Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 15 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 15 mai 2019.

Agenda electorală 15 mai

Articol de Petruţa Dinu, 15 Mai 2019, 14:03

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai, ora 11:00) - Realizator: Petruţa Dinu - Bun găsit. Sunt Petruţa Dinu. Vă prezint ştiri electorale. Pentru început câteva repere din agenda de astăzi a candidaţilor. Social democraţii Tudor Ciuhodaru şi Dragoş Benea au programată peste o oră o întâlnire cu presa din Bacau, iar liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu însoţeşte candidaţii formaţiunii în turneu electoral, în judeţul Prahova, unde de la ora 12:30 vizitează Fabrica de Pufuleţi Gusto. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, participă la conferinţa de presă organizată în Târgovişte, ora 15:00, iar de la ora 12:30, Rareş Bogdan discută cu presa din Ploieşti. Caravana schimbării pleacă de la această oră din Segarcea - judeţul Dolj să ducă mesajul Alianţei USR PLUS în teritoriu. Gregoriana Tudoran, candidat independent, le va prezenta bucureştenilor din Piaţa Universităţii proiectele sale pentru Bruxelles, de la ora 15:30 de minute, iar candidatul independent Peter Costea îşi va lansa o carte la Galaţi, de la ora 18:00. Au mai rămas 10 zile până la alegerile pentru legislativul european, iar politicienii lansează apeluri la calm şi respect în campanie. Un astfel de mesaj a transmis premierul Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al PSD, la finalul unei vizite în judeţul Timiş.
Viorica Dăncilă: Eu cred că trebuie să dăm dovadă de mai multă responsabilitate şi că fiecare dintre noi poate să accepte criticile dacă ele sunt fondate, dar aceste critici să vină într-un mod respectuos pentru că atunci când există respect, unii faţă de alţii, cred că putem să discutăm şi să avem rezultate mult mai bune.
*
Realizator: Siegfried Mureşan, candidat PNL pentru un nou mandat de eurodeputat, susţine că programul politic al partidului pentru alegerile din 26 mai este pro-european, realist şi concret. El spune că PNL va promova consolidarea Uniunii Europene şi prosperitatea cetăţenilor europeni.
Siegfried Mureşan: Prioritatea zero a Partidului Naţional Liberal va fi simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene. Partidul Naţional Liberal susţine aplicarea unui set unic de norme şi reguli, adică aceleaşi reguli valabile în toate ţările membre ale Uniunii Europene, bazate pe regulile din ţările care au avut cea mai mare rată de absorbţie, iar acolo birocraţia este minimă şi interdicţia de a se adăuga birocraţie de la nivel naţional acolo unde acest lucru nu se justifică.
Realizator: Declaraţii consemnate de reporterii Radio România Actualităţi, Alina Bujancă şi Cătălin Purcaru.
*
Realizator: Candidatul ALDE pentru alegerile europarlamentare, Renate Weber, a spus la Târgu Mureş că există un val de euroscepticism şi antieuropenism care se manifestă tot mai mult în unele state ale Uniunii. Unul din obiectivele reprezentanţilor ALDE în legislativul european este protecţia consumatorilor prin eliminarea dublului standard la produsele alimentare, a mai afirmat Renate Weber.
Renate Weber: O palmă este votul dat în ultima săptămână al Strasbourg, pe directiva privind protecţia consumatorului, care, dincolo de câteva prevederi foarte bune şi necesare, din păcate, continuă acest dublu standard privind calitatea produselor pe care le importă, adică sub aceeaşi etichetă pe care scrie exact acelaşi lucru găsim altceva.
*
Realizator: Birocraţia împiedică accesarea rapidă a fondurilor europene şi, implicit, derularea mai multor proiecte de dezvoltare, a declarat, la Sfântu Gheorghe, europarlamentarul Iuliu Winkler, care candidează pentru un nou mandat din partea UDMR:
Iuliu Winkler: Ne întâlnim în permanenţă cu formulare, cu birocraţie inutilă, cu avize de care este nevoie ca să obţii autorizaţia pe baza căreia poţi să obţii certificatul care stă la baza proiectului pe care îl vei înainta spre aprobare, deci este un coşmar. Acest coşmar trebuie să înceteze. Este piedica, este frâna acre stă n calea dezvoltării şi ea se numeşte birocraţia şi centralismul de pe malul Dâmboviţei.
*
Realizator: Cristian Ghinea, candidatul Alianţei USR PLUS a declarat, la Bistriţa, că viitorii europarlamentari ai formaţiunii vor participa, după scrutinul din 26 mai, la formarea unui grup cu alte partide pro-europene:
Cristian Ghinea: Sper eu că USR PLUS va participa la crearea unui nou grup europarlamentar, un grup menit să salveze UE, un grup menit să se lupte cu aceste curente naţionaliste, izolaţioniste, care ameninţă unitatea şi stabilitatea UE. Sper să fim noi acolo, ca membri fondatori, atenţie, la acest grup nou politic în Parlamentul European, care îşi propune să aducă o viziune nouă asupra renaşterii europene.
*
Realizator: Candidatul independent, Peter Costea, spune că, dacă va ajunge eurodeputat, se va opune migraţiei necontrolate în Europa şi că va susţine armata europeană. De asemenea el anunţă, într-un comunicat, că va continua ca europarlamentar propriile sale proiecte sociale, derulate în ultimii ani în Republica Moldova şi Ucraina.

Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai, ora 17:00)
- Realizator: Andrei Şerban
Realizator: Turismul trebuie să fie o prioritate, fiind o posibilitate de dezvoltare economică deosebită, iar Europa oferă în acest sens modele de succes, a declarat la Sfântu Gheorghe Iuliu Winkler.
Iuliu Winkler: Cred că nu trebuie să ne străduim mereu să inventăm roata, ci trebuie să privim în jur, în Uniunea Europeană, şi să găsim modele care funcţionează. De altfel, Uniunea Europeană este făcută pentru acest lucru, şi anume să vedem modelele care funcţionează să le preluăm.
Realizator: Iuliu Winkler doreşte un nou mandat de europarlamentar şi deschide listele de candidaţi ai UDMR, a informat corespondentul RRA Oana Negrea.
*
Realizator: Cristian Terheş, candidat PSD la alegerile europarlamentare, a declarat în cadrul unei vizite în judeţul Sălaj că problemele de infrastructură trebuie rezolvate urgent la nivel naţional pentru a facilita investiţiile care depind de căile rutiere.
Cristian Terheş: Ca viitor europarlamentar, mă voi asigura că tot ce înseamnă fonduri europene pe segmentele acestea care ne interesează, cu precădere, că, vă daţi seama, mi-e imposibil şi mie să fiu implicat în absolut toate proiectele ce înseamnă fonduri europene, dar pe infrastructură am spus că mă voi implica pe tot ce înseamnă autostrăzi şi mare infrastructură, pentru a ne asigura că, nu ştiu, în următorii cinci, zece ani să nu mai discutăm despre autostrăzi, să fie făcute şi să găsim alte subiecte de discuţii.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul RRA Adrian Lungu.
*
Realizator: Candidatul Alianţei 2020 USR-PLUS, Ştefan Pălărie, a susţinut astăzi la Craiova necesitatea dezvoltării educaţiei europene la nivel liceal.
Ştefan Pălărie: Ne dorim să existe un program de mobilitate chiar mult mai larg. România are nevoie să fie un stat conectat şi pentru acest motiv am propus acest program Erasmus pentru liceeni, în aşa fel încât posibilitatea ca prin burse de mobilitate, posibilitatea de a călători, de a învăţa şi a studia într-o altă ţară şi apoi să te întorci, să se poată face acest lucru inclusiv de la nivelul liceal.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul RRA Florin Firu.
*
Realizator: Candidatul ALDE Andrei Gerea a declarat că alianţa şi candidaţii ei nu doresc să se aplice politica Europei în două viteze.
Andrei Gerea: Noi, cei din ALDE, ne vom lupta cu toată forţa noastră pentru ca acest lucru să nu se întâmple. România nu a aderat la Uniunea Europeană ca să fie pusă în categoria a doua. România are aceleaşi drepturi ca şi celelalte ţări, aşa cum are şi obligaţii şi pe care trebuie să le respecte şi o face. De aceea sunt foarte importante alegerile care urmează, alegeri care pot schimba faţa atât a Parlamentului European, cât şi a Comisiei Europene.
*
Realizator: Candidatul PRO România Corina Creţu a declarat la Oradea că echipa de europarlamentari ai partidului va sprijini în Parlamentul European dezvoltarea României.
Corina Creţu: O echipă care se va lupta pentru dezvoltarea României în Uniunea Europeană, se va lupta să-şi facă aliaţi şi prieteni, pentru că nimic nu se poate negocia jignind liderii europeni, după care având pretenţii să ţi se dea doar pentru că eşti român şi ţi se cuvine. Noi suntem cetăţeni europeni, avem aceleaşi drepturi, dar şi aceleaşi obligaţii ca orice alt cetăţean european.
*
Realizator: Candidatul independent George Simion spune că vrea să fie vocea românilor în Parlamentul European, şi nu a partidelor politice.
George Simion: Sunt unionist, reprezint Mişcarea pentru unirea Basarabiei cu ţara, candidez independent la aceste alegeri europarlamentare pentru românii din Basarabia, pentru cei din Cernăuţi, Timoc şi Vojvodina, comunităţile istorice, pentru românii din centrul ţării, Harghita şi Covasna şi pentru diaspora. Vreau să fiu vocea românilor în Parlamentul European, nu a partidelor politice.
*
Realizator: Candidatul independent Peter Costea declară că nu susţine migraţia necontrolată în Europa şi că Uniunea Europeană nu are nevoie de o armată proprie, deoarece există deja NATO şi aceasta asigură protecţia inclusiv a României. Într-un comunicat de presă, Peter Costea precizează că timpul de 25 de ani îi susţine activ pe românii din Republica Moldova şi din Ucraina, pentru care a construit biserici, case şi de le-a pus la dispoziţie abecedare, cărţi şi biblii în limba română.

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai, ora 20:00) - Realizator: Andrei Şerban - Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că la Parlamentul European trebuie să fie trimişi patrioţi care să lupte pentru România.
Călin Popescu Tăriceanu: Văd prea mult şi prea des tot felul de voci pesimiste care, în loc să accepte şi să se bucure şi să fie mândre de realizările României, vorbesc numai în termeni negativi. Problema se poate rezolva dacă vom trimite oameni de calitate. În primul rând oameni care să aibă caracter, oameni care să aibă un sentiment patriotic, oameni care să aibă experienţă, oameni care să îşi dea seama că în acest fel se degradează, decad în ochii celorlalţi.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru din judeţul Prahova, Simona Uţă.
*
Realizator: Pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi a avut loc un miting electoral al PSD, la care au participat, potrivit organizatorilor, 30.000 de susţinători din judeţ. Preşedintele partidului, Liviu Dragnea, le-a cerut participanţilor să aibă încredere în PSD şi să voteze candidaţii pentru Parlamentul European.
Liviu Dragnea: Această ţară poate fi mult mai bogată, poate fi mult mai respectată şi mult mai puternică. Sunt copiii noştri mai slabi decât copiii lor? Sunt românii mai leneşi decât cei din Vest? Dacă erau mai leneşi nu îi primeau şi nu îi cereau la muncă. E pământul nostru mai puţin roditor decât al lor? Să vină şi să-l ia în mână şi să vadă ce înseamnă pământul românesc. Şi fără chimicale, şi fără îngrăşăminte acest pământ a dat hrană României mereu.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Maria Măndiţă.
*


Realizator: Preşedintele USR, Dan Barna, a prezentat la Craiova lista de candidaţi Alianţei 2020 USR-PLUS. El a spus că această listă este de departe cea mai bună pe care a avut-o România de când participă la alegerile europarlamentare.
Dan Barna: Ceea ce propune Alianţa USR-PLUS este o listă de europarlamentari de departe cea mai bună listă de europarlamentari pe care a avut-o România de când suntem membri ai Uniunii Europene şi de când participăm la Parlamentul European. Dacă ne uităm la studiile şi la experienţa profesională a colegilor noştri, foarte mulţi dintre ei sunt oameni cu cariere consistente, sunt oameni care înainte de a deveni politicieni au făcut parte din ceea ce eu numesc componentă activă a societăţii.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Florin Firu.
*

Realizator: Preşedintele Pro România, Victor Ponta, prezent la Arad, a ţinut să explice că partidul său nu este PSD şi nici nu va fi în viitor.
Victor Ponta: Victor Ponta, Corina Creţu, Mihai Tudose sunt la PRO România pentru că încă ni se întâmplă, mai puţin în oraşe mari, e adevărat, dar se întâmplă să vină oamenii la noi, să ne îmbrăţişeze, să spună: domnul Ponta, doamna Creţu, numai pe dumneavaostră vă votăm, pe PSD. Nici nu ştiu ce să le zic. Să le zic "votaţi pe Victor Ponta, pe Corina Creţu, pe Mihai Tudose"? Nu mai suntem la PSD, nu ne întoarcem la PSD niciodată.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Ioan Suciu.
*
Realizator: La Sala Sporturilor din Galaţi a avut loc lansarea candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare la care au participat, potrivit organizatorilor, peste 2.200 de membri de partid şi susţinători. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a reafirmat că liberalii sunt singurii care pot să facă o nouă revoluţie paşnică.
Ludovic Orban: Mai avem două săptămâni. E pe cale să se producă o adverată revoluţie, o revoluţie paşnică în care din ce în ce mai mulţi oameni doresc o schimbare profundă, din ce în ce mai mulţi oameni înţeleg că România nu mai poate să stea pe direcţia asta şi înţeleg un lucru, că doar Partidul Naţional Liberal are forţa schimbării.
*
Realizator: Fostul preşedinte al României şi candidat PMP de pe prima poziţie, Traian Băsescu, a vorbit despre problema migraţiei. El doreşte adoptarea unui regulament care să prevadă clar condiţiile în care o persoană poate să fie expulzată din Europa.
Traian Băsescu: Poziţia noastra este elaborarea acestui regulament care să permită expulzarea în masă a celor care nu se încadrează în valorile europene. Vorbim despre crearea acelui regulament care să observe integrarea în câmpul muncii, integrarea în societate, respect pentru valorile creştine, respect pentru valorile europene.
*
Realizator: Candidatul independent Gregoriana Tudoran s-a întâlnit astăzi cu bucureştenii în Piaţa Universităţii. Ea va susţine şi militează pentru marile proiecte de infrastructură în domeniul transporturilor, dar şi pentru educaţie şi sănătate.
Gregoriana Tudoran: Ne-am hotărât practic să susţinem singuri la nivel european şi vedem mai departe şi la nivel naţional ceea ce înseamnă proiectele noastre ale României care să conducă la reducerea migraţiei, adică proiectele de infrastructură, proiectele de modernizare a sistemului de sănătate, pentru că în continuare avem nevoie de cele trei spitale regionale, dar şi de un spital central aici la Bucureşti care să gestioneze tot ceea ce este dificil în sănătate. Haideţi să facem ceva în sensul ăsta, să venim pe 26 mai la vot.
Realizator: Declaraţie consemnată de redactorul nostru Alexandra Cristea.

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan
Știri 22 Martie 2024, 16:00

Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan

Robert Negoiţă susţine că nu poate demara proiecte importante pentru sector deoarece nu primeşte avizele necesare de la...

Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan
PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan
Știri 22 Martie 2024, 09:08

PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan

Proiectul depus de primarul Nicuşor Dan a trecut de votul consilierilor, după trei respingeri anterioare.

PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan