Accidentul de la maternitatea Giuleşti, "o lecţie" pentru autorităţile locale

Premierul Emil Boc a spus că sunt în desfăşurare anchete legate de dotările din spitale şi speră ca acestea să reprezinte "şi un semn de responsabilitate pentru autorităţile care au spitale în administrare".

Adăugat: 21 August 2010
Ultima actualizare:21 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Emil Boc şi-a manifestat, sâmbătă, la Lugoj, speranţa că accidentul de la Maternitatea Giuleşti va reprezenta o lecţie şi pentru autorităţile locale care au preluat spitale.


Întrebat, la Lugoj, despre accidentul de la Maternitatea Giuleşti, premierul a declarat că ancheta procurorilor va fi cea relevantă pentru autorităţile statului şi că trebuie aplicate prevederile şi rigorile legii, indiferent despre cine este vorba.


În acelaşi timp, Boc şi-a manifestat speranţa că accidentul de la maternitate va reprezenta "o lecţie" şi pentru autorităţile locale care au preluat spitalele.


Premierul a spus că administraţiile locale au dreptul de a numi conducerile unităţilor sanitare, dar în acelaşi timp au şi responsabilităţi şi trebuie şi să asigure structura elementară de funcţionare.


Potrivit Mediafax, premierul a mai afirmat  că sunt în desfăşurare anchete legate de dotările din spitale, ceea ce speră să reprezinte "şi un semn de responsabilitate pentru autorităţile care au spitale în administrare".


Întrebat, în acest context, despre deblocarea posturilor din sistemul sanitar, Emil Boc a declarat că în luna septembrie se va face o analiză cu privire la posturile care pot fi deblocate şi la numărul acestora, menţionând că este vorba şi despre posturi din justiţie, administraţie şi învăţământ superior.
"Vom încerca să putem aproba posturi suplimentare", a spus Emil Boc.


Reparaţiile la Maternitatea Giuleşti încep luni dimineaţăReparaţiile la Maternitatea Giuleşti din Capitală, afectată de un incendiu, vor începe luni dimineaţă, a anunţat primarul general Sorin Oprescu, el precizând că a primit acceptul procurorilor pentru a demara lucrările şi că acestea presupun inclusiv dotarea cu senzori de fum.


"Am primit acceptul procurorilor de a începe lucrările de reparaţii, astfel că luni dimineaţă la 8.30 dăm drumul la lucrări", a declarat Sorin Oprescu, sâmbătă, după o vizită la Maternitatea Giuleşti.


Oprescu a precizat că lucrările de la unitatea sanitară vor presupune repararea tuturor instalaţiilor afectate de incendiul de luni, dar şi înlocuirea sistemului de aer condiţionat existent cu unul mai performant sau instalarea de senzori de fum.


Primarul a mai spus că a început deja un control în toate spitalele preluate în administrare de Primăria Capitalei.


Până în prezent, au fost analizate condiţiile din nouă dintre acestea, primarul urmând să prezinte rezultatul studiului şi să anunţe investiţiile de făcut în acestea.


"Nu vom aştepta însă terminarea acestei anchete a Primăriei, la Giuleşti ne apucăm deja de treabă", a mai spus Oprescu.


Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.


Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.


Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza