A început judecata pe fond în dosarul în care Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea judecăţii pe fond a procesului în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu privind cheltuirea unor sume de bani din bugetul DIPI.

Adăugat: 19 Octombrie 2016
Ultima actualizare:19 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Gabriel Oprea
trimite pe mail

Pe de altă parte, judecătorul de cameră preliminară nu a luat o decizie privind declasificarea unor acte emise de Direcţia Internă de Protecţie şi Pază, pe care fostul ministru de interne Petre Tobă a refuzat să le prezinte procurorilor DNA.

Magistratul a dispus ca cererea de declasificare să fie soluţionată după începerea judecăţii, prin discutarea în contradictoriu a mijloacelor de probă, informează reporterul RRA, Diana Surdu.

Aminitm că în luna mai, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

 În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei: Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, şi Marian-Dănuţ Iacob, comisar şef de poliţie, şeful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, în formă continuată.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae şi Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

DNA precizează că, în perioada 21 august - octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinaţia resurselor materiale alocate instituţiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziţionat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Gabriel Oprea, informează Agerpres.

 Autor:
Diana Surdu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza