Al doilea tur de scurtin al alegerilor locale în Republica Moldova

Secţiile de vot s-au deschis, la ora 7.00, în Republica Moldova, pentru al doilea tur al alegerilor locale, marcate în primul tur de un dezinteres record al electoratului.

Adăugat: 3 Noiembrie 2019
Ultima actualizare:3 Noiembrie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Spre deosebire de turul întâi, astăzi se atestă o prezenţă mai mare la urne.

Până la ora 12:30, în Chişinău votaseră aproximativ 15% din alegători, în timp ce în primul tur, până la aceeaşi oră, la urne se prezentase 12,73% din electorat.

Observatorii organizaţiei nonguvernamentale Promo-LEX, care monitorizează scrutinul, au înregistrat mai multe incidente în dimineaţa acestei zile, cum ar fi încălcarea procedurii de sigilare a urnelor sau fotografierea buletinelor de vot.

Pentru prima dată în ultimii opt ani, va fi realizat şi un exit-poll, ale cărui rezultate vor fi făcute publice imediat după închiderea secţiilor de votare, la ora 21:00.

-----------------------------------

Principala miză a scrutinului este Primăria Capitalei, unde se repetă confruntarea de anul trecut dintre candidatul socialiştilor, Ion Ceban, şi cel al Blocului pro-european ACUM, Andrei Năstase.

Cei mai mulţi candidaţi în turul doi, 180, îi are Partidul Socialiştilor, apropiat preşedintelui Igor Dodon.

El este urmat de Partidul Democrat, aflat până în iunie la putere, cu 175 de candidaţi, şi Blocul ACUM, în prezent partener de coaliţie cu socialiştii, cu 167 de candidaţi. 85 dintre candidaţii rămaşi în cursă sunt independenţi.

Marea miză a acestui scrutin este Chişinăul, unde tradiţional deja în turul doi se confruntă reprezentanţi ai dreptei şi ai stângii politice.

Socialistul Ion Ceban, care a fost consilier municipal în ultimii patru ani, a obţinut 40% din voturi în primul tur, iar Andrei Năstase, unul din liderii Blocului ACUM, 31%.

Mai mulţi candidaţi de dreapta care au participat la primul tur şi-au îndemnat alegătorii să îl voteze în cel de-al doilea tur pe Andrei Năstase.

Cei doi s-au mai confruntat şi la alegerile din iunie anul trecut; atunci a învins Andrei Năstase, dar rezultatele scrutinului au fost invalidate de instanţa judecătorească.

Din cei 514 primari aleşi în primul tur, 190 sunt ai Partidului Democrat, 123 ai socialiştilor 81 ai Blocului ACUM şi 63 independenţi.

Cele mai multe mandate de consilieri locali au fost obţinute de Partidul Socialiştilor.

Secţiile de votare se deschid la ora 7:00, iar procesul de vot se încheie la ora 21:00.

La primul tur prezenţa la urne a fost de 41,7%, cea mai mică la un scrutin local din istoria Republicii Moldova.Autor:
Corneliu Rusnac
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
3 Noiembrie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza