Agenda Camerei Deputaţilor

Pronunțarea asupra cererii procurorilor anticorupţie de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul deputatului Nicolae Bănicioiu și reexaminarea legii privind alegerile parlamentare se află pe agenda deputaților.

Adăugat: 26 Octombrie 2020
Ultima actualizare:26 Octombrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Camera Deputaţilor se reuneşte, în această săptămână, pentru a se pronunţa prin vot asupra cererii procurorilor anticorupţie de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul deputatului Nicolae Bănicioiu, acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.

Cererea de reexaminare a legii prin care Parlamentul, şi nu Guvernul, stabileşte data scrutinului pentru alegerile legislative, înaintată de Preşedintele Klaus Iohannis, ar putea intra pe traseul legislativ în Parlament.

În documentul transmis vineri, şeful statului, Klaus Iohannis, arată că, în actualul context epidemiologic, guvernul este cel care adoptă măsurile pentru combaterea efectelor crizei sanitare, iar din această perspectivă, decizia cu privire la data organizării alegerilor parlamentare trebuie corelată cu hotărârile executivului.

Şi premierul Ludovic Orban afirmă că organizarea alegerilor în data de 6 decembrie, cu respectarea măsurilor impuse de autorităţi, nu va duce la creşterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.

Ludovic Orban: Aceste reguli sunt reguli simple care presupun limitarea evenimentelor electorale la 20 de persoane în spaţiu închis şi la 50 de persoane în spaţiu deschis, cu respectarea regulilor de distanţare. Candidaţii şi echipele de campanie au obligaţia să poartă măşti, realizarea zilei votului este pregătită de asemenea natură încât să nu fie există riscuri suplimentare de transmitere a virusului.

În schimb, social-democraţii sunt nemulţumiţi de solicitarea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis şi consideră că PNL şi şeful statului au folosit toate tertipurile legislative pentru a amâna intrarea în vigoare a legii prin care Parlamentul stabileşte data alegerilor legislative.

Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc: Preşedintele Iohannis a transmis un mesaj foarte clar: alegerilor vor avea loc în vârf de pendemie, pe 6 decembrie. Nu îl interesează sănătatea, educaţia, economia, ci toată puterea. De la început, acesta a fost singurul lor obiectiv, să aibă toată puterea. Vor alegeri acum, cu orice preţ.

Pe de altă parte, la Senat, săptămâna aceasta, intră în dezbaterea comisiilor de specialitate, pentru avize deocamdată, propunerea legislativă a deputatului independent Adrian Dohotaru, prin care alegerile parlamentare sunt amânate până în martie 2021.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Octombrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza