Alegeri anticipate prezidenţiale în Ucraina

Peste 56 de mii de cetăţeni ucraineni înregistraţi în Republica Moldova sunt aşteptaţi la vot pentru alegerea preşedintelui Ucrainei.

Adăugat: 24 Mai 2014
Ultima actualizare:25 Mai 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit legislaţiei ucrainiene, secţiile de vot din străinătate pot fi deschise doar pe teritoriul ambasadelor, consulatelor şi unităţilor militare, de aceea în Transnistria nu s-au putut organiza secţii de votare, în ciuda faptului că aproximativ 90% din etnicii ucraineni din Republica Moldova locuiesc în regiunea separatistă.

Ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serghei Piroşcov, a declarat că autorităţile de la Tiraspol nu au informat populaţia asupra scrutinului. Corespondentul RRA, Mircea Dascaliuc transmite:

Alegerile anticipate pentru desemnarea preşedintelui au o importanţă covârşitoare asupra viitorului politic al ţării, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei la Chişinău, Serghei Piroşcov.

"De aceste alegeri, în timpurile de încercare pe care le trăim, depinde prezentul şi viitorul statului nostru, iar faptul că mijloacele de informare din regiunea transnistreană nu reflectă deloc pregătirea pentru alegerile din Ucraina ar putea însemna că se face conştient şi planificat. Eu cred că astfel se face rău locuitorilor din Transnistria",  a afirmat el.

Tuturor cetăţenilor înscrişi pe listele electorale - a mai declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Piroşcov - le-au fost trimise invitaţii personale pentru a participa la vot, a mai precizat corespondentul RRA de la Radio Chişinău.

Am,itim că, duminică, Ucraina organizează alegeri prezidenţiale anticipate, după ce fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere printr-o revoluţie pornită din Euromaidanul de la Kiev.

În cursa pentru preşedinţie au rămas în mod oficial 21 de candidaţi, însă scrutinul este dominat lejer de omul de afaceri Petro Poroşenko, poreclit “Regele Ciocolatei”, care are o avere de peste 1 miliard de dolari, făcuţi din dulciuri.

În contextul în care în estul ţării au loc ciocniri violente între forţele speciale ucrainene şi separatiştii proruşi, care deţin controlul asupra unor oraşe şi clădiri guvernamentale din regiuni ca Doneţk sau Lugansk, alegerile din Ucraina se desfăşoară într-un climat extrem de tensionat.

Vladimir Putin a anunţat că, deşi le consideră ilegitime, Rusia va respecta alegerea ucrainenilor pentru preşedinţia ţării.Autor:
Mircea Dascaliuc
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
24 Mai 2014
Ultima actualizare:
25 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza