Achiziţiile pentru spitale vor fi făcute de Ministerul Sănătăţii

Ministrul sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat că spitalele îşi mai pot face propriile achiziţii doar pentru şase luni, ulterior acestea urmând să fie realizate centralizat, pentru mai mulţi ani, de către Ministerul Sănătăţii.

Adăugat: 3 Decembrie 2012
Ultima actualizare:3 Decembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Raed Arafat a afirmat luni, la inaugurarea noii Unităţi de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca că Ministerul Sănătăţii urmează să avizeze un ordin  ce modifică modul de achiziţii pentru materialele necesare spitalelor.
    
"Ordinul privind achiziţiile centralizate este la avizat în Ministerul Sănătăţii. Lucrăm inclusiv pe codul etic. Va ieşi ordinul pentru materialele pe care le vom achiziţiona în următorii ani. Pentru început, ordinul vizează achiziţiile foarte scumpe, dar şi cele ieftine, dar prin care se iau în cantităţi foarte mari", a spus Arafat.  

Ministrul sănătăţii a declarat, de asemenea, că după intrarea în vigoare a ordinului privind achiziţiile, acestea nu vor mai fi făcute de către spitale.
    
"Spitalele nu vor mai face achiziţii decât pentru şase luni. Apoi, va intra în vigoare ordinul. În curând, vom face publice normele de aplicare a ordinului, astfel încât toată lume să vadă despre ce achiziţii vorbim. Cred că, prin acest ordin, nu vom mai avea întreruperi în aprovizionare", a mai spus Raed Arafat.
    
Potrivit unui proiect de ordin dat publicităţii în noiembrie, Ministerul Sănătăţii va face achiziţii pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale, după ce a constatat că au fost cazuri când preţul de cumpărare a unui anumit produs a fost şi de zece ori mai mare de la o unitate la alta, potrivit unui proiect.
    
Proiectul de hotărâre de guvern vizează, astfel, desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii centralizată.
    
Totodată, potrivit proiectului, unitatea de achiziţii centralizată, respectiv Ministerul Sănătăţii, încheie acorduri-cadru, în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.
    
În prezent, fiecare spital/unitate sanitară cu paturi desfăşoară, în mod individual, procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto.

Iniţiatorii proiectului susţin că sunt situaţii în care preţurile de achiziţie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la acelaşi produs şi cu aceleaşi specificaţii tehnice, chiar şi în situaţia în care acesta provine de la acelaşi producător sau distribuitor.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
3 Decembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza