A început oficial campania electorală pentru alegerile locale

S-a dat oficial startul în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie, primul test electoral din acest an pentru formaţiunile politice.

Adăugat: 6 Mai 2016
Ultima actualizare:6 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primarii vor fi desemnaţi într-un singur tur şi faţă de alegerile din alţi ani au fost schimbate şi unele reguli de campanie.

De exemplu este pentru prima dată când nu mai pot fi puse bannere electorale, ci doar afişe de mici dimensiuni în spaţii special amenajate.

Candidaţii, partidele politice, alianţele politice sau cele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile prin mitinguri, adunări şi utilizarea mijloacelor de informare în masă.

Potrivit legii este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în şcoli şi universităţi pe perioada de desfăşurare a cursurilor.

Locurile speciale destinate afişajului electoral trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, însă fără a afecta circulaţia pe dumurile publice.

Pe un panou electoral, fiecare partid politic ori candidat independent poate aplica un singur afiş.

Sunt interzise afişele electorale care evocă prin culori sau alte semne grafice simbolurile naţionale ale României sau ale altui stat.

Pentru scrutinul de luna viitoare sunt organizate peste 18.000 de secţii de votare.

Ministrul de interne, Petre Tobă, dă asigurări că acţiunile de pregătire a alegerilor se desfăşoară conform calendarului.   

"Am solicitat ca săptămânal să se facă o analiză din punctul de vedere al modului în care se asigură ordinea şi liniştea publică la nivel teritorial aferent procesului electoral. Cu această ocazie, încă o dată, cer tuturor colegilor să aplice legea cu fermitate, iar principiile care să le guverneze activitatea sunt acelea de legalitate şi de echidistanţă vizavi de toţi competitorii electorali", a spus Petre Tobă. 

Primarii vor fi aleşi pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal, în timp ce consilierii locali şi judeţeni se aleg pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Candidaţii înscrişi în cursa electorală pentru alegerile locale au la dispoziţie 30 de zile, începând de astăzi, pentru a convinge alegătorii să le acorde votul la scrutinul din 5 iunie.
 Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
6 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza