbit despre lista de candidaţi cu care formaţiunea sa politică se va prezenta în faţa electoratului. Călin Popescu Tăriceanu a mai precizat că obiectivul ALDE în aceste alegeri este de a obţine minimum cinci mandate de europarlamentari.
Călin Popescu-Tăriceanu: Avem convingerea că România are nevoie de o reprezentare cât mai bună în Parlamentul European, de o reprezentare care să asigure promovarea intereselor României, apărarea intereselor României, aşa cum nu s-a întâmplat din păcate cu mulţi dintre cei care ne reprezintă în Parlamentul European care nu au făcut decât să denigreze.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Știri 28 Martie 2024, 16:51

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită

Gabriela Oana Sivache va fi înlocuită din funcţie în cel mai scurt timp, din cauza scandalului de corupţie care o vizează.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Știri 28 Martie 2024, 16:40

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament