Acordul fiscal de la Bruxelles "salvează" Summit-ul UE

Consiliul European de Iarnă de la Bruxelles, s-a încheiat cu un acord fiscal din care nu face parte însă şi Marea Britanie.

Adăugat: 10 Decembrie 2011
Ultima actualizare:10 Decembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Acordul fiscal include măsurile pe care 17 ţări membre din zona euro, au anunțat că  sunt dispuse să le adopte pentru întărirea disciplinei fiscale în zona euro.

La cele 17 țări se vor alătura benevol, șase ţări membre ale Uniunii, care nu au adoptat încă moneda unică, printre  care şi România.

Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania și Polonia au anunţat deja că vor semna  și ele acest acord fiscal, iar alte trei state, urmează să îşi consulte parlamentele.

Londra a explicat că nu doreşte să semneze acordul fiscal, motivând că acesta nu i-ar sprijini interesele.

"Pur şi simplu unanimitatea nu a putut fi atinsă", a spus preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, dar a adăugat că faptul că se va recurge la un acord interguvernamental nu exclude ca pe viitor deciziile incluse în aşa-numitul pact fiscal să fie acceptate de toate ţările membre şi poate să fie incluse în tratatele europene.

Aceasta mai ales că e vorba despre decizii importante de protejare a monedei unice.

"E vorba despre o nouă regulă fiscală care va fi introdusă în legislaţia naţională. E vorba despre mai multă disciplină fiscală, mai multe sancţiuni imediate şi o supraveghere mai strictă", a explicat Herman van Rompuy.

Documentul care ar urma să fie adoptat în următoarele luni trasează limite ale deficitului structural, vorbeşte de bugete echilibrate, permite Comisiei să monitorizeze programele de reformă şi bugetele ţărilor cu un deficit prea mare.

Este vorba în principal despre înăsprirea regulilor referitoare la deficitul excesiv, adică despre sancţiuni ce vor intra în vigoare automat când o ţară va depăşi pragul de 3% permis pentru deficitul bugetar, 3% din PIB.

Apar noile reguli pentru deficitul bugetar vor trebuie introduse în Constituţia fiecărui stat, pentru a deveni obligatorii, şi nu în ultimul rând pe viitor statele membre vor trebui să-şi prezinte mai întâi proiectele de buget la Comisia Europeană, care le va analiza şi va avea dreptul să ceară modificarea lor, dacă va fi cazul.

Pactul mai propune ca pentru asigurarea finanţării, statele să acorde resurse suplimentare Fondului Monetar Internaţional în valoare de 200 de miliarde de euro.r

Mecanismul permanent de salvare a ţărilor cu probleme, care ar urma să funcţioneze din vara viitoare, va dezbate şi coordona toate politicile economice ale ţărilor din zona euro.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Carmen Valică
Adăugat:
10 Decembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza