Adoptarea steagului secuiesc ca steag al judeţului Harghita "sfidează legea"

Adoptarea steagului secuiesc ca steag al judeţului sfidează legea şi este o ofensă adusă statului român, consideră Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Adăugat: 15 Decembrie 2015
Ultima actualizare:15 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş protestează împotriva deciziei luată vineri de consilierii judeţeni ai UDMR şi ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, ca steagul secuiesc să devină steag al judeţului Harghita.

Forumul Civic al Românilor din cele trei judeţe susţine - într-un comunicat de presă -  că hotărârea sfidează legile ţării, este o ofensă adusă statului român şi îi discriminează etnic pe românii din Harghita.

"Această decizie sfidează legea, din moment ce acelaşi steag al judeţului, în aceeaşi configuraţie coloristică, cu aceeaşi simbolistică şi aceleaşi proporţii şi dimensiuni, votat şi în 2009 ca steag al judeţului Harghita, a fost anulat prin Decizia nr. 2690/R, din data de 26 septembrie 2012, a Curţii de Apel Târgu-Mureş. În acest mod, judeţul Harghita, unitate administrativ-teritorială oficială a statului român, şi-a însuşit drapelul unei entităţi care nu există, asumându-şi, totodată, şi revendicările acesteia, în totalitate neconstituţionale",  se arată în comunicatul menţionat.

Potrivit corespondentului RRA, Angela Bârsan, forumul mai apreciază că decizia tensionează relaţiile interumane din zonă.

"A fi obligat să accepţi mereu deasupra capului un steag care nu numai că nu te reprezintă, dar te şi sfidează, este încă un element care tensionează relaţiile interumane din acest areal, care ar putea fi cel puţin acceptabile în lipsa acestor provocări intenţionate - de care politicienii maghiari din zonă sunt perfect conştienţi şi pe care le comit sistematic, în vederea unor presiuni, şantaje sau tranzacţii viitoare cu puterea de la Bucureşti. Tranzacţii ale căror victime am căzut permanent din 1990 încoace", se mai arată în comunicat.

Consiliul Judeţean Harghita a aprobat în data de 11 decembrie, cu majoritate de voturi, steagul secuiesc ca steag al judeţului, decizie pe care a mai luat-o şi în 2009.

Hotărârea adoptată în 2009 de Consiliul Judeţean Harghita a fost anulată definitiv şi irevocabil de Curtea de Apel Târgu Mureş, dar steagul a continuat să fie arborat pe sediile unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, informează Agerpres.
 Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
15 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza