Agenda discuţiilor summitul G7, de la Londra

Agenda discuţiilor este arhiplină, dominată nu doar de pandemia de coronavirus care a răvăşit întreaga planetă, dar şi de ameninţările tot mai evidente ale unor ţări precum China sau Rusia.

Adăugat: 5 Mai 2021
Ultima actualizare:5 Mai 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Londra, este ultima zi a reuniunii la nivel de miniştri de externe a Grupului G7 al statelor puternic industrializate, cu o agendă ambiţioasă din care nu lipsesc combaterea pandemiei, dar şi un răspuns hotărât faţă de ameninţările la adresa ordinii internaţionale şi a democraţiei.

Agenda discuţiilor este arhiplină, dominată nu doar de pandemia de coronavirus care a răvăşit întreaga planetă, dar şi de ameninţările tot mai evidente ale unor ţări precum China sau Rusia.

Dominic Raab, ministrul de externe britanic: Societăţile noastre, economiile noastre au fost profund zdruncinate de coronavirus. În acelaşi timp, trebuie să răspundem acelor situaţii în care valorile noastre sunt puse la încercare, iar arhitectura ordinii internaţionale, cel puţin o parte, este slăbită.

Dominic Raab, gazda întâlnirii, doreşte ca omologii săi din G7 să formeze alianţe informale, care să apere democraţia şi societăţile libere în faţa ameninţărilor venite din partea statelor autoritare ca Rusia sau China. SUA, cel mai important aliat al Marii Britanii, sunt pe aceeaşi pagină.

Anthony Blinken, secretarul de stat american: Ceea ce încercăm să facem este să apărăm ordinea internaţională bazată pe lege în care ţările noastre au investit atât de mult vreme de multe decenii spre beneficiul, aş spune, nu doar al cetăţenilor noştri, ci şi al cetăţenilor din întreaga lume, inclusiv din China.
Reporter: Miniştrii de externe au pe agendă şi alte subiecte grele, cum ar fi distribuţia globală şi echitabilă a unui miliard de doze de vaccin anti-COVID sau accesul la educaţie al copiilor în general şi al fetelor în special, în ţările în curs de dezvoltare.Autor:
Aura Neag
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Mai 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza