Adrian Mitroi, analist economic

Reuniunea de primavară a FMI, care începe mâine, va avea pe agenda discuţiilor şi importanţa paradisurilor fiscale, scoasă în evidenţă de dezvăluirile din scandalul "Panama papers".

Adăugat: 11 Aprilie 2016
Ultima actualizare:11 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Documentele arată că firma de avocatură Mossack Fonseca a înfiinţat mai multe societăţi offshore pentru a ajuta personalităţi din întreaga lume să beneficieze de avantaje fiscale. De asemenea, agenda discuţiilor va fi concentrată pe pieţele emergente, cu un accent puternic pe Brazilia, iar în ceea ce priveşte economiile avansate principala preocupare va fi probabil Brexit, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Andra Gherega a discutat, pentru "Apel matinal", cu analistul economic Adrian Mitroi, despre implicaţiile sociale, economice şi politice. 

Reporter: Bună dimineaţa. Informaţiile lansate în dosarele Panama fac valuri în toată lumea în continuare. Am asistat la proteste, demisii la nivel înalt şi bineînţeles negări ale implicării în firmele offshore. Care vor fi efectele asupra economiei europene, având în vedere că, la sfârşitul lunii aprilie, ne putem confrunta şi Brexit-ul? Cum vor fi afectate bursele internaţionale, piaţa perolului şi ce risc există inclusiv pentru România

Adrian Mitroi: Buna dimineaţa. Eu cred că scandalul nu va avea amploare, pentru că vin foarte repede alte griji şi foarte corect aţi vorbit despre Brexit. Uitaţi-vă la votul recent al danezilor împotriva Tratatului Uniunii Europene cu Ucraina, mai există un tratat cu semnul întrebării cu Turcia, puneţi peste asta şi criza imigranţilor şi o să înţelegeţi că Europa este acum într-o zonă de provocări multiple, iar Panama pare foarte, foarte departe. Haideţi să înţelegem ce este Panama. Panama este un serviciu care oferă aşa-zisele "companii de raft"; poţi să-ţi cumperi o firmă acolo cu cateva sute de dolari şi cu câteva sute de dolari cineva ţi-o administrează. Nimeni nu ştie ce se întâmpla cu firma aceea şi exemplul cel mai simplu pe care îl am este că dacă tu economiseşti 10% din impozit în fiecare an, în şapte ani de zile ţi-ai dublat averea. Deci, aveţi răspunsul de ce este atât de la modă acest paradis fiscal, mai ales pentru clasa foarte bogată. Ca să vă raspund acum la întrebare, efectele nu cred că vor fi semnificative, însă vom face ceea ce facem în ultima vreme este să ne pierdem un pic încrederea în liderii noştri politici şi economici, care nu sunt un model de altruism şi de interes public în principal, ci se pare că ei ştiu foarte bine să-şi protejeze în principal interesele lor. 

Reporter: Am vorbit de efectele asupra economiei. Care vor fi însă efectele şi implicaţiile sociale şi politice, mai ales dacă ne gândim că în Islanda au fost deja proteste urmate de demisia premierului, iar în Austria un şef de bancă foarte importantă şi-a dat demisia?   

Adrian Mitroi: Şi puneţi peste asta toate semnele de întrebare care sunt legate şi de alţi lideri politic şi economici şi o să înţelegeţi că, mai devreme sau mai târziu, nu va mai fi la modă această construcţie, ea a fost la modă. Lumea intră într-o altă zonă acum şi probabil că este un punct bun pentru Europa, care aţi văzut la câtă presiune este supusă acum. În Europa banii nu circulă decât în condiţiile în care îţi cunoşti foarte bine clientul. Banca este foarte clar obligată să facă toate diligenţele în ceea ce priveşte şi asta dovedeşte, probabil este un plus la lista de îngrijorări de care vorbeam mai devreme. Totuşi, ce continent avansat din punct de vedere al reglementărilor este Europa şi acum vă răspund la întrebare: eu cred că nu mai este la modă genul ăsta de afaceri, de parcare în mall-urile acelea de bani, nici nu mai face sens pentru cei care cu foarte mulţi bani. Sunt datori să aducă înapoi, exact în societăţile unde au făcut aceşti bani şi au şi responsabilităţi de ordin social şi moral. Pentru că, aţi văzut ce spun toţi, legal este imbatabil argumentul legal, ignorânt de fapt că noi nu de argumentul legal punem întrebare, ci în special de cel etic, care evident că nu există. 

Reporter: Şi dacă tot vorbim de bănci, proprietarii unor bănci importante şi de pe piaţa românescă, au firme în paradisuri fiscale, cum ar putea influenţa acest lucru piaţa economică din România, mai ales dacă ne gândim şi la anunţul făcut de guvernatorul BNR privind riscurile sistemice care sunt, în premieră de această dată, numite severe din cauza Legii dării în plată şi a Brexit-ului?     

Adrian Mitroi: L-aţi văzut cât de preocupat este guvernatorul şi nu glumeşte, este un risc sever, nu neapărat din cauza efectului asupra băncilor şi atenţie. Să nu amestecăm băncile cu această lege toxică şi, cred eu, absolut nenecesară şi nefastă. Ceea ce cred eu că se întâmplă acum este o criză de încredere. Contractele, transparenţa, lucrurile bune şi frumoase nu mai sunt modus operandi după care operează societăţile performante astăzi, economiile de piaţă. Toate lucrurile sunt sub un semn de întrebare şi probabil aceasta era îngrijorarea pe care ne-o trimitea guvernatorul, ar trebui să fim mult mai atenţi, să ne ţinem de contracte, să înţelegem că, cu drepturi avem şi obligaţii, să înţelegem că trebuie să fim transparenţi, să dăm înapoi către societate, am primit foarte mult, de aceea suntem bogaţi probabil sau suntem norocoşii de a trăi într-un continent totuşi privilegiat. Avem şi responsabilităţi de a întoarce către societate din privilegiile pe care le-am primit.

AUDIO

Transcrierea interviului-Agenţia de presă RADORAutor:
Andra Gherega
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza