Aderarea României la Schengen, prioritate zero a diplomaţiei

Preşedintele României, Traian Băsescu le-a cerut ambasadorilor României să se implice intens pentru ca România să adere la Spaţiul Schengen.

Adăugat: 2 Septembrie 2010
Ultima actualizare:2 Septembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu ambasadorii României despre priorităţile româneşti în perioada următoare, dar şi despre relaţiile României cu ţările lumii.


Printre subiectele discutate  au figurat relaţia cu Moldova, cu Rusia sau cu China, aderarea României la Spaţiul Schengen sau evoluţia economiei româneşti.


Intrarea României în spaţiul Schengen, la sfârşitul anului 2011, este prioritatea zero a diplomaţiei româneşti.


Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut diplomaţilor români să se implice intens pentru acest obiectiv.


Relaţia României cu Republica Moldova este o altă prioritate diplomatică pentru ţara noastră.


Traian Băsescu a declarat că nu exclude ca tensiunile cu Moscova să fie legate de poziţia noastră privind Chişinăul.


"Decizia noastră este una legitimă şi transparentă", a spus şeful statului, care le-a cerut totuşi ambasadorilor să explice mai bine în capitalele unde activează poziţia României faţă de ţara vecină.
 


Relaţia cu China, "deficitară"Şi relaţia cu China este una deficitară - a lăsat să se înţeleagă preşedintele, explicând că în 2004 renunţarea la trei proiecte cu statul asiatic a lăsat o dâră adâncă, de neîncredere a acestei ţări.


Şeful statului român a avut şi critici, dar şi laude pentru ambasadorii ţării noastre.


Traian Băsescu le-a mulţumit diplomaţilor pentru felul corect în care au organziat alegerile de anul trecut, dar le-a reproşat că nu au reuşit să aducă o agenţie a Uniunii Europene la Bucureşti.


În plan intern, şeful statului a declarat că va cere în continuare guvernului măsuri de reducere a cheltuielilor sociale, în condiţiile în care anul viitor vor fi împrumutaţi noi bani pentru acest sector.


Cu toate acestea, preşedintele crede că dacă anul acesta este încă incert din cauza creşterii TVA, anul viitor va aduce cu siguranţă o creştere economică vizibilă.Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Septembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza