Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Accident grav în Ungaria: 3 români morţi şi 18 răniţi

Trei români au murit şi 18 au fost răniţi într-un accident produs vineri dimineaţă în Ungaria, după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, informează MAE.

Accident grav în Ungaria: 3 români morţi şi 18 răniţi

Articol de Flori Doman, 30 August 2013, 12:43

UPDATE 8 Cei patru răniţi din accidentul din Ungaria aduşi la Spitalul Floreasca sunt conştienţi şi se află într-o stare echilibrată, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Bogdan Opriţa.

UPDATE 7 O aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale a decolat de pe baza aeriană 90 Otopeni, cu destinaţia Budapesta, pentru a evalua situaţia după un accident de microbuz produs în Ungaria şi soldat cu moartea a 3 români şi rănirea altor 18.

La bordul avionului de tip Spartan a fost îmbarcat un echipaj SMURD, coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, informează redactorul RRA, Cătălin Purcaru.

UPDATE 6 Preşedintele a transmis condoleanţe familiilor victimelor accidentului din Ungaria

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis un mesaj familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa, precum şi românilor răniţi în accidentul rutier petrecut vineri, 30 august, în Ungaria.

"Am primit cu profundă tristeţe vestea despre accidentul petrecut în această dimineață în Ungaria în care şi-au pierdut viaţa trei cetățeni români, iar alte 18 persoane au fost grav rănite. Doresc să adresez sincere condoleanțe familiilor victimelor și să îmi exprim, totodată, întreaga compasiune și susținere pentru familiile celor implicați în acest accident tragic", anunţă Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 5Mănescu: Firma de transport şi microbuzul au toate actele şi licenţele în regulă

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat vineri că firma care a efectuat transportul persoanelor implicate în accidentul din Ungaria a respectat toate procedurile legale.

"Am aflat astăzi (vineri - n.r.) de dimineaţă despre situaţie. Autoritatea Rutieră Română a făcut deja verificarea cu privire la licenţa microbuzului. Avea licenţă în regulă, a fost controlată. Erau şoferi atestaţi. Din punctul de vedere al ARR şi al documentelor, totul era în regulă", a spus Ramona Mănescu.

Ministrul a arătat că reprezentanţii ARR au mers la sediul firmei din Galaţi şi a indicat că transportul de persoane în Ungaria a fost anunţat.

"Erau toate actele în regulă, toate procedurile fuseseră respectate de firma de transport şi ARR a făcut verificările şi a putut să ne raporteze. Trei români sunt decedaţi şi aceasta este o tragedie", a adăugat ministrul Transporturilor.

UPDATE 4 Arafat: Un "Spartan" pleacă spre Budapesta pentru un eventual transfer al răniţilor

Cele 18 persoane rănite în accidentul din Ungaria sunt internate în cinci spitale, unele dintre acestea fiind în stare gravă, un avion militar urmând să plece la Budapesta pentru un eventual transfer al pacienţilor, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

"În urma evaluării situaţiei, din dispozitia primului ministru, este pus la dispoziţie un avion Spartan, care se va deplasa la Budapesta, în vederea evaluării situaţiei şi a unui eventual transfer de pacienţi către România", a spus secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale menţin legătura permanent, astfel încât misiunea să fie coordonată eficient şi să fie acordat ajutorul necesar românilor implicaţi în accident.

Totodată, la faţa locului se ţine legătura cu ataşatul de afaceri interne, precum şi cu consulul României la Budapesta.

UPDATE 3 Nicolăescu: Raed Arafat va pleca la Budapesta cu un avion militar

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri că o aeronavă militară va pleca la Budapesta, la ora 13.30, cu o echipă medicală coordonată de Raed Arafat pentru a evalua răniţii accidentului din Ungaria.

Ministrul Sănătăţii a declarat că s-a constituit o celulă de criză a cărui coordonator este Ministerul Afacerilor Externe.

"S-a luat decizia să se constituie rapid un colectiv de medici, care să fie coordonat de Raed Arafat şi care să plece cu o aeronavă militară la Budapesta", a susţinut Nicolăescu.

El a mai precizat că la Budapesta echipa medicală va consulta pacienţii în cele 5 spitale în care sunt internaţi cei 18 răniţi, fiind realizată o evaluare pentru fiecare rănit în parte.

În funcţie de evaluarea echipei medicale se va decide dacă răniţii pot fi transportaţi sau nu în România cu aeronava militară, care este dotată cu aparatura medicală necesară. Nicolăescu a precizat că aeronava militară va decola în jurul orei 13.30.

UPDATE 2 Ponta: Vom lua toate măsurile ca să ajutăm victimele din Ungaria

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, că autorităţile române vor lua toate măsurile ca să ajute victimele accidentului rutier petrecut pe autostrada M5 din Ungaria.

Şeful Guvernului a anunţat că dată fiind gravitatea accidentului, autorităţile române au creat o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Externe, iar secretarul de stat Raed Arafat se va deplasa la Budapesta.

"Am fost anunţat de accidentul din Ungaria. Domnul secretar de stat Arafat, într-o jumătate de oră, însoţit de o echipă de specialişti, va decola spre Budapesta cu un avion militar pregătit pentru asistenţă medicală. De asemenea, consulul, tot personalul ambasadei noastre din Ungaria sunt în contact cu autorităţile maghiare şi, pe măsură ce avem date suplimentare şi prin domnul Arafat, care va fi la faţa locului, prin Ministerul de Externe, celelalte autorităţi, vom comunica situaţia reală şi vom lua toate măsurile ca să ajutăm victimele", a declarat Ponta.

UPDATE 1 MApN: Un avion Spartan va pleca în Ungaria imediat ce va fi echipat corespunzător

Un avion Spartan va decola vineri de pe Baza 90 Otopeni pentru a acorda asistenţă medicală românilor care au fost implicaţi în accidentul din Ungaria, au precizat oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit acestora, avionul va pleca în momentul în care va fi complet echipat de către SMURD, din echipajul care va merge la faţa locului făcând parte şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

3 români morţi şi 18 răniţi, în accidentul rutier din Ungaria

Trei persoane şi-au pierdut viaţa şi altele 18 au fost rănite într-un accident rutier petrecut vineri în Ungaria, în care a fost implicat inclusiv un microbuz românesc, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.

"Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat astăzi, 30 august, cu privire la un grav accident de circulaţie, care a avut loc în jurul orei 5,40, ora locală, pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu număr de înmatriculare românesc", relatează MAE.

Din primele informaţii obţinute de misiune, "este vorba de trei persoane decedate şi 18 persoane rănite. Se pare că atât persoanele decedate, cât şi cele rănite sunt cetăţeni români", adaugă sursa citată.

Ambasada României a întreprins de îndată demersuri pe lângă autorităţile statului de reşedinţă pentru a obţine informaţii cu privire la accident.

Consulul României la Budapesta şi ataşatul de interne se află în acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autorităţilor ungare.

Misiunea diplomatică a României la Budapesta este în legătură permanentă cu autorităţile din ţara de reşedinţă referitoare la acest accident. Ambasada României la Budapesta este pregătită să acorde asistenţă şi protecţie consulară în limita competenţelor legale.

Persoanele decedate sunt din Galaţi

Potrivit MAE, accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat în microbuz cu viteză mare (microbuzul se deplasa cu viteză redusă, în coloană, având în vedere că traficul era lent pe acea porţiune).

Din cele nouă maşini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostradă, se mai arată în comunicatul MAE.

Persoanele decedate sunt din Galaţi. În microbuz erau 21 de persoane: 3 şoferi şi 19 pasageri. Patru victime sunt copii.

În accident au fost implicate mai multe maşini: un camion cu număr de înmatriculare bulgăresc, trei microbuze şi cinci autoturisme cu pasageri.

Microbuzul cu numere de România circula pe ruta Galaţi-Milano.

Ştire în curs de actualizare.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"