Absolvirea unei universități în Franța, oportunitate de a profesa în Hexagon

Studenţii străini care au urmat universităţi în Franţa vor avea din nou şanse să lucreze în ţara în care au studiat.

Adăugat: 1 Iunie 2012
Ultima actualizare:1 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Noul preşedinte francez François Hollande şi-a ţinut promisiunea şi a abrogat circulara adoptată sub preşedinţia lui Nicolas Sarkozy, care îngrădea dreptul studenţilor străini, de a munci în Franţa după terminarea studiilor.

Controversata circulară privitoare la studenţii străini a fost abrogată exact la un an după ce documentul respectiv fusese aprobat de predecesorul Claude Gueant.

Circulara, una din pârghiile fostei puteri de dreapta, de a îngrădi imigraţia legală, restrângea drastic posibilitatea absolvenţilor străini ai instituţiilor franceze de învăţământ superior să-şi poată găsi, la finalul studiilor, un loc de muncă în Hexagon.

Mai mult, după intrarea în vigoare a circularei Gueant, numeroşi absolvenţi străini, unii cu rezultate remarcabile, au fost obligaţi să părăsească Franţa.

În opinia actualului ministru, Manuel Valls, abrogarea actului normativ este o şansă pentru studenţii străini, dar şi o şansă pentru Franţa.

Oficialul a precizat că decizia a fost luată în deplin acord cu responsabilii universităţilor şi ai marilor şcoli, precum şi cu asociaţiile studenţeşti care timp de un an au militat fară încetare împotriva fostului text.

Circulara, aşa cum au promis noile autorităţi socialiste, va fi înlocuită cu o alta, în curs de redactare, care va fi publicată în zilele următoare.

Printre altele, va fi interzisă expulzarea studenţilor al căror titlu de sejur provizoriu este expirat.

Totodată, se va cere ca perioada de rezolvare a dosarelor înaintate prefecturilor de poliţie pentru legalizarea şederii în Franţa să fie redusă, în condițiile în care până acum aceasta a fost de ordinul lunilor.

Salutând decizia de retragere a circularei Gueant, organizaţiile de apărare a drepturilor studenţilor cer acum şi retragerea unui decret, din septembrie 2011, prin care a fost mărit, de la 460, la 770 de euro lunar, nivelul resurselor materiale, impus celor care doresc să studieze în Franţa.Autor:
Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
1 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza