Agenda Summitului NATO de la Bruxelles

Creşterea bugetelor pentru apărare, combaterea terorismului şi relaţia cu Rusia vor fi teme centrale ale summitului NATO de astăzi.

Adăugat: 25 Mai 2017
Ultima actualizare:25 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre al NATO se reunesc astăzi la Bruxelles.

Este cel de-al 27-lea eveniment de acest tip şi este organizat în noul sediu al organizaţiei.

Construcţia clădirii a început în 2010 şi a avut un buget de 1,2 miliarde de dolari.

Creşterea bugetelor pentru apărare, combaterea terorismului şi relaţia cu Rusia vor fi teme centrale ale summitului de astăzi.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre NATO, printre care se numără şi preşedintele Klaus Iohannis, vor asista astăzi la o serie de momente cu încărcătură simbolică: preluarea de către NATO a noului său sediu, care semnifică angajamentul pe termen lung al aliaţilor faţă de organizaţie, dar şi la inaugurarea monumentelor dedicate articolului 5 şi Zidului Berlinului.

În cadrul dineului de lucru, şeful statului va susţine creşterea rolului NATO în combaterea terorismului şi va reafirma importanţa consolidării posturii de descurajare şi apărare a alianţei în flancul estic, conform angajamentului asumat la summitul de anul trecut.

De asemenea, va reitera necesitatea abordării unitare şi coerente a întregului flanc estic pentru creşterea eficienţei măsurilor de descurajare ale NATO.

Preşedintele României va pleda şi pentru menţinerea unităţii de acţiune aliate faţă de Rusia şi va susţine promovarea unei abordări cuprinzătoare şi echilibrate geografic a politicii NATO de proiectare a stabilităţii, atât pe direcţia sudică, cât şi pe cea estică.

În marja reuniunii, şeful statului va avea o întâlnire bilaterală cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, cu care va discuta despre întărirea parteneriatului strategic bilateral şi despre acţiunea comună în cadrul Alianţei şi în regiune.
 Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
25 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza