A fost adoptat noul set de măsuri privind debirocratizarea administraţiei centrale

Guvernul Dacian Cioloş a adoptat un nou set de măsuri care pune în practică ordonanţele de urgenţă adoptate săptămâna trecută referitoare la reorganizarea, simplificarea şi debirocratizarea administraţiei centrale.

Adăugat: 7 Iulie 2016
Ultima actualizare:7 Iulie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cancelaria Primului Ministru va fi reorganizată. Iar printre măsurile luate se numără inclusiv crearea unei funcţii de coordonator pentru tehnologie şi IT, care se va ocupa de monitorizarea contractelor în domeniu ale administraţiei centrale, dar şi de interconectarea tuturor sistemelor IT existente în instituţiile statului.

Şeful Cancelariei Primului Ministru, Dragoş Tudorache, a precizat că decizia a fost luată în urma constatării că o mare parte din sistemele IT achiziţionate nu au o utilitate clară şi nu sunt armonizate.

"La acest moment, fiecare minister, fiecare agenţie au câte o structură IT. Însă ceea ce noi am constatat în aceste şase luni este că chestiuni esenţiale, de bază, pe care te aşteptai să le ai într-o organizaţie de genul unui guvern nu există. Nu există un e-mail comun la nivelul guvernului şi, de asemenea, sprijinul serviciilor IT din interiorul administraţiei, sunt fragmentate", a spus acesta.

Pentru scurt timp, şeful Cancelariei Primului Ministru, Dragoş Tudorache, desemnat să conducă, interimar, şi Ministerul Comunicaţiilor, va îndeplini inclusiv rolul de coordonator pentru Tehnologie şi IT.

De asemenea, Executivul a revizuit normele de aplicare a Legii 544/2001, privind accesul la informaţiile publice.

Ar urma, astfel, ca informaţiile de interes public să fie afişate, proactiv, pe site-urile instituţiilor, răspunsurile să fie transmise cetăţenilor inclusiv în format electronic, dacă aceştia solicită, iar termenele de răspuns să fie de cinci zile calendaristice pentru un refuz, zece zile pentru confirmarea unei informaţii şi 30 de zile pentru trimiterea unui răspuns care necesită o documentare mai aprofundată.

Inclusiv costul unei pagini printate din documentele solicitate a fost stabilit clar: 0,05% din salariul minim pe economie.

Ministrul pentru consultare publică şi dialog civic, Violeta Alexandru, a explicat motivul pentru care a fost luată inclusiv această decizie.

"Mă uitam pe câteva date centralizate la nivelul anului 2014, constatând consilii locale care cereau 18 lei pe pagina documentului, 4 lei pe pagină, 5 lei pe pagină, ceea ce, în mod evident, atunci când se strângea un număr consistent de pagini în cererea de informaţii, ridica o problemă majoră şi făcea ca întreg sensul acestei legi, care este despre acces la informaţii, un drept constituţional al cetăţeanului, să fie pus în pericol", explica aceasta.

Şeful Cancelariei, Dragoş Tudorache, a mai anunţat că săptămâna viitoare va avea loc la Bruxelles o nouă rundă de discuţii pe tema vizelor, inclusiv între reprezentanţii Guvernelor României şi Canadei.

El a afirmat că nu doreşte să se pronunţe asupra unei eventuale soluţii privind relaxarea regimului de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada, dar partea română priveşte cu optimism aceste discuţii.Autor:
Alin Şerbănescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Iulie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza