Abuzul în serviciu, în dezbatere publică

Ministerul Justiţiei a organizat astăzi prima dezbatere publică privind modificarea prevederilor referitoare la abuzul în serviciu.

Adăugat: 28 Iunie 2017
Ultima actualizare:18 Martie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Tudorel Toader, ministrul interimar al Justiţiei. Sursa: gov.ro
trimite pe mail

Dezbaterea vine după decizia Curţii Constituţionale în dosarul Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Ministrul interimar al justiţiei, Tudorel Toader, a discutat cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri.

Aproximativ 30 de persoane au participat timp de trei ore la dezbaterile de la Ministerul Justiţiei, precizează redactorul RRA.

Opinii avizate au exprimat reprezentanţii Asociaţiei Funky Citizens, ai APADOR-CH şi de la Expert Forum. Codru Vrabie a propus ca abuzul în serviciu să fie redefinit ca o infracţiune de pericol şi nu de rezultat şi să fie eliminat pragul valoric.

APADOR-CH, Expert Forum, pe de altă parte, susţin un prag rezonabil şi o amendă echivalentă cu cuantumul prejudiciului.  

Maria Andreescu, director APADOR-CH: Din punctul de vedere al APADOR-CH, modul cum este formulat acum articolul privind abuzul în serviciu este lipsit de predictibilitate, în primul rând /din cauza/ faptului că soluţia de clasare pe care o poate da un procuror este subiectivă şi ca urmare să afirm că susţinem introducerea unui prag rezonabil. 

Ministrul Tudorel Toader a răspuns fiecărui vorbitor.

În privinţa modificării infracţiunii în sensul sugerat de Funky Citizens, demnitarul a precizat că infracţiunea s-ar transforma în faptă, ar rămâne fără unul din cele trei elemente constitutive.

Şi-au exprimat puncte de vedere şi simpli cetăţeni, aşa cum s-au definit ei înşişi, în sensul stabilirii unei sume simbolice a pragului valoric.

Dezbaterile vor continua săptămâna viitoare cu reprezentanţii sistemului judiciar, ai asociaţiei profesionale de magistraţi şi profesiilor juridice liberale.
 Autor:
Diana Surdu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
28 Iunie 2017
Ultima actualizare:
18 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza