A şasea zi de proteste

În faţa Palatului Victoria din Bucureşti continuă, duminică, protestele oamenilor nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală.

Adăugat: 5 Februarie 2017
Ultima actualizare:6 Februarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Adriana Turea
trimite pe mail

UPDATE 22.00 În faţa sediului executivului sunt aproximativ 250.000 de oameni.

Este o atmosferă plină de zgomot. Sunt foarte mulţi oameni, trasnsmite reporterul RRA, Mugur Mihăiță.

Piaţa este plină, abia ce s-a terminat de intonat imnul României.

Ne-au obişnuit cu acest lucru manifestanţii din oră în oră, sunt manifestanţi activi care scandează, spre deosebire de serile trecute şi care cer demisia Guvernului.

UPDATE ora 18.00 În Capitală continuă cea de-a şasea zi de proteste. Abrogarea ordonanţei de urgenţă prin care se modificau Codurile Penal şi de Procedură Penală şi publicarea ei în Monitorul Oficial nu i-au oprit pe oameni să iasă din nou în Piaţa Victoriei.

În faţa sediului Executivului, cei aproape 8.000 de manifestanţi adunaţi au la ei ca serile trecute pancarte cu mesaje anticorupţie, în special.

Reporterul RRA, Mugur Mihăiţă, este printre ei. Bună seara. Ce spun protestatarii, cât vor mai rămâne în stradă?

Reporter: Bun găsit. Nu ştiu cât vor mai rămâne în stradă, dar imaginile pe care le-am avut astăzi întreaga zi, cu piaţa în care se aflau aproximativ o mie de persoane nu mai sunt de actualitate, nu mai sunt de actualitate nici imaginile pe care le aveam acum un sfert de oră, când dor centrul pieţei era ocupat de protestatari, deci s-au închis câteva artere de circulaţie din jurul Pieţei Victoriei, iar lumea a început să scandeze "Demisia" şi "jos guvernul". Se aud din ce în ce mai tare aceste slogane, pentru că oamenii sunt neîncrezători în faptul că acest tip de ordonanţă s-ar mai putea da.
-: Vrem o ţară civilizată. Vreau să ne fie bine tuturor, nouă şi copiilor noştri.
-: Cu copilul, pentru viitorul lui. Înţeleg că legea se abrogă, dar nu mai avem încredere în ei.
-: Guvernul României teoretic reprezintă cetăţenii României. Din practică, din păcate, zilele acestea nu ne reprezintă, pentru că cetăţenii României au demonstrat în ultimele zile că nu-şi doresc oameni care să încurajeze infracţiunile, corupţia şi pentru că suntem oameni care muncim şi câte 12 ore pe zi şi plătim taxe la acest stat român şi mi se pare corect să beneficiem de pe urma muncii noastre, nu doar să beneficieze unii şi alţii prin acţiunile lor infracţionale.

Reporter: Din câte văd, în Piaţa Victoriei au venit oamenii cu /.../, cu un banner foarte mare pe care sunt desenaţi nişte ochi, spun pe alte pancarte "Suntem cu ochii pe voi" şi mai observ spre Calea Victoriei cum efectivele, deci forţele de ordine deja au închis acea zonă, iar jandarmii sunt pregătiţi să mute gardul care acum este undeva în centrul Pieţei Victoriei, unde sunt opriţi manifestanţii, să mute acest gard, ca şi zilele trecute, aici, lângă trotuarul din faţa Guvernului.

UPDATE Ora 16.00 În faţa Palatului Victoria din Bucureşti continuă, astăzi, protestele oamenilor nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală.

În a şasea zi de manifestaţii, peste 1.500 de persoane s-au strâns deja în piaţă.

Adriana Turea revine de acolo în direct.

Cum au primit vestea abrogării ordonanţei de urgenţă oamenii din stradă?

Reporter: Cei care protestează în Piaţa Victoriei îşi doresc un guvern capabil.

Ei spun că vor continua să protesteze, chiar dacă ordonanţa de urgenţă a fost abrogată.

Ei cer demisia guvernului.

Cei care se află în centrul Pieţei Victoriei, în locul special amenajat, vor să rămână să lucreze în România, îşi doresc un prim-ministru normal, care să ia decizii pentru români, şi nu vor un guvern care să fie uşor de manipulat de clasa politică.

În acest moment, în Piaţa Victoriei sunt multe persoane care au venit cu copii, cărora li s-a explicat că guvernul a dat o lege proastă şi trebuie schimbată.

Copiii se joacă şi desenează pe asfalt, au desenat case, personaje de desene animate şi şotronul.

În acest moment se circulă pe toate arterele din jurul Pieţei Victoriei, iar şoferii claxonează când trec pe lângă protestatari, în semn de susţinere.

În continuare văd oameni care ies de la metrou şi se alătură celor care protestează.

Am văzut un copil care cred că avea în jur de 10 ani, căra un steag făcut din baloane.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Adriana Turea
Adăugat:
5 Februarie 2017
Ultima actualizare:
6 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza