60 de ani de la Tratatul de reconciliere franco-germană

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, merge la Paris pentru a marca, împreună cu preşedinte Franţei, Emmanuel Macron, 60 de ani de la tratatul de reconciliere franco-germană.

Adăugat: 22 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:22 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, merge azi la Paris pentru a marca, împreună cu preşedinte Franţei, Emmanuel Macron, 60 de ani de la Tratatul de reconciliere franco-germană, care a pus capăt deceniilor de rivalitate marcate de războaie sângeroase.

Întâlnirea lor anuală a fost amânată din octombrie din cauza unor dezacorduri pe mai multe subiecte cheie, de la energie la apărare.

Cu atât mai mult, reuniunea de azi va fi atent analizată pentru a depista gradul de înţelegere între primele două puteri europene.

Corespondentul RRA în Germania, Vlad Drăghicescu:

"Evenimentul va începe cu o ceremonie dedicată Tratatului de la Elysée, la Universitatea Sorbona, la care sunt invitaţi reprezentanţi ai celor două parlamente şi guverne. Pe lângă preşedinţii parlamentelor francez şi german, cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele Emmanuel Macron intenţionează să ţină discursuri. După-amiază va avea loc cel de-al 23-lea Consiliul de miniştri franco-german, reunind cabinetele celor două părţi. Cu interes este aşteptată o declaraţie comună, menită să contureze viziunea pentru viitorul Europei. În anticiparea ei, cancelarul şi preşedintele au subliniat punctele cheie într-un articol găzduit de Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Pentru o Europă a viitorului puternică şi de succes, trebuie să investim mai mult în forţele noastre armate şi în bazele industriei noastre de apărare europene. Aceasta ar îmbunătăţi capacităţile de apărare şi ar face din Europa un partener mai puternic şi pentru Statele Unite", se arată în articol. Problema continuării sprijinului pentru Ucraina va fi unul dintre subiectele unei mese rotunde la care participă Scholz, Macron şi miniştrii de externe şi ai apărării din cele două ţări. Probabil cel mai controversat aspect este livrarea de tancuri de luptă. Reuniunea de la Paris are şi scopul de a oferi un nou impuls parteneriatului franco-german, umbrit în ultima vreme de mai multe diferende între cele două mari puteri".Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza