Acord tehnic între Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană

Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană se semnează azi un acord tehnic care vizează întărirea cooperării în faţa ameninţării cibernetice.

Adăugat: 10 Februarie 2016
Ultima actualizare:10 Februarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
trimite pe mail

Corespondentul Radio România Actualităţi la Bruxelles informează că la reuniunea de două zile vor fi abordate şi alte subiecte de interes major, printre ele, o solicitare din partea Turciei şi Germaniei, pentru a face faţă crizei imigraţiei.

Pe agenda reuniunii de două zile se află, între altele, întărirea prezenţei NATO în Europa de Est.

"NATO şi-a intensificat deja prezenţa la Marea Neagră şi urmăreşte îndeaproape evoluţiile în zonă. Ne-am mărit prezenţa navală. Avem, de asemenea, avioane AWACS de supraveghere aeriană deasupra României şi Bulgariei şi la Marea Neagră, spre Turcia, a explicat secretarul general Jens Stoltenberg.

Miniştrii apărării vor analiza în mod serios şi o cerere venită din partea Germaniei şi Turciei pentru aliaţi, cu scopul de a face faţă crizei imigraţiei.

"Înţelegem îngrijorările şi tragedia umană, cât şi provocările de securitate legate de criza imigraţiei şi a refugiaţilor, prezentă de mulţi ani în Orientul Mijlociu, dar care devine acum o provocare pentru Europa. Dar, desigur, când un aliat, de exemplu Turcia, solicită ajutor, analizăm această cerere şi decidem cum poate să se implice NATO", a mai spus Jens Stoltenberg.

Până în prezent, Alianţa nu a avut vreo implicare în sud, la Marea Mediterană, legată de criza imigraţiei, dar cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit recent, în Turcia, despre posibilitatea şi măsura în care NATO poate ajuta în materie de supraveghere maritimă, alături de Agenţia de Pază a Frontierelor, Frontex, dar şi de Garda de Coastă turcă.

La reuniunea de la Bruxelles, România este reprezentată de ministrul apărării, Mihnea Motoc.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Februarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza