A doua zi de vot în străinătate

Pentru românii din străinătate este a doua zi în care pot vota pentru Parlamentul României.

Adăugat: 6 Decembrie 2020
Ultima actualizare:6 Decembrie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Foto: Annamaria Damian
trimite pe mail
Pentru românii din străinătate este a doua zi în care pot vota pentru Parlamentul României.
 
Au votat până acum aproape 190.000 de oameni, din care peste 21.000 prin corespondență.
 
Numărul voturilor exprimate până acum este mai mare decât numărul total al compatrioților din străinătate care au votat la alegerile parlamentare de acum patru ani.

Votul în Spania. Corespondență de Annamaria Damian
 
Constant creşte numărul celor care votează astăzi față de ziua de ieri, care a fost foarte liniștită.
 
Eu mă aflu la o secție de votare în Alcala de Henares, un oraş în estul Madridului, unde au votat ieri și astăzi în total 270 de persoane. În Madrid, în cele şapte secții organizate în capitală au votat peste o mie de oameni.
 
O prezență la vot mai mare se înregistrează în orașele Coslada, Zaragoza şi Castellón  şi cea mai mică am observat în sudul Spaniei, la /.../ şi la Malaga.
 
Am vorbit cu oamenii şi astăzi şi mi-au spus că au votat cu gândul la un viitor mai bun pentru România, pentru copii, pentru cei de acasă, dar și pentru ei, cei care vor să se întoarcă, pentru că cei care se prezintă la vot au această dorință pe care au făcut-o permanent, întoarcerea acasă, dar momentul reîntoarcerii urmează să fie decis în funcție de cum evoluează țara, în funcție de condițiile economice, locurile de muncă, salarii, sistemul de educație și sistemul de sănătate pe care îl vor mai bine finanţat.
 
Atmosfera este liniştită, condiţiile sunt respectate, pentru că suntem în pandemie și oamenii trebuie să respecte, în primul rând ordiena, distanța, trebuie să îşi dezinfecteze mâinile, la intrarea în secție li se ia temperatura și trebuie să voteze.
 
După ce se votează fiecare cabină este igienizată.
 
Se aşteaptă ca în cursul după amiezii numărul românilor care se vor prezenta la vot să fie mai mare, deoarece românii sunt liberi astăzi, nu muncesc, iar cei care sunt în regim cu restricții pot să descarce de pe site-ul ambasadei și de pe pagina de Facebook un document care să justifice deplasarea la secţiile de vot.
 
Votul în Rusia

În Federația Rusă, până la ora 14:00, ora României, au votat 53 de alegători.

Mai multe informații legate de procesul electoral de aici ne oferă corespondentul RRA la Mosvoca, Alexandr Beleavschi.

Reporter: Pe teritoriul Federației Ruse sunt deschise trei secții de votare: la Ambasada din Moscova și la Consulatele Generale la Sankt Petersburg și Rostov-pe-Don. Până la ora 14:15, ora României, au votat 53 de alegători: la Moscova, 35 de persoane, din care 4 prin corespondență; la Sankt Petersburg, 14, din care una prin corespondență, și 4 alegători la Rostov-pe-Don.
 
Cifrele includ și personalul misiunilor diplomatice. Prezența este de patru ori mai mică decât cea de la aceeași oră la alegerile prezidențiale de anul trecut.
 
Votul se desfășoară în condițiile în care astăzi, în Rusia, s-a înregistrat un nou record de cazuri de coronavirus - 29.039, din care cele mai multe la Moscova - 7.512 și Sankt Petersburg  - 3.753.
 
Autoritățile ruse cer insistent tuturor să reducă contactele la minimum, iar persoanelor în vârstă, să nu părăsească domiciliul.

Prezența la vot redusă în Germania

Pentru românii din străinătate este cea de-a doua zi în care pot vota pentru Parlament.

Prezența este redusă în Germania. Mai multe informații ne aduce acum, în direct, corespondentul RRA Vlad Drăghicescu.

Din Germania, într-adevăr, țară în care funcționează 61 de secții de votare pentru cetățenii români cu acest drept, numărul votanților este, într-adevăr, și în Republica Federală la fel ca în țară, scăzut sau chiar foarte scăzut, cred că putem spune.

La ora 15:45 ora locală, așadar, cu un sfert de oră în urmă, în Germania votaseră aproximativ 23.000 de români, 300 dintre ei prin corespondență, iar circa 700 de români votaseră la Bonn  în una din cele trei secții de votare amenajate aici, în fosta capitală federală.

De altfel, participarea scăzută la vot s-a întrezărit încă de sâmbătă. Ieri, pe vreme însorită, la orele prânzului, încă nu votaseră 200 de persoane la Bonn. Eu chiar a trebuit să verific site-ul oficial de mai multe ori pentru a mă asigura că nu este vorba de o eroare, sincer. E drept că, astăzi, procesul de vot pare să capete o altă dinamică, în sensul unei participări mai energice la scrutin, însă, chiar și așa, participarea este mult, mult sub așteptări.

Reprezentanții secției de votare erau convinși, în această dimineață, că mulți români se vor prezenta la urne după slujba organizată la mica biserică de lemn din spatele Consulatului, unde, însă, nici acolo, din motive de pandemie și, poate, și de vreme rea, pentru că astăzi frig, a căzut și lapoviță la Bonn, numărul enoriașilor nu era, totuși, foarte ridicat. Așadar, este de așteptat o prezență un pic mai mare la secțiile de votare în următoarele ore, în Germania, însă e greu de crezut că cifrele din acest moment vor crește simțitor.

 
 


Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Decembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza