Adrian Mitroi, analist economic

Interviu în exclusivitate cu analistul economic, Adrian Mitroi pe tema posibilei elimină din Codul fiscal a prevederii prin care inclusiv persoanele fără venituri sunt obligate să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate.

Adăugat: 7 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:7 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Realizator Eugen Rusu - Guvernul ia în calcul să elimine prevederea din noul proiect de Cod Fiscal prin care inclusiv persoanele fără venituri sunt obligate să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Discutăm dspre acest subiect cu invitatul dimineţii la "Apel matinal", analistul economic Adrian Mitroi. Bună dimineaţa şi bine aţi revenit la "Matinal". Mulţumesc

Adrian Mitroi: Bună dimineaţa. 

Realizator: De ce credeţi că s-a revenit asupra acestei prevederi şi a devenit opţională plata CASS de către persoanele care nu au venituri sau care nu locuiesc în ţară, domnule Mitroi? 

Adrian Mitroi: Probabil că intuiesc că s-ar putea să se facă o eroare aici şi pare un guvern atent la imaginea publică, aşa că îşi mai lasă timp, aţi văzut că pentru orice lucru care nu le este foarte clar îşi lasă ceva timp pentru studiu, aşa că haideţi să le dăm circumstanţe /.../. 

Realizator: Bun. Am înţeles asta. Pe de altă parte, vedeţi dumneavoastră, cum ar trebui făcută această suspendare a taxării, de exemplu, pentru că sunt persoane, ştiţi şi dumneavoastră şi am discutat de-a lungul timpului, se mulţumesc cu ajutorul de şomaj, nu se duc la muncă, nu îi atrage acest lucru, dar beneficiază de asigurare medicală, cel puţin cea de urgenţă, nu? 

Adrian Mitroi: Corect. Sigur. 

Realizator: Aici nu trebuie făcut un studiu atent pentru acest lucru pentru că sistemul de sănătate sau banii sistemului de sănătate ar putea fi din ce în ce mai puţini în acest caz? 

Adrian Mitroi: Corect. Principiul este cel al justei ajustări a sarcinii fiscale, adică atât timp şi nu contează cât de mult eşti dator la fisc, eşti mult sau puţin, eşti dator la fisc şi trebuie să plăteşti, pentru că primeşti servicii sociale. Iar dacă nu faci acest sacrificiu să-ţi plăteşti, înseamnă că nu meriţi nici aceste servicii sociale pe care le primeşti. O societate modernă nici nu discută altfel fără plata, în primul rând, a taxelor. Nu este un subiect negociabil pentru absolut nimeni şi evident că aşteptările sunt să primim un contraserviciu pentru efortul pe care îl facem de a ne plăti taxele. 

AUDIO Interviul integral

Realizator: Aşadar, o prevedere care va da ceva bătăi de cap, pentru că va trebui ajustată bine. 

Adrian Mitroi: Şi aţi văzut cum gândesc /ei în termeni/, oare merită dacă nu încasăm suficient să acoperim cheltuielile. Pentru aceste încasări, probabil că nici nu merită. 

Realizator: Ne putem aştepta şi la alte modificări ce ar putea fi făcute la capitolul contribuţii sociale?    

Adrian Mitroi: Dar nu semnificative. Eu cred că la momentul ăsta economia este pe un platou destul de bun şi favorabil, o combinaţie favorabilă de relaxare fiscală, de relaxare monetară, există o fereastră bună de oportunitate. Sunt uşor optimist pentru anul acesta care urmează şi cred că, de fapt, guvernul ce a făcut acum? El, prin acest Cod Fiscal, decide împărţirea averii noastre naţionale. Ar trebui să ne concentrăm acum cum fabricăm această avere naţională pentru că partea privată a economiei a câştigat ceva din acest Cod Fiscal şi are şi ea o responsabilitate acum. Economia publică a pierdut ceva. Aşa că probabil că o să vedeţi ceva investiţii probabil din partea privată a economiei, aşa /că sunt/ moderat optimist. 

Realizator: Noul Cod Fiscal aduce şi costuri suplimentare pentru cele aproape 400.000 PFA-uri, pe de altă parte.  

Adrian Mitroi: Nu neapărat costuri suplimentare. Avantajele pe care le aveau până acum aceste PFA-uri dispar, aşa că probabil va fi mai eficient pentru ei să meargă spre microîntreprinderi sau către S.R.L.-uri, aşa că /.../. 

Realizator: Deci, acesta va fi un avantaj, adică să nu privim prin prisma plusurilor suplimentare, ci să fie mai puţine PFA-uri şi mai multe microîntreprinderi? 

Adrian Mitroi: Aţi văzut? Exact. Pentru că nu uitaţi, că noi operăm cu agenţi economici foarte abili şi care sigur că vor dori să-şi optimizeze şi din punct de vedere fiscal aşa că vor găsi exact această optimizare. S-ar putea ca pentru mulţi dintre ei să fie mai rentabil să se mute spre microîntreprindere, de exemplu. 

Realizator: Şi asta ar fi bine pentru economie, în general?   

Adrian Mitroi: /Da/, pentru că vorbim de joburi, ei vor fi interesaţi. Asta înseamnă un Cod Fiscal bine scris şi gândit în termenii aceştia. Vorbim şi de joburi, dacă reuşeşti să creezi joburi aici şi impozite mai mici, plăteşti şi impozite mai mici. Aşa că probabil acest echilibru va fi găsit /de jocul dintre/ cerere şi ofertă; mâna invizibilă a economiei, într-un fel sau altul ne va aşeza pe toţi către o performanţă economică. 

Realizator: Şi un al punct sensibil, creşterea impozitelor pe locuinţe. Putem vorbi aici despre o taxare excesivă?  

Adrian Mitroi: Nu cred, doar pentru cele care ţin şi de activităţi economice. Nu uitaţi că locuinţele sunt, în principiu, mult mai puţin impozitate decât munca, de exemplu, aşa că probabil face un pic de sens, având în vedere că şi autorităţile locale sunt foarte interesate în acest subiect, aşa că dacă ne uităm un pic în ansamblu, nu cred că ar fi o mare problemă să plătim ceva mai mult pe proprietăţi. 

Realizator: Doar pentru partea privată, spuneţi dumneavoastră, pentru firme?  

Adrian Mitroi: Corect, da şi să ne bucurăm pe de altă parte de eliberarea aceasta în economie prin reducerea de taxe şi impozite, cum vă spuneam mai devreme, combinaţia de tracţiune integrală pe care o avem acum şi de politică fiscală şi monetară, ambele relaxate. Deci, este o fereastră bună de oportunitate. Suntem bine poziţionaţi pentru creştere economică şi să întoarcem această creştere economică şi către agenţii economici privaţi individuali. 

Realizator: Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru comentariile dumneavoastră.

Transcrierea interviului Agenţia de presă RADORAutor:
Eugen Rusu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza