Acţiuni simultate de protest anti-ambasadorul SUA în Republica Moldova

La Bucureşti este anunţată pentru această oră o acţiune de protest faţă de declaraţiile ambasadorului Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, legate de unirea cu România.

Adăugat: 30 August 2016
Ultima actualizare:30 August 2016

Politica Romaneasca
Foto: arhivă
trimite pe mail

Ambasadarul SUA în Republica Moldova, James Pettit a declarat că Republica Moldova "trebuie să rămână un stat independent, iar unirea cu România nu este o alegere practică".

Manifestaţia din Capitală are loc concomitent cu un protest similar, la Chişinău.

La fântâna din Piaţa Universităţii, unde se află reporterul RRA, Alex Buzică.

Până la această oră sunt câteva zeci de bucureşteni, de români, aici, care participă la protest pe care ei l-au numit cu alte cuvinte "O colectă de carte" pentru că vor să trimită aceste cărţi care se strâng aici la fântâna de la Universitate, prin curier, tocmai în Republica Moldova, în Chişinău, în faţa ambasadei americane. De ce nu? Poate aceste cărţi vor ajunge chiar la ambasadorul de acolo.

Aceştia au spus că până la ora 11.00-12 .00, cu siguranţă aici se vor aduna poate, de ce nu, o sută de români cu cărţi. 

Şi la Chişinău, în faţa Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova este programată la această oră o acţiune de protest.

Relatează Victor Pogor, de la Radio Chişinău.

Aici, la Chişinău, câteva zeci de persoane, membri ai Platformei Acţiunea 2012, dar şi simpli cetăţeni, şi formatori de opinie, protestează la această în oră în faţa sediului Ambasadei Statelor Unite, faţă de declaraţiile ambasadorului James Pettit referitor la identitatea populaţiei din Republica Moldova. Aceştia au pancarte pe care scrie "Unire", "Basarabia e România", "Pettit afară".

Ei cer retragerea de urgenţă a ambasadorului american din funcţia de reprezentant al diplomaţiei americane la Chişinău. Tot aici, protestatarii adună şi semnături pe o petiţie lansată ieri, privind expulzarea ambasadorului SUA la Chişinău pentru afirmaţiile sale, precum că Moldova nu este România şi Moldova trebuie să rămână un stat independent.

Organizatorii acţiunii au adus diplomatului american şi câteva zeci de cărţi de istoria românilor pentru a se documenta înainte de a mai face declaraţii în acest sens. Mai multe formaţiuni politice au anunţat şi ele proteste, însă locul şi ora acestora nu sunt încă cunoscute.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Victor Pogor, Alex Buzică
Adăugat:
30 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza