AEP: Votul electronic va duce la creşterea încrederii în procesul electoral

Folosirea în România a noilor tehnologii informatice în organizarea alegerilor din acest an va creşte încrederea populaţiei în corectitudinea procesului electoral.

Adăugat: 14 Aprilie 2016
Ultima actualizare:14 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente
trimite pe mail

Este principala idee care s-a desprins astăzi, la cea de-a XIII-a Conferinţă Europeană a Autorităţilor Electorale, care se desfăşoară, până mâine, la Bucureşti.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a subliniat că tema folosirii noilor tehnologii în organizarea alegerilor este oportună pentru România, care va aplica, în premieră, la alegerile locale un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

"Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a fost proiectul AEP, pilotat încă de acum doi, trei ani. Următorul nostru proiect: să continuăm acest proiect al votului electronic fie el la secţie, fie prin internet", a spus Ana Maria Pătru

Ioan Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei prim-ministrului, a arătat că folosirea noilor tehnologii va duce la transparenţa rezultatelor alegerilor.

"Putem să prezentăm rezultatele alegerilor folosind tehnologiile IT, pentru că elimină orice urmă de îndoială, elimină orice aleatoriu în organizarea acestor procese electorale; a explicat Ioan Dragoş Tudorache.

Prezent la conferinţă, secretarul general al Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, consideră că discuţiile de astăzi trebuie să stabilească modul în care noile tehnologii cresc încrederea cetăţeanului în alegeri.

"Conferinţa de astăzi îşi propune să definească parametrii votului electronic, în aşa fel încât acesta să crească încrederea cetăţenilor în procesul electoral", a arătat Thomas Markert.Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
14 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza