Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri cu miză pentru şefia UDMR

Trei membri ai Uniunii Democrate Maghiare din România îşi doresc oficial funcţia de preşedinte al Uniunii la apropiatul congres din februarie: Kelemen Hunor, Eckstein-Kovács Péter şi Olosz Gergely.Foto: Agerpres

Articol de Luminiţa Apostolescu, 13 Ianuarie 2011, 12:04

Anunţul retragerii actualului preşedinte, Markó Béla din cursa pentru şefia UDMR a dat startul competiţiei interne pentru funcţia de preşedinte al uniunii.


Există trei candidaţi care şi-au anunţat oficial candidatura pentru funcţia de preşedinte al UDMR: ministrul culturii Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial Eckstein-Kovács Péter şi liderul deputaţilor UDMR, deputatul de Covasna, Olosz Gergely.


Informaţii de ultimă oră vorbesc şi de o posibilă intrare în cursa electorală a ministrului sănătăţii Cseke Attila, susţinut de unele organizaţii ale Uniunii din vestul României.


Indiferent însă de cine va fi noul preşedinte al UDMR, există declaraţii unanime că Uniunea are nevoie de o nouă strategie.


Pe de o parte, pentru atragerea electoratului, iar pe de alta, pentru a stabili relaţiile exacte atât cu partenerii de la guvernare, cât şi cu partidele din opoziţie.



Péter Eckstein-Kovács, candidatul care propune un "cod de etică"





Este pentru prima dată, în ultmii 10 ani, când viitorul preşedinte al UDMR va fi ales în urma unor alegeri, iar la nivelul Uniunii există lacune în legislaţia internă privind campania electorală - aşa susţine unul dintre candidaţi, consilierul prezidenţial Péter Eckstein-Kovács.


De aceea, el propune un regulament de campanie, un cod de etică în alegerile interne, care să fie semnat de toţi candidaţii.


Pe de altă parte, el consideră că organizatiile judeţene nu trebuie folosite de candidaţi pentru strângerea de semnături de susţinere.


"Este de dorit - şi nu numai pentru Hunor şi pentru mine, ci pentru întreaga uniune - ca această campanie să se desfăşoare pe un ton civilizat, ca între colegi, fără asperităţi, fără atacuri la persoană şi alte minuni care se mai întâmplă cu astfel de ocazii", a spus Péter Eckstein-Kovács.


Obiectivele lui Eckstein-Kovács: restructurarea UDMR şi nevoia de schimbare


Mesajul candidatului Eckstein-Kovács este axat pe nevoia de schimbare şi vorbeşte chiar despre posibilitatea ieşirii de la guvernare a UDMR.


"În afară de candidatura mea, se prefigurează că va candida actualul preşedinte sau cineva agreat de actuala conducere. Mesajul este foarte clar: eu sunt alternativa, eu sunt schimbarea. Simt că în comunitatea maghiară este o dorinţă de schimbare, trendul pe care merge UDMR acum este unul ... nu de creştere, să mă exprim mai elegant", a apreciat Péter Eckstein-Kovács.


Fostul senator, liderul platformei liberale din UDMR, care în momentul actual este consilier pentru problemele minorităţilor al preşedintelui Traian Băsescu, a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor judeţene ale UDMR, că el este omul potrivit la locul potrivit pentru electoratul care şi-a pierdut încrederea.


Péter Eckstein-Kovács a mai precizat că îşi poate imagina şi existenţa a două Uniuni Democrate Maghiare din România, una în Ţinutul Secuiesc şi una în zona Partium.


Dacă va câştiga preşedinţia UDMR, Péter Eckstein-Kovács intenţionează să asigure o cât mai bună reprezentare a comunităţii maghiare în Parlament.


El a pledat şi pentru o deschidere mai mare faţă de organizaţiile civice care au şi scopuri politice, precum şi o deschidere şi colaborare mai mari în relaţiile UDMR cu partidele politice din România, dar şi din Ungaria.

Eckstein-Kovács mizează în special pe voturile maghiarilor din Crişana, Maramureş şi o serie de judeţe ale Transilvaniei cum ar fi Cluj şi Alba.



Kelemen Hunor, candidatul susţinut de Marko Bela





În cadrul UDMR există unele păreri, potrivit cărora liderul Marko Bela îl pregăteşte pe Kelemen Hunor pentru a-i succede ca preşedinte al Uniunii.


Recent, Marko Bela a şi afirmat că, într-adevăr, îl susţine pe mai tânărul său coleg pentru preluarea şefiei formaţiunii, deşi este de părere că pot fi şi alte persoane potrivite pentru această funcţie.


"Îl susţin pe Kelemen Hunor. Cred că este foarte potrivit şi este candidatul cel mai apropiat de mine. Dar acest lucru nu înseamnă că este singurul care poate să facă faţă, singurul care poate fi preşedintele UDMR", a spus Marko Bela, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, pe 7 ianuarie.


Autonomia, printre priorităţile lui Kelemen Hunor



Hunor susţine programul UDMR privind autonomia.


El nu crede că va întâmpina dificultăţi uriaşe în această cursă pentru şefia UDMR şi precizează că va susţine programul UDMR, inclusiv în privinţa autonomiei.


"Autonomia este în programul nostru, a existat din 1993, va exista şi după Congresul de la Oradea şi eu am spus şi spun de fiecare dată: aici întrebarea corectă nu e când vom obţine, ci cum. Prin dialog şi prin mijloace politice parlamentare. Eu susţin în continuare ceea ce doreşte comunitatea maghiară şi ceea ce cred eu că e bine pentru comunitatea maghiară, dar am subliniat de fiecare dată că nu e împotriva românilor sau a României. De foarte multe ori, comentatorii uită acest lucru important: nu lezează suveranitatea, independenţa, integritatea României această dorinţă a comunităţii maghiare în niciun fel", a precizat Kelemen Hunor .


Dacă va câştiga şefia UDMR, va solicita lui László Tökés să nu înfiinţeze un nou partid. "Există nenumărate posibilităţi de colaborare şi nu trebuie fărâmiţată structura politică a maghiarilor din România" - a subliniat Kelemen Hunor.




Referitor la priorităţile legislative ale UDMR, Kelemen Hunor a evidenţiat adoptarea proiectului legii statutului minorităţilor naţionale.


În opinia sa, dacă va exista suficientă voinţă politică, acest proiect de lege va fi votat de Parlament încă în actuala sesiune legislativă, deoarece au fost deja organizate şi dezbaterile publice pe marginea respectivei iniţiative.

Kelemen Hunor a declarat că este important ca UDMR să participe la actul guvernării.


Hunor mizează pe susţinerea majorităţii filialelor



Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, candidat la funcţia de preşedinte al UDMR, a declarat că 95-98% dintre organizaţiile UDMR susţin candidatura sa la şefia Uniunii.


"O să vă surprind: o să vă spun că 95 - 98% dintre organizaţii mă vor sprijini. (...) Am primit sprijinul de la Sălaj. Este o organizaţie importantă, cu foarte mulţi delegaţi şi aici există deja o hotărâre", a susţinut Kelemen Hunor , prezent sâmbătă la Târgu Mureş.


Acesta a arătat că a discutat şi cu organizaţiile din Oradea si Miercurea Ciuc, care îl vor sprijini.


Olosz Gergely vrea schimbare radicală




Liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Olosz Gergely a anunţat de curând că va candida la preşedinţia Uniunii.


Anunţul oficial a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Sfântu Gheorghe, prilej cu care Olosz Gergely a declarat că UDMR are nevoie de o "reformă în profunzime" şi a pledat pentru unitatea comunităţii maghiare.


Al treilea candidat la şefia UDMR afirmă că ar fi în avantajul uniunii să se desfăşoare o campanie internă pozitivă, cu o confruntare deschisă a programelor fiecărui competitor.


În cadrul conferinţei de presă de la Sfântu Gheorghe, Gergely Olosz şi-a motivat decizia de a candida la şefia Uniunii prin faptul că UDMR are nevoie de o schimbare radicală atât în relaţiile cu comunitatea maghiară din Transilvania, cât şi în relaţiile cu forţele politice din România şi Ungaria. Gergely Olosz este de părere că UDMR va trebui să devină o organizaţie flexibilă, competitivă, eficientă şi mai pragmatică, bazată pe reprezentarea comună a maghiarilor din Transilvania. Gergely Olosz a precizat că nu trebuie ca divergenţele de ordin personal să conducă la dezbinarea comunităţii maghiare.


"Izvorul puterii noastre este unitatea. Astfel, UDMR va trebui să se întoarcă la comunitatea maghiară, va trebui să cunoască bine nevoile şi vor trebui găsite soluţiile la problemele acesteia" - a accentuat deputatul UDMR, în opinia căruia numai astfel se va reuşi ca maghiarii din Transilvania să nu simtă nevoia să "se adăposteacă sub umbrela unei alte forţe politice". Prin această afirmaţie, Olosz Gergely s-a referit în mod voalat la intenţia Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, organizaţie condusă de László Tökés, de a înfiinţa un nou partid politic.


Cotidianul Evenimentul zilei scrie că liderul deputaţilor Uniunii beneficiază, potrivit unor surse din UDMR, şi de sprijinul FIDESZ.


În acest context, el are un ascendent în relaţia cu Laszlo Tokes, care s-ar fi declarat dispus să nu-şi mai oficializeze partidul- alternativă la UDMR în condiţiile în care Uniunea restabileşte relaţia cu Budapesta.



De altfel, Olosz a declarat recent că locul episcopului reformat este alături de UDMR, neexcluzând chiar regăsirea acestuia într-o viitoare formulă de conducere.


Attila Cseke - candidatul surpriză?






În ultima perioadă s-a vehiculat şi numele unui al patrulea posibil candidat, cel al ministrului sănătăţii Attila Cseke, care este susţinut în primul rând de organizaţiile judeţene Bihor, Sălaj şi Satu Mare.


Deocamdată contină discuţiile pe tema acestei candidaturi, termenul limită de depunere a acestora fiind 26 ianuarie.


Presa despre alegerile din UDMR



În ultimele zile, presa de limbă maghiară din România a semnalat că actualul preşdinte al UDMR, Béla Markó, care nu va mai candida pentru un nou mandat, l-ar prefera ca succesor pe Kelemen Hunor.


În opinia cotidianului Háromszék, din Sfântu Gheorghe, Péter Eckstein-Kovács nu poate conta pe susţinerea majorităţii delegaţilor la viitorul congres, chiar dacă ideile şi proiectele sale sunt demne de luat în seamă.


Despre Olosz Gergely se presupune că este un apropiat al vicepremierului ungar Zsolt Semjén, bucurându-se şi de susţinerea FIDESZ.


De altfel, referitor la relaţiile sale cu Viktor Orbán, Kelemen Hunor a afirmat că nu există niciun impediment ca să se înţeleagă foarte bine cu premierul Ungariei.


Noul preşedinte al UDMR va fi ales la congresul formaţiunii din luna februarie.


Lista candidaturilor rămâne însă deschisă până pe 26 ianuarie.

Etichete : udmr alegeri congres
Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Știri 28 Martie 2024, 16:51

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită

Gabriela Oana Sivache va fi înlocuită din funcţie în cel mai scurt timp, din cauza scandalului de corupţie care o vizează.

Şefa Administraţiei Spitalelor, Oana Sivache, acuzată de luare de mită, va fi înlocuită
Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Știri 28 Martie 2024, 16:40

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni

Plafonarea era valabilă până la finalul acestei luni, dar acum ea se aplică până la 30 iunie 2024.

Guvernul a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă trei luni
Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament