Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 9 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 9 mai 2019.

Agenda electorală 9 mai

Articol de Alina Bordeiaşu, 09 Mai 2019, 12:37

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 mai, ora 11:00) - Realizator: Alina Bordeiaşu

Realizator: Bun găsit! La aproximativ două săptămâni de la debutul campaniei electorale, candidaţii se află în turnee prin ţară. La Sibiu are loc summit-ul PPE-PNL, unde se discută despre viitorul Europei. Astăzi, de Ziua Europei, susţinătorii PSD sunt aşteptaţi la Iaşi, la un miting organizat în Piaţa Unirii. PNL îşi lansează candidaţii la Piatra Neamţ în Sala Polivalentă. Renate Weber, candidat ALDE, se află în vizită în judeţele din nordul ţării. Gregoriana Tudoran, care candidează independent, va ajunge la Iaşi, în timp ce Peter Costea, tot independent, va fi prezent la discuţii cu cetăţenii din Sibiu şi Bistriţa.
*
Realizator: Fostul preşedinte Traian Băsescu deschide lista PMP la europarlamentare. El spunea la Bucureşti într-o conferinţă de presă că în Parlamentul European trebuie susţinută cauza fermierilor din ţările estice ale Europei.
Traian Băsescu: Este un subiect de interes pentru toate statele din Europa Centrală şi de Est, toate statele foste comuniste, pentru că toţi avem subvenţiile, spre exemplu la hectar, cam la jumătate din subvenţia pe care o au fermierii din vechile state membre şi atunci trebuie accelerat procesul de egalizare a a subvenţiilor.
Realizator: Declaraţie consemnată de redactorul RRA Andrei Şerban.
*
Realizator: Cristian Terheş ocupă locul patru pe lista PSD la alegerile europene. În opinia sa, la Bruxelles trebuie să ajungă persoane care pot cu adevărat să reprezinte şi să lupte pentru România.
Cristian Terheş: Cred că fiecare român care priveşte această listă poate vedea că are de ales cea mai bună listă de români care pot reprezenta România la Bruxelles în acest moment, care pot lupta pentru România şi să reprezinte România cu demnitate, cu putere şi cu respect la Bruxelles. Cea mai bună echipă, cea mai tare!
*
Realizator: Candidatul PNL Siegfried Mureşan le-a transmis constănţenilor că merită să aleagă lista PNL, întrucât se regăsesc oameni care vor susţine în mod real interesele României în Europa.
Siegfried Muresan: În ceea ce-l priveşte pe Rareş Bogdan, s-au făcut cercetări sociologice la nivelul partidului. A fost un luptător împotriva PSD-ului în mass media, se bucură de o încredere foarte ridicată în rândul votanţilor Partidului Naţional Liberal. În ceea ce priveşte primarii, vă spun foarte clar, Gheorghe Fulga şi Mircea Hava, dacă vor preveni europarlamentari, primăriile pe care le-au condus până acum sunt foarte bine pregătite să fie preluate de viceprimari, avem organizaţii puternice acolo.
Realizator: A consemnat Sorin Cealera.
*
Realizator: ALDE se va preocupa în continuare de situaţia românilor ce muncesc în Marea Britanie, a declarat la Târgu Mureş candidatul formaţiunii Renate Weber.
Renate Weber: Pentru noi, cei din ALDE, este o temă foarte importantă cea a drepturilor pe care le au lucrătorii români care se află şi muncesc în alte state membre. În situaţia în care s-ar produce Brexitul, vom avea parte de abuzuri, pentru că Marea Britanie ar aplica atunci legislaţia sa care se referă la state terţe. Şi noi la ALDE ne-am propus să avem o legătură permanentă cu comunităţile de români care trăiesc în Marea Britanie tocmai pentru a primi informaţii la timp şi a putea să intervenim punctual.
Realizator: Declaraţie consemnată de Marcela German.
*
Realizator: Trebuie gândită o strategie pentru ca România să nu mai piardă bani europeni. Declaraţia, făcută la Sibiu, aparţine candidatului USR-PLUS Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş: Am văzut tentative de a deturna fonduri europene. Noi nu folosim fonduri europene, pierdem fonduri europene, şi asta spune Corina Creţu, comisar european nominalizat de PSD în urmă cu câţiva ani de zile. Lucrurile să le corectăm noi de la rădăcină. Şi cum acum se decide legislaţia pentru utilizarea fondurilor europene pe următoarea perioadă bugetară, din 2021 încolo până în 2027, noi o să ne asigurăm că nu e complexificată mai multe la nivel european şi chiar s-o simplificăm.
Realizator: Declaraţia consemnată de Carmen Vulcan.
*
Realizator: UDMR şi-a stabilit mai multe teme de campanie, între care şi problema birocraţiei ce apare în accesarea banilor europeni, spunea la Arad Iuliu Winkler, candidat UDMR.
Iuliu Winkler: Vor fi teme legate de Uniunea Europeană, de viitorul comunităţii noastre şi de viitorul regiunii în care noi trăim, şi o problemă eternă - birocraţia din România. Deci, propunem reducerea birocraţiei. Legătura dintre alegerile pentru Parlamentul European şi reducerea birocraţiei este una foarte simplă: dorim să obţinem o asemenea presiune în Parlamentul European care să oblige statele membre, să oblige guvernele să reducă birocraţia.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Ioan Suciu.

Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (8 mai, ora 17:00) - Realizator: Bun găsit! Sunt Petruţa Dinu. Vă prezint ştiri electorale. La Sibiu a fost lansat, astăzi, Manifestul Alianţei 2020 USR PLUS pentru Europa Viitorului. Documentul este un apel către toţi cei care cred că locul României este într-o Europă puternică, a precizat fostul premier Dacian Cioloş, candidatul care deschide lista Alianţei la alegerile din 26 mai.
Dacian Cioloş: Sunt alegeri-cheie. E o oportunitate ca să ne spunem, clar şi răspicat, opinia noastră ca cetăţeni români şi cetăţeni europeni, despre statutul pe care îl vrem pentru România, în UE, dacă vrem să fim o ţară europeană care să conteze în UE sau o ţară care să ajungă la periferia UE. Noi dorim să ducem România în inima Europei şi dorim să aducem UE în România, pentru maxim de beneficii.
Realizator: A consemnat, de la Sibiu, corespondentul RRA, Cristi Florea.
*
Realizator: Preşedintele executiv al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, la un miting electoral din Valea Jiului, că partidul său doreşte să trimită, la Bruxelles, patrioţi adevăraţi.
Viorica Dăncilă: Colegii şi colegele care vor merge în Parlamentul European vor fi mai implicaţi, vor avea întotdeauna, când vor face o lege, imaginea României. Nouă ne trebuiesc acolo patrioţi, buni români, nu cei care vin să ceară votul şi votează împotriva propriei ţări. Sunt convinsă că împreună vom reuşi să aducem către noi cât mai mulţi români şi că împreună vom avea România pe care ne-o dorim.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Ilie Pintea.
*
Realizator: Iurie Leancă, aflat pe locul patru pe lista candidaţilor PRO România pentru Parlamentul European, a vorbit, la Suceava, despre candidatura sa pentru un mandat de eurodeputat.
Iurie Leancă: Sunt unicul politician de la Chişinău pe listele unui partid politic pro-românesc şi asta încă o dată arată interesul, înţelegerea, cât de importantă este Republica Moldova pentru PRO România, din perspectiva echipei care se numeşte PRO România. Şi atunci când Victor mi-a propus să fiu pe lista PRO României, nu am ezitat nicio clipă.
Realizator: A consemnat corespondenta RRA Mihaela Buculei.
*
Realizator: Europarlamentarul Daniel Buda - candidat la alegerile din 26 mai, din partea PNL pentru un nou mandat - le-a vorbit fermierilor din judeţul Satu Mare despre măsurile pe care a reuşit să le promoveze în Parlamentul European, ca membru în Comisia de agricultură:
Daniel Buda: Pentru fermierii din România, subvenţiile agricole vor creşte din 2021, ceea ce înseamnă componenta de tânăr fermier, sumele de bani au fost crescute de la 70.000 de euro, la 100.000 de euro, paralel cu ceea ce înseamnă extinderea perioadei de implementare, de la cinci ani de zile, la şapte ani de zile. Mai departe, persoanele care au peste 40 de ani, să poată să obţină, atunci când se instalează pentru prima dată în sectorul agricol, până la 100.000 de euro pentru a investi în agricultură.
Realizator: A consemnat corespondentul RRA Sergiu Podină.
*
Realizator: Prioritatea UDMR este, în aceste zile, campania pentru alegerile din 26 mai. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, îşi doreşte să reuşească o mobilizare cât mai bună la vot:
Kelemen Hunor: Acum ne pregătim pentru alegerile europarlamentare, pe 26 suntem prezenţi la urne, încercăm să îi mobilizăm pe simpatizanţii noştri şi pe votanţii noştri, apoi vom vedea ce se va întâmpla mai departe. Dar prioritatea, în această perioadă, este campania electorală şi bineînţeles, campania pentru referendum, că merg împreună, nu poţi să le separi.
Realizator: A consemnat redactorul RRA Alexandra Cristea.
*
Realizator: Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu consideră că dezbaterea din societate ar trebui să fie axată mai mult pe problemele Europei şi pe România, ca membră a Uniunii Europene:
Călin Popescu-Tăriceanu: Trebuie să înţelegem că proiectul european se confruntă cu o serie de dificultăţi şi trebuie să gândim care poate să fie aportul României la depăşirea acestor dificultăţi, în aşa fel încât proiectul european să reprezinte şi pentru generaţiile viitoare o referinţă în ceea ce înseamnă drepturile, libertăţile, instituţiile democratice şi, nu în ultimul rând, securitatea şi prosperitatea cetăţenilor europeni, deci şi a celor români.
Realizator: A consemnat redactorul RRA Alina Stănuţă.
*
Realizator: Candidatul independent, George Simion, consideră că România poate fi un jucător regional, prin participarea activă la proiectul intitulat "Iniţiativa celor Trei Mări." În comunicatul remis presei, el enumeră câteva dintre avantajele participării la acest proiect: întărirea flancului estic al NATO, îmbunătăţirea capacităţii de reacţie economică şi militară pentru stabilizarea regională, precum şi creşterea cooperării cu Republica Moldova.

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 mai, ora 20:00
) - "Agenda electorală" Realizator: Petruţa Dinu - Bună seara! Sunt Petruţa Dinu. Vă prezint ştiri electorale. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, în această seară, că România are nevoie de pace politică, economică şi socială. Alături de candidaţii social democraţi Tudor Ciuhodaru, Rovana Plumb şi Carmen Avram, Liviu Dragnea a transmis un mesaj de unitate celor peste peste 15.000 de susţinători ai PSD, prezenţi la mitingul de la Iaşi.
Liviu Dragnea: Partidul Social Democrat are o listă de europarlamentari foarte bună. Sunt oameni care ştiu ce au de făcut, oameni care vorbesc una-două limbi străine, oameni care se pricep la procedurile europene, oameni care au curaj, cărora nu le e ruşine să fie români, cărora nu le e teamă să bată cu pumnul în masă, să se bată pentru ţara lor. Asta nu înseamnă că nu suntem proeuropeni, dar e dreptul nostru de a munci pentru România, de a lupta pentru români, pentru ca fiecare român să aibă o viaţă mai bună.
Realizator: A consemnat corespondenta noastră, Cristina Vartolomei.
*
Realizator: Liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat la Summitul Partidului Popularilor Europeni, desfăşurat, astăzi, la Sibiu, că liberalii vor milita în continuare pentru o Europă democratică, care să dea fiecărui cetăţean european şansa de a avea o viaţă decentă.
Ludovic Orban: Chiar dacă avem forţe politice, atât în România, cât şi în alte ţări europene, care contestă proiectul european, noi vom lupta alături de partenerii din Partidul Popular European, să asigurăm în continuare că Europa va rămâne Unită, că Europa va fi un loc în care fiecare cetăţean european va putea avea o viaţă decentă, va avea libertate, i se va respecta demnitatea şi toţi cei care ocupă funcţii publice sunt în serviciul cetăţeanului.
Realizator: A consemnat corespondenta noastră, Carmen Vulcan.
*
Realizator: Aflat la Sibiu cu ocazia lansării Manifestului Alianţei 2020 USR PLUS pentru Europa viitorului, liderul USR, Dan Barna, a vorbit despre beneficiile pe care le-a primit România după intrarea în Uniunea Europeană.
Dan Barna: Din 2007 până astăzi nivelul de trai a crescut semnificativ, oportunităţi economice extraordinare: libertatea de a călători, libertatea de muncă. Avem foarte mulţi dintre noi cunoscuţi care lucrează, muncesc în Uniunea Europeană, toate acestea sunt beneficii remarcabile. Avem acces şi oportunitatea - a spus şi Dacian Cioloş de a dispune de resursa aceasta a fondurilor europene, a fondurilor structurale, care ar fi trebuit să genereze o dezvoltare extraordinară pentru România.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru, Claudiu Pădurean.
*
Realizator: Echipa ALDE va lupta, în Parlamentul European, şi pentru drepturile transportatorilor, a susţinut, la Timişoara, preşedintele formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.
Călin Popescu-Tăriceanu: Parlamentarii noştri vor milita pentru menţinerea libertăţilor de care se bucură în momentul de faţă toţi transportatorii, nu numai cei români, din Europa, pentru că nu vreau să revenim la o Europă cu bariere şi la o Europă care să se consolideze pe baza libertăţilor. Nu vreau să lăsăm ca politicile protecţioniste să revină în prim-plan şi nu vrem sub nicio formă ca în Europa a să fie adâncită această fisură între ţările din vest şi ţările din est.
*
Realizator: Preşedintele PMP, Eugen Tomac, spune că formaţiunea pe care o conduce va milita, în viitorul legislativ european pentru unirea României cu Republica Moldova.
Eugen Tomac: Să ştiţi că în următorii ani, peste 50% din populaţia Republicii Moldova va fi şi populaţia României. Vor fi şi cetăţeni ai României şi, implicit, ai Uniunii Europene. Cine le poate apăra mai bine interesele la Bruxelles decât noi, PMP-ul. Trebuie să ducem mai departe acest obiectiv, pentru că este un obiectiv sfânt, de ţară, pe care preşedintele Băsescu le-a trasat.
*
Realizator: Prioritatea UDMR este, în aceste zile, campania pentru alegerile din 26 mai. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, îşi doreşte să reuşească o mobilizare cât mai bună la vot.
Kelemen Hunor: Acuma ne pregătim pentru alegerile europarlamentare. Pe 26 suntem prezenţi la urne, încercăm să mobilizăm pe simpatizanţii noştri şi pe votanţii noştri, apoi vom vedea ce se va întâmpla mai departe, dar prioritatea în această prioritate este campania electorală şi, bineînţeles, campania pentru referendum, că merg împreună, nu poţi să le separi.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"