65.000 de oameni l-au omagiat pe Nelson Mandela

Ceremonia de omagiere a fostului preşedinte Nelson Mandela s-a desfăşurat pe un stadion cu 95.000 de locuri, ocupate aproape în totalitate, deşi a plouat continuu toată ziua.

Adăugat: 10 Decembrie 2013
Ultima actualizare:10 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Ceremonia memorială organizată pe stadionul din Johannesburg
trimite pe mail

Peste 65.000 de sud-africani şi zeci de lideri politici din întreaga lume l-au omagiat  pe fostul preşedinte Nelson Mandela, simbol al luptei împotriva discriminării rasiale.

Ceremonia memorială a avut loc pe stadionul din Johannesburg şi a inclus, pe lângă momente de muzică gospel şi discursuri ale personalităţilor politice sosite în Africa De Sud.

Cel mai aplaudat a fost preşedintele american Barack Obama.

Toată ceremonia s-a desfăşurat pe un stadion cu 95.000 de locuri, ocupate aproape în totalitate, deşi a plouat continuu toată ziua.

Oamenii s-au strâns încă din timpul nopţii în jurul stadionului, pentru a fi siguri că vor reuşi să intre.

Din cauza aglomeraţiei şi a restricţiilor de securitate, serviciul de comemorare a început însă cu o oră întârziere, timp în care publicul a interpretat cântece tradiţionale.

În acest eveniment, sud-africanii au combinat sentimentele de pierdere şi tristeţe cu celebrarea vieţii lui Nelson Mandela.

La evenimentulde la Johannesburg România a fost reprezentată de premierul Victor Ponta, însoţit de fostul preşedinte Emil Constantinescu şi au fost aproximativ 100 de actuali şi foşti şefi de stat şi de guvern, capete încoronate, lideri spirituali sau artişti din întreaga lume.

VIDEO Premierul Victor Ponta la funeraliile fostului preşedinte. Sursa: Guvernul României

 

Stadionul ultimei apariţii

Pe stadionul din Johannesburg a avut Nelson Mandela ultima apariţie publică, în 2010, în timpul Cupei Mondiale.

În ceea ce priveşte ceremonialul de comemorare, acesta a început prin intonarea imnului şi au fost rostite apoi rugăciuni.

Primul discurs a fost susţinut de un prieten al lui Nelson Mandela, cu care acesta a stat în închisoare.

El a subliniat că familia lui Nelson Mandela a fost conştientă tot timpul de faptul că îl împarte cu restul Africii şi al lumii.

Mesaj de reconciliere

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon a afirmat că Africa de Sud a pierdut un erou, iar lumea un prieten şi un mentor.

Preşedintele Barack Obama a vorbit la rândul său despre lecţiile pe care Nelson Mandela le-a dat întregii lumi, reuşind şi atunci când totul părea imposibil.

Liderul american a fost aclamat de mai multe ori, atât în timpul discursului, cât şi de fiecare dată când camerele de luat vederi au fost aţintite asupra sa.

A reţinut atenţia şi faptul că, înainte de a se îndrepta către tribuna de la care şi-a susţinut alocuţiunea, Barack Obama i-a strâns mâna preşedintelui cubanez, Raul Castro, un gest rar întâlnit de liderii celor două popoare, dar în spiritul mesajului de reconciliere pe care toţi cei prezenţi la Johannesburg l-au dat.

Aproape fiecare discurs a fost urmat de diverse cântece tradiţionale interpretate de personalităţi din Africa de Sud.

Serviciul memorial a fost transmis în direct de către televiziunea naţională şi pe ecrane mari amplasate în afara stadionului, în locuri publice, parcuri şi alte stadioane din cuprinsul întregii ţări.

Expunere publică

În următoarele trei zile, miercuri, joi şi vineri, trupul neînsufleţit al lui Nelson Mandela va fi transportat în procesiune, de-a lungul capitalei Pretoria.

Expunerea aceasta în public face parte din cele 10 zile de doliu naţional decretate de Africa de Sud după decesul fostului preşedinte.

Înhumarea va avea loc duminică, în satul Qunu, acolo unde Nelson Mandela şi-a petrecut copilăria. Comunitatea thempu, din care acesta făcea parte, va organiza o ceremonie tradiţională.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
10 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza