5 scenarii posibile pentru viitorul UE

Cele cinci variante sunt cuprinse într-un document, numit "Cartea Albă", care analizează modul în care Europa se poate schimba în următorii 10 ani.

Adăugat: 2 Martie 2017
Ultima actualizare:2 Martie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Jean Claude Junker, Preşedintele Comisiei Europene
trimite pe mail

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a prezentat ieri in plenul Parlamentului European cinci scenarii posibile pentru viitorul Uniunii Europene, care pentru prima oară de la înfiinţare urmează să se restrângă prin ieşirea Marii Britanii.

Cele cinci variante sunt cuprinse într-un document, numit "Cartea Albă", care analizează modul în care Europa se poate schimba în următorii 10 ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societăţii şi a locurilor de muncă, până la îndoielile suscitate de globalizare, creşterea populismului şi preocupările în materie de securitate.

Documentul va fi înmânat liderilor europeni care se întâlnesc în această lună la Roma, la începutul unui proces de dezbateri menit să determine calea de urmat pentru o Uniune cu un membru mai puţin.

Într-un prim scenariu, Europa ar putea continua să implementeze actuala agendă de reformă, dar Europa ar putea să rămână focalizată doar pe piaţa unică sau Europa ar putea înainta cu viteze diferite, sunt alte două scenarii.

Scenariul cu numărul 4 din documentul Comisiei Europene propune o Europă care să se concentreze  pe anumite domenii importante şi să obţină rezultate mai rapide şi, în sfârşit, un ultim scenariu este pus sub titlul "Mult mai mult împreună", cu alte cuvinte adâncirea intergării europene.

Deşi nu a vrut să spună care este scenariul pe care îl preferă, Jean Claude Junker a menţionat totuşi că exclude din start varianta unei Europe numai pentru piaţa liberă, însă apare în lista propunerilor pentru că a fost cerută de unele state membre.

Junker a mai spus că scenariile nu vin din partea Comisiei Europene, ci sunt circulate din nişte guverne care nu spun  publicului şi care ar fi consecinţele într-un caz sau altul,  a adăugat Jean Claude Junker, în conferinţa de presă.
 Autor:
Claudia Marcu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
2 Martie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza